Nu skal virksomheder lære, hvad generation Z forventer af arbejdspladsen

Der er brug for at skabe mere viden om de yngre generationers forventninger til arbejdsmarkedet, så virksomhederne kan tiltrække den nødvendige arbejdskraft, mener tænketank og Industriens Fond, der er gået sammen i nyt projekt.

Sammen med ungeorganisationen Saga vil tænketanken Equalis sammensætte et ungepanel, der skal mødes med en række virksomheder og tale om deres forventninger til arbejdspladsen. På billedet ses direktør i Equalis, Gine Maltha Kampmann, direktør for Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang, og bestyrelsesmedlem i Saga, Benjamin Bøgen Pedersen.
Sammen med ungeorganisationen Saga vil tænketanken Equalis sammensætte et ungepanel, der skal mødes med en række virksomheder og tale om deres forventninger til arbejdspladsen. På billedet ses direktør i Equalis, Gine Maltha Kampmann, direktør for Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang, og bestyrelsesmedlem i Saga, Benjamin Bøgen Pedersen.Foto: Equalis
Marie Møller Munksgaard

De yngre generationer vil have en høj løn uden at arbejde særligt meget, der skal være fleksibilitet til at gå, når man vil, og så skal de også have indflydelse på arbejdspladsen, uanset hvilken stilling de er ansat i. 
 
Det er nogle af de fordomme, som tænketanken Equalis og Industriens Fond oplever, at virksomheder har om unge mennesker på arbejdsmarkedet. Derfor har de nu givet sig i kast med at bygge bro mellem virksomhederne og generation Z’s forventninger til arbejdspladsen i et nyt projekt. 
 
“Vi mangler arbejdskraft landet over, og den mangel bliver intensiveret jo længere ned, man kommer i virksomhedsstørrelse,” siger Gine Maltha Kampmann, der er administrerende direktør i tænketanken Equalis. 
 
“Samtidig kan vi se, at de unge kommer med nogle andre værdier og ønsker, end man tidligere har været vant til. Derfor skal vi have noget mere viden om, hvad de unge vil have og bruge det til at skabe dialog og værktøjer til virksomhederne.”

Der er tydelige mønstre omkring, at de unge er optaget af bæredygtighed, inklusion og diversitet. Det skal vi tage alvorligt.

Thomas Hofman-Bang
Direktør, Industriens Fond

En generation med nye værdier

Generationskampen på arbejdsmarkedet har fået en del spalteplads i medierne, blandt andet da kommunikationskonsulent Jane Mylenberg skrev i Altinget, at vi har skabt “en forskruet curling-kultur for ansatte” på arbejdspladserne. Og ifølge eksperter stiller generation Z da også højere krav til deres arbejde og chefer, end man tidligere har været vant til.
 
Men uanset hvor man står i debatten, kan man ikke komme udenom, at erhvervslivet desperat har brug for den arbejdskraft, de unge udgør. Lige præcis derfor har Industriens Fond valgt at donere knap 1,5 millioner kroner til det nye projekt med Equalis, der skal klæde virksomhederne på til at imødekomme de nye generationers behov. 
 
“Vi bliver nødt til at tage højde for de nye generationer, der kommer ind på arbejdsmarkedet med nogle andre værdier, end vi tidligere har set. Det handler i sidste ende om at styrke talenttiltrækningen og vækstpotentialet for virksomhederne,” siger Thomas Hofman-Bang. 

Læs også

Mere håndfast viden 

Helt konkret vil projektet starte med at indsamle viden om, hvilke ønsker de unge har til deres fremtidige arbejdsplads. Det kan handle om alt fra arbejdsmiljø til diversitet til løntransparens, forklarer Gine Maltha Kampmann. 
 
“Vi har brug for noget mere håndfast viden, om hvad de unge vil have, så virksomhederne ved, hvordan de bliver en attraktiv arbejdsplads,” siger hun. 
 
Hvordan kan I se, at der er en udfordring omkring, hvad virksomhederne kan tilbyde, og hvad de unge vil have? 
 
“Det nævner alle virksomheder, når vi snakker med dem. Der findes ikke en undersøgelse, der kortlægger præcist, hvor stor udfordringen er. Det er netop det, vi håber på at blive klogere på,” siger Gine Maltha Kampmann. 
 
Hos Industriens Fond siger Thomas Hofman-Bang også, at det er “svært at sætte formel på problemets omfang”. 
 
“Vi fornemmer bare, at der er en problemstilling, og derfor har vi valgt at gøre en indsats. Der er tydelige mønstre omkring, at de unge er optaget af bæredygtighed, inklusion og diversitet. Det skal vi tage alvorligt og undersøge, hvordan vi kan imødekomme,” siger han. 

Værktøjer skal hjælpe med at tiltrække talent 

Når tænketanken Equalis har skabt det nødvendige vidensgrundlag, vil de bruge det som afsæt til en række dialogmøder mellem et ungepanel og en række virksomheder. Dialogmøderne skal føre til en række konkrete værktøjer til særligt små og mellemstore virksomhederr, siger Gine Maltha Kampmann. 

“Mange små og mellemstore virksomheder har ikke de samme ressourcer til at gøre sig attraktive for de unge, som større virksomheder har. Det skal vi hjælpe dem med,” siger hun. 

Problemet lige nu er, at det bliver meget uhåndgribeligt at arbejde med.

Gine Maltha Kampmann
Administrerende direktør, tænketanken Equalis

Hos IT-virksomheden Vertica mener partner Roar Nissen, at det vil være en stor hjælp som mellemstor virksomhed at få input fra Equalis og Industriens Fond til, hvordan de kan tiltrække flere unge. De oplever nemlig, at det er svært at blive klog på, hvad de yngre generationer forventer af dem. 
 
Hvorfor har I brug for, at der laves et landsdækkende projekt om det, for at I kan blive kloge på det?
 
“Fordi jeg er 47 år gammel, og ingen af os, der er med til at forme virksomheden, er 22. Derfor har vi brug for nogle input udefra.” 
 
Arbejdet med at lave konkrete anbefalinger vil begynde i det nye år, når Equalis har færdiggjort deres indledende undersøgelse af problemstillingen. Ifølge Gine Maltha Kampmann kan anbefalingerne handle om alt fra, hvad man lægger vægt på i en jobansøgning til hvilken barselspolitik, man tilbyder. 
 
“Det vigtige er, at det bliver nogle meget konkrete værktøjer, som virksomhederne nemt kan bruge i praksis. Problemet lige nu er, at det bliver meget uhåndgribeligt at arbejde med,” siger hun.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gine Maltha Kampmann

Administrerende direktør, Tænketanken Equalis
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Thomas Hofman-Bang

Adm. direktør, Industriens Fond
statsaut. revisor (1994), cand.merc.aud. (CBS 1992)

0:000:00