Regeringen vil styrke EU-repræsentationen i Bruxelles

INDSPRØJTNING: I sit finanslovsudspil er regeringen klar med flere penge til Udenrigsministeriets EU-repræsentation i Bruxelles. Det skal styrke Danmarks position i de kommende exit-forhandlinger mellem EU og Storbritannien.

Kristian Jensen (V) mener, det er nødvendigt at styrke Danmarks tilstedeværelse i Bruxelles, efter briterne har stemt for at forlade Unionen.
Kristian Jensen (V) mener, det er nødvendigt at styrke Danmarks tilstedeværelse i Bruxelles, efter briterne har stemt for at forlade Unionen.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Michael Hjøllund

I sin kommende finanslov afsætter regeringen et millionbeløb til blandt andet at styrke Danmarks tilstedeværelse i Bruxelles.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) fortæller i et interview med Jyllands-Posten, at regeringen på finansloven, der fremlægges tirsdag, vil afsætte 35 millioner kroner næste år i nye bevillinger til Udenrigstjenesten. Fra 2018 stiger det tal til 70 millioner årligt. 

Det skal blandt andet styrke Udenrigsministeriets faste repræsentation til EU. EU-repræsentationen er regeringen og embedsværkets forpost i Bruxelles, der blandt andet repræsenterer Danmark i en lang række arbejdsgrupper i EU's Ministerråd.

”De skal håndtere den forhandling, der kommer, når den britiske beslutning om at forlade EU skal til forhandling. Vi har i dag en af Bruxelles' mindste repræsentationer, der er behov for nogle muskler for at sikre, at Danmark får den bedste mulige aftale,” siger Kristian Jensen til DR.

Han påpeger, at der alene på fødevareområdet er 13.000 arbejdspladser på spil i samhandlen mellem Danmark og Storbritannien.

Ifølge Jyllands-Posten vil regeringens million-indsprøjtning først blive endeligt fordelt, når regeringen fremlægger en ny udenrigspolitisk strategi. En strategi, der blandt andet bygger på anbefalinger fra den såkaldte Taksøe-rapport.

Markante besparelser med den anden hånd
Meldingen fra Kristian Jensen skal ses i lyset af, at Udenrigsministeriet gennem 15 år har oplevet besparelser på dens driftsbevilling på i alt 600 millioner kroner.

Jyllands-Posten skriver, at der i finanslov 2016 forventes et yderligere fald i bevillingerne på 200 millioner kroner frem til 2019. Det skyldes blandt andet, at ulandsbistanden sættes ned, hvorfor der er færre opgaver at løse, forklarer Kristian Jensen.

Over for avisen afviser han dog, at de nye investeringer er et tegn på, at regeringen erkender, at der er skåret for dybt i Udenrigsministeriets budgetter.

"Nej. Dette sker ikke for at lappe på huller i udviklingspolitikken. Der er tale om nye indsatser, som skal styrke det klassiske diplomati, som vi sagde før valget," siger Kristian Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00