Debat

Velfærdsteknologi i de brasilianske favelaer

DEBAT: It og særligt mobile applikationer er blevet et kraftfuldt våben til social inklusion og velfærd i de brasilianske slumområder. Det skriver Eva Bisgaard Pedersen, generalkonsul og leder af Innovation Center Denmark i São Paulo.

Der ses flere og flere innovative initiativer, der forbedrer velfærden i de brasilianske slumområder. Det skriver Eva Bisgaard Pedersen, leder af Innovation Center Denmark.
Der ses flere og flere innovative initiativer, der forbedrer velfærden i de brasilianske slumområder. Det skriver Eva Bisgaard Pedersen, leder af Innovation Center Denmark.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Bisgaard Pedersen
Generalkonsul og leder af Innovation Center Denmark i Sao Paulo

Der er personer, der kan fylde rum med positiv energi og smittende entusiasme. Brasilianske Rodrigo Baggio er en af dem. Sammen med en håndfuld andre ildsjæle startede han i 1995 CDI (Center for Digital Inklusion) i Rio de Janeiro.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Missionen var gennem uformelle undervisningscentre i Brasiliens favela-områder at introducere it som et redskab til at skabe mere velfærd og social inklusion blandt slumkvarterernes beboere. I CDI’s tidlige år virkede missionen muligvis mere heltemodig end realistisk, men i dag, hvor over 4.500 cyber-cafeer er åbnet, over 30 procent af slumkvarternes unge besidder en smartphone, og brugen af sociale medier er blandt de højeste i verden, er det anderledes. It og særligt mobile applikationer er blevet et kraftfuldt våben til social inklusion.

Tilknyttet CDI-centrene er lokale ”forandringsagenter”, der undervises i at identificere lokale problemer, hvor it vil kunne gøre en forskel. Blandt centrenes brugere spotter forandringsagenterne samtidig iværksættertalenter, som vil kunne løfte projekterne.

CDI-centrene er på den måde en slags vækst- og innovationscentre for favelaer med velfærd som mål og it og iværksætteri som middel. I dag er der over 700 CDI-centre, ikke kun i Brasilien, men også i andre lande som USA, Indien, Mexico og England.

Fakta
Fakta om de brasilianske favelaer: Ca. 12,4 millioner svarende til omkring seks procent af den brasilianske befolkning bor i slumkvarterer, de såkaldte favelaer. Favelaerne ligger typisk, hvor urbanisering har dårlige kår – f.eks. på en klippeskråning eller områder, der af andre årsager er svært tilgængelige.

Der mangler ofte ordentlig infrastruktur, herunder kloakering, hvilket gør områderne særligt udsatte i forhold til f.eks. malaria. De dårlige beboelsesforhold og mangel på adgang til basale sundhedsydelser giver også forhøjede forekomster af andre sygdomme.

Der er imidlertid stor forskel på levestandarden i favelaerne: I nogle af dem er infrastrukturen efterhånden så god, at den lavere middelklasse er rykket ind. Samtidig ses flere og flere innovative initiativer som Start-Up Weekend Rio Favela, og iværksætteriet i områderne tager til. Men udfordringerne er fortsat store, og sundhedsstandarden væsentligt under gennemsnittet for landet. 

Innovative projekter forbedrer sundhed og velfærd
Et af CDI’s nyere globale projekter er ”Apps for Good”, hvor unge på tværs af sociale lag lærer at kode og bruge it til at løse problemer i deres lokalområde. Apps for Good startede i 2010 på et socialt værested for unge i Sydlondon og er i dag bredt ud til over 400 skoler og 20.000 elever.

Tilbage i Brasilien er et andet CDI-initiativ ”Start-up Weekend Rio Favela”, der løb af stablen for første gang i 2010. Initiativet har som mål at starte nye virksomheder i Rios slumkvarterer, igen med social inklusion og velfærd for øje. En af vinderne af start-up weekenden i 2014 blev Plataforma Saúde, et mobilt præ-screeningsprogram med fokus på tidlig detektering af kroniske sygdomme så som diabetes og hjertekarsygdomme.

Rodrigo Baggio er blot et eksempel på den voksende gruppe af brasilianske it-nørder og ildsjæle, der med både velfærd og bundlinje for øje, ønsker at bruge it til at skabe holdbare løsninger for Brasiliens lavindkomstsgrupper.

Eva Bisgaard Pedersen
Generalkonsul og leder af Innovation Center Denmark

Plataforma Saúde tilbyder beboerne i slumkvartererne et hurtigt og effektivt alternativ til månedslang venten på screening på et offentligt hospital. Løsningen har potentialet til at spare væsentlige ressourcer og menneskeliv, og samtidig kan det blive en god forretning for iværksætterne bag. ”Vi er ikke nogen ngo, men social business”, insisterer Plataforma Saúdes idemænd. ”Vi vil tjene penge på vores løsninger, men vi er kommet for at blive og for at gøre en forskel i slumkvartererne”.

Blot én ud af mange
CDI har vundet en lang række priser og anerkendelser fra bl.a. Unesco, Unicef, Time Magazine og Clinton Global Initiative. CNN og World Economic Forum har peget på CDI’s grundlægger og CEO, Rodrigo Baggio, som en af morgendagens globale ledere. Har man mødt Baggio, tvivler man ikke på, at han har fortjent profetien. Men Rodrigo Baggio er blot et eksempel på den voksende gruppe af brasilianske it-nørder og ildsjæle, der med både velfærd og bundlinje for øje, ønsker at bruge it til at skabe holdbare løsninger for Brasiliens lavindkomstsgrupper, de såkaldte ”Base of the Pyramid”. 

Dansk fokusområde
I 2015 sætter Innovation Centre Denmark og Eksportrådet i Brasilien fokus på velfærdsteknologi og social business, og vi glæder os til at introducere danske virksomheder og forskermiljøer til det spirende brasilianske økosystem på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00