Debat

Samarbejde med Brasilien skaber udvikling og vækst

DEBAT: Brasilien er et stort marked for velfærdsteknologi. Skal Danmark have adgang til det lukrative marked, kræver det en fælles indsats med forsknings- og innovationsprocesser. Det skriver forsker på Syddansk Universitet Jane Clemensen.

Fælles forskningsprojekter med Brasilien kan give adgang til det nye, store marked for velfærdsteknologi. Det skriver Jane Clemensen, lektor, ph.d. Klinisk Institut, SDU.
Fælles forskningsprojekter med Brasilien kan give adgang til det nye, store marked for velfærdsteknologi. Det skriver Jane Clemensen, lektor, ph.d. Klinisk Institut, SDU.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jane Clemensen
Lektor, ph.d. Klinisk Institut, SDU

I starten af september tog jeg med en delegation af forskere, undervisere og en repræsentant for Welfare Tech til Brasilien med sundhedsminster Nick Hækkerup (S). 

Det var en travl uge med et tætpakket program. Vi fik i sandhed set en masse og mødt mange interessante mennesker fra både hospitalsverdenen og universiteterne. Vi besøgte også en sundhedsklinik i en Favela i Rio De Janeiro.

Fire indlæg, en paneldiskussion og alle de uofficielle dialoger har givet mig, og sikkert også de andre deltagere, stof til eftertanke. Men først til Danmark.

Fakta

Deltag i debatten!

Sen dit indlæg til [email protected]

Fremtidens patient er ekspert
Der skrives meget om Patient Empowerment, men hvordan ser den konkrete praksis ud?

Tryghed, trivsel og handlekraft er visionen, når vi som klinikere skal understøtte patienter og borgere i deres sygdomsforløb eller understøtte samfundets bestræbelser for at fremme den forebyggende adfærd.

Selv om vi har forskellige ståsteder, så er jeg overbevist om, at Danmark og Brasilien vil kunne bidrage til hinandens udvikling og vækst.

Jane Clemensen
Lektor, ph.d. Klinisk Institut, SDU

Rollerne mellem os er imidlertid under drastisk forandring. Vi klinikere er ikke længere nødvendigvis de naturlige og selvudråbte eksperter. Fremtidens patient vil i højere grad selv påtage sig ekspertrollen og måske henvende sig til andre ligestillede for support, især i forhold til hverdagslivet. Så måske skal vi have vendt skuden – altså er det klinikeren, der skal inddrages, når borgeren bliver patient? Dette kalder på nye måder at (sam)arbejde på.

På Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har vi gode erfaringer med at forske sammen med brugerne gennem et forskningsdesign kaldet Participatory Design. Vigtigt i den slags forskningsprocesser er ikke blot samarbejde med patienter, pårørende, læger, sygeplejersker og andet klinisk personale, men også, at vi samarbejder med relevante virksomheder – alt sammen fra forskningsprocessens begyndelse.

Resultatet bliver derfor, at den teknologiske løsning er skabt af brugerne selv og dermed let at anvende, at den kliniske afdeling har gennemgået en organisatorisk forandringsproces i løbet af forskningsprocessen – og dermed bliver selve den efterfølgende implementering gjort lettere, og vi ser et naturligt ”Change of Mindset".

Samarbejde med Brasilien
Tilbage til Brasilien. Netop gennem fælles forskningsprojekter, hvor vi anvender Participatory Design, og hvor vi samarbejder med virksomheder, vil begge parter måske kunne få gavn af samarbejdet.

Vi kan vise, gennem learning by doing, at dette er en farbar vej, når man ønsker at skabe nødvendige resultater og erfaringer igennem forsknings- og innovationsprocesser. Gensidige professorater, udveksling af studerende på alle niveauer, fælles forskningsprojekter og måske længerevarende studieophold for nøglepersoner kan være en begyndelse.

Nyt besøg i Brasilien
I vores forskergruppe er vi i færd med at planlægge et besøg i Brasilien til næste år - et besøg, der skal planlægges godt, så vi kan hjemtage konkrete aftaler om de videre forløb.

Et besøg, hvor danske virksomheder deltager. Danske virksomheder, der kan fortælle en konkret historie om, hvordan man samarbejder med os – altså vores projekters samarbejdspartnere. Vi skal være forberedte, vi skal ville det, og vi skal have den rette opbakning fra systemet, såvel fra det politiske som det ledelsesmæssige niveau. For kun her kan vi lykkes omkring en fælles vision. Alt for ofte drukner gode muligheder i daglig drift og travlhed, men har vi råd til det?

Så selv om vi har forskellige ståsteder, så er jeg overbevist om, at Danmark og Brasilien vil kunne bidrage til hinandens udvikling og vækst. Brasilien er et stort, nyt marked for sundhedsteknologi/velfærdsteknologi, og måden at komme ind på dette lukrative marked går måske gennem en fælles indsats og gennem forsknings- og innovationsprocesser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00