Højborge: LA erobrer borgerlig hjemmebane

REPORTAGE: Hørsholm var det sted i landet, hvor Liberal Alliance stod stærkest ved sidste folketingsvalg. Altinget er taget på tur til Nordsjælland, hvor man fortsat tager godt imod Anders Samuelsens blå slagtilbud om lavere skat og mere frihed.

Lise-Lotte SkjoldanToke Gade Crone Kristiansen

Hørsholm Golf ligger lige ved siden af forsamlingshuset Skovhus i den lille by Grønnegade - et af to valgsteder, hvor Liberal Alliance ved folketingsvalget i 2011 fik den højeste andel af vælgernes krydser. Der var nemlig 16,7 procent af vælgerne, der satte deres kryds ved partiet. Det er tre gange flere end på landsplan.

Tidligere har det været Det Konservative Folkeparti og Venstre, der støvsugede de fleste af stemmerne i Fredensborgkredsen, hvor Grønnegade ligger. Og de to gamle partier klarer sig stadig fint deroppe. Men siden 2010 har der været en ny blå spiller på banen i det borgerlige hjemland.

Nu er det anden gang, Liberal Alliance stiller op til Folketinget i sin nuværende form. I meningsmålingerne er det kun gået fremad siden 2011, hvor partiet høstede 5,0 procent af stemmerne. Nu står de til over 7 procent.

Foto:
Foto:
Foto:
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
kap 2 Golfland
kap 2 Golfland Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Vi befinder os i Nordsjællands golfland på en solrig forårsdag. Her trisser ældre golfspillere rundt i polo og pullover bundet over skuldrene. Bolde puttes i hul, solen nydes og pensionsordningen diskuteres over et stykke smørrebrød. 

Foto:
Foto:
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
westy u tekst
westy u tekst

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
skiller
skiller Foto:

I klubhuset, det idylliske Lerbækgård, inviterer direktøren for golfbanen, Peter Arendorff, os op på hans kontor.

Peter Arendorff er jovial og dannet mand. Han vil hellere end gerne tale om områdets og golfbanens historie. Og lidt om de mennesker, der sætter deres kryds i forsamlingshuset lige ved siden af.

Peter Arendorff forklarer hvordan han blev golfdirektør (1 min)

Peter Arendorff kender folkene i området, og det undrer ham egentlig, at Liberal Alliance står så stærkt i området.

"Jeg havde nærmere troet, at de var radikale," siger han.

Men den socioøkonomiske profil i området passer godt på et parti, der ønsker at sænke skatten.

“Det er folk i gode stillinger, der bor her. Der er en del selvstændige erhvervsdrivende i området."

Tager man et blik ud over beboerne i Hørsholm Kommune, er der ganske rigtigt en større andel selvstændige her end i resten af landet. Der er også flere i toplederjob. Hvor toplederne gennemsnitligt udgør 3,7 procent af alle beskæftigede i Danmark, er det i Hørsholm 9 procent, der bestrider stillinger i toppen af erhvervslivet.

Det er her, de, som smeder deres egen lykke, bor.

Landsbyen Grønnegade ligger inde i landet. Sætter man sig ind i bilen og kører stik øst ind gennem Hørsholm, ender man i Rungsted helt ude ved kysten, hvor Liberal Alliance fik nøjagtigt lige så stor en andel af stemmerne som i Grønnegade. På Rungsted skole, som også ligger klos op af en golfbane, satte 16,7 procent af vælgerne også deres kryds ved Liberal Alliance.

Og her på Strandvejen drøner en åben sportsvogn forbi med et ungt par. 

På havnen, hvor man næsten bliver blændet af de mange, hvide både, har de lokale bevæget sig ud for at spise frokost på en af de mange cafeer. Man nyder årets første sommerdag i Rungsted.

Også i det lille butiksstrøg Pennehave spreder idyllen sig for alvor, når solen glimter i de små niche-butikkers glasfacader.

Her er ingen Døgn Netto eller Aldi til de daglige fornødenheder, men butikker som tilbyder pelsopbevaring og vinhandel er der flere af på gaden.

Og en af vinhandlerne i Pennehave er Garance Wine Merchant. Den hyggelige vinhandel sælger eksklusive, håndlavede vine fra Frankrig og USA.

I anledning af forårsvejret har indehaveren af vinhandlen, Nikolaj Løfqvist, og hans gode ven, Peter Jantzon, rykket frokosten ud på fortovet. Ved et lille cafebord nyder de to mænd et par glas god hvidvin. Og de er i højt humør.

Som selvstændigt erhvervsdrivende identificerer Nikolaj Løfqvist sig også som borgerlig, og han oplever også, at hans naboer og kunderne i butikken befinder sig til højre for midten i dansk politik.

Nikolaj Løfqvist kan godt sætte sig ind i, at der er mange, der stemmer Liberal Alliance i Rungsted-området. Partiet ser nemlig på verden på samme måde som mange af beboerne i byen, mener Nikolaj Løfqvist.

“Her er mange folk med merkantile uddannelser. Og Anders Samuelsen har også den der merkantile måde at anskue tingene på,” siger han.

Nikolaj Løfqvists ven, Peter Jantzon, er pensionist, men tidligere har han været forretningsmand og ansat i Saxo Bank. Nu er han ved at starte noget “business” op igen - “på fuld hammer, fordi jeg har kedet mig.”

Peter Jantzon har mange politiske meninger om mange forskellige emner. Og han snakker gerne om dem. Den helt grundlæggende holdning er, at hele landet er ved at gå nedenom og hjem.

Der er brug for at gøre op med EU og med overadministrationen og med skatterne, der rammer den lille mand i samfundet, mener Peter Jantzon. Frem for alt skal politikerne skabe gode rammevilkår for borgerne.

“Rammerne skal sikres. Så kan vi spørge: “Hvordan arbejder Nikolaj bedst?” Så giver vi Nikolaj de bedste rammer, så han kan arbejde,” siger Peter Jantzon og fortsætter:

“Han skal ikke knaldes i skat. Han er nystartet, så han skal have skattefordele. Hjælp ham, så han kan komme i gang, for det er svært at starte op.”

Nikolaj Løfqvist stemte selv Venstre ved seneste valg. Han ved ikke helt, om han denne gang kunne finde på at sætte krydset ved Liberal Alliance, selvom han godt kan lide, at de er lidt mere progressive.

“Men jeg synes måske, at Anders Samuelsen er lidt for populistisk i sin måde at være på. Politikken er sådan nogle slagtilbud, man skal tage stilling til som politisk menneske,” siger han.

Til gengæld tror han, at der er mange andre i området, der godt kan lide slagtilbuddene. De enkle budskaber, som er nemme at gå til. 

Da Liberal Alliance skiftede navn fra det gamle Ny Alliance, skiftede de også den midtsøgende, humanistiske profil ud med en, der var mere klassisk liberal. Ikke lang tid efter formulerede man de fire mærkesager, som Anders Samuelsen og kompagni siden da har gentaget så mange gange, at de fleste kan dem i søvne:

Mere vækst, mere personlig frihed, mindre offentlig sektor og lavere skat.

I begyndelsen så det umuligt ud. Meningsmålinger gav partiet 0,0 procent af stemmerne, så når Anders Samuelsen meldte ud, at man gik efter otte mandater i Folketinget, rystede de fleste overbærende på hovedet.

Men siden er der kommet vind i de liberale sejl. Partiet kom 2011 ind på Christiansborg med ikke bare otte, men ni mandater. Og nu hvor meningsmålingerne er gået yderligere frem, står flere nye liberale på spring til en folketingsplads.

Niels Westy er folketingskandidat for Liberal Alliance i Nordsjællands Storkreds, som omfatter både Grønnegade og Rungsted. Han bor hverken i en hesteholds-ejendom i Grønnegade eller i en strandvejsvilla i Rungsted, men i et ydmygt og almindeligt rækkehus inde i landet.

For ham er det ikke formuen der bestemmer. Han er en slags lokal ideolog. Han er nemlig opvokset i Hørsholm, hvor han også bor i dag, og har bekendt sig til den klassiske liberalisme siden sin ungdom, hvor han fik øjnene op for Milton Friedman og F.A. Hayek under cand.polit studiet.

Men i modsætning til Niels Westy er det er nok ikke kun af ideologiske årsager, at Liberal Alliance står stærkt i de velbeslåedes baghave.

“Der er selvfølgelig nogle mennesker, der stemmer på dem, der kan tilbyde den højeste kontanthjælp. På samme måde er der nogle, der sætter krydset ved os, fordi vi ønsker den laveste skat,” siger Niels Westy. 

Hvor krydset sættes, afhænger for mange mest om varetagelse af egne interesser. Og det er helt naturligt, mener kandidaten.

Liberal Alliances fremgang ved valget i 2011 i Nordsjælland og på landet var i høj grad på bekostning af Venstre og Konservative. Men det var også i høj grad de to partiers uformåen op gennem 00’erne, der skabte grundlaget for partiet Liberal Alliance, mener Niels Westy. 

Ligesom Dansk Folkeparti i 90’erne kunne udnytte den flanke, som blev åbnet Socialdemokraternes manglende erkendelse af udlændingeproblematikken, så blev der også på højrefløjen skabt et politisk tomrum under VK-regeringen, fordi den forsømte at føre borgerlig-liberal poltik. Det er i hvert fald Niels Westys analyse: 

“Hvis nu der havde været skattelettelse, eller vi havde set bare et lille fald i antallet af offentligt ansatte, så er jeg ikke sikker på, at der havde været plads til Liberal Alliance. Men på det punkt var der et svigt.” 

Liberal Alliances eksistensberettigelse er nu at stå fast på principperne, når V og K går på kompromis og overtager venstrefløjens retorik. Man kan kalde partiet den borgerlige fløjs blå samvittighed. 

“Det er Liberal Alliance, der skal sørge for, at Lars Løkke fører den politik, som han i virkeligheden gerne ville, men ikke kan. Vi står med nogle mandater, som er forpligtet til at føre en mere ren liberal politik,” siger Niels Westy.

Så nordsjællænderne vil måske igen sætte deres lid til Anders Samuelsen for at hive Venstre og Konservative i den rigtige retning. Der er brug for nye stemmer på højrefløjen. 

Eller som Peter Jantzon foran vinhandlen i Rungsted siger det:

“Vi kan synge på engelsk: Runnin’ around in circles, gettin’ nowhere. Der skal nytænkning til, og Anders er måske en af de eneste, der kan gøre det.”

 

 

 

Altinget har besøgt de steder i landet, hvor partierne ved folketingsvalget i 2011 fik deres bedste valg. Dette er ottende reportage i serien: 

Thulleland Læs vores reportage om Dansk Folkepartis højborg i Thyregod her
De standhaftige Venstresoldater Læs vores reportage om Venstrehøjborgen Kalvslund her
Tvivlen nager i S-højborgLæs vores reportage om S-højborgen Randers her
Enhedlisten på NørebroLæs vores reportage om Enhedslisten på Nørrebro i København her.
SF i NakskovLæs vores reportage om SF i Nakskov her.
Radikale på VesterbroLæs vores reportage om Det Radikale Venstre på Vesterbro her.
Radikale på VesterbroLæs vores reportage om de konservative i Gentofte her.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00