Debat

Sygeplejersker: Vi skal samarbejde om robotterne

DEBAT: KL har lanceret et fælleskommunalt program for udbredelse af velfærdsteknologi for at styrke kommunernes erfaringsudveksling. Sådan bør hele sektoren arbejde sammen, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Samarbejde om velfærdsteknologi skal sikre vidensdeling og erfaringsudveksling på tværs af sektorer, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
Samarbejde om velfærdsteknologi skal sikre vidensdeling og erfaringsudveksling på tværs af sektorer, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.Foto: Dansk Sygeplejeråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

”Robotterne kommer!”

Sådan har det lydt på film i mange år. Scenariet bliver langsomt til virkelighed, men der er ikke tale om ondsindede robotter, der går amok på sine skabere i en blodrus. Nej, vi står i den fantastiske situation, at den teknologiske udvikling i stedet kan lette menneskers liv, blandt andet inden for sundhedsområdet.

Bedre liv for patienter og pårørende
Uanset om vi snakker forflytning, medicindosering, madindtagsregistrering, telemedicin, transport, operationsstuen eller andre grene af sundhedssektoren, så kan ny velfærdsteknologi gøre livet bedre, sikrere og tryggere for både patienter og personale.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er rigeligt eksempler at tage af. På Rigshospitalet udviklede en sygeplejerske f.eks. en rygsæk, der gjorde, at patienter kan få kemo i hjemmet i stedet for på hospitalet. På den måde kan patienten blive i sine vante rammer, sove i sin egen seng og være sammen med sin familie under behandlingen. En anden sygeplejerske har udviklet en såkaldt 'ilt-sut', der bruges til at forhindre, at børn hiver ilt-slanger ud af næsen. Begge opfindelser er bevis på, at teknologien er en vigtig medspiller i fremtidens sundhedsvæsen.

Etiske dilemmaer
Samtidig er det vigtigt at understrege, at den teknologiske udvikling kun er ét svar på nogle af sundhedsvæsnets udfordringer. Mange af de store hurdler kræver i stedet flere varme hænder, mere kvalitetstid med patienterne og opkvalificering af personalet.

Hvis de rigtige interessenter arbejder sammen, kan vi få et stærkere slutresultat. Vi skal have en fælles retning.

Grete Christensen, Formand for Dansk Sygeplejeråd

Udviklingen af velfærdsteknologi rejser vigtige diskussioner om, hvordan vi i praksis benytter velfærdsteknologien, hvad der er godt, og hvad der er skidt, hvordan robotterne rejser nye etiske spørgsmål og påvirker det levende personales arbejdsliv og ikke mindst, hvad den nye teknologi betyder for patienterne og deres pårørende.

Samarbejde i hele sektoren
Derfor er der behov for, at alle aktører arbejder sammen på området. KL har allerede lanceret et fælleskommunalt program for udbredelse af velfærdsteknologi for at styrke kommunernes erfaringsudveksling. Det er et godt initiativ. Sådan bør vi arbejde sammen i hele sektoren.

Vi skal forstå hinandens ønsker og behov. Hvis de rigtige interessenter arbejder sammen, kan vi få et stærkere slutresultat. Vi skal have en fælles retning.

Et styrket samarbejde bør også handle om at facilitere en systematisk, kollektiv vidensindsamling. Der foregår en masse eksperimenter på området, men der findes ikke en samlet database over, hvilke løsninger der fungerer, og hvilke der falder igennem. Lad os sikre, at vi kan lære af hinandens erfaringer.

Undgå skrivebordsløsninger 
Samtidig er det vigtigt, at både patienter, personale og pårørende involveres i arbejdet. Det er ude i marken, at kendskabet til behov og arbejdsprocesser er størst, og vi skal for alt i verden undgå at lave skrivebordsløsninger, der ikke flugter med virkelighedens verden på sygehuse og i borgernes hjem.

Derfor håber jeg, at politikere i både Folketing, regioner og kommuner vil gå forrest for at skabe de nødvendige rammer. I fællesskab kan vi få velfærdsteknologien til at løfte hele sundhedssektoren. Det kræver dog, at vi arbejder sammen om robotterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00