Debat

Erhvervsakademi: Lokale uddannelser er win-win

DEBAT: De lokale uddannelser giver de unge mulighed for at tage en uddannelse i nærområdet, samtidig med at det lokale erhvervsliv sikres kvalificerede medarbejdere. Det er en ren ”win-win”-situation, skriver Henrik Larsen, rektor for Erhvervsakademi SydVest.

Vi har behov for en minister og et ministerium, der vælger det regionale udbud til. Det mener Henrik Larsen, rektor for Erhvervsakademi Sydvest.
Vi har behov for en minister og et ministerium, der vælger det regionale udbud til. Det mener Henrik Larsen, rektor for Erhvervsakademi Sydvest.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Larsen
Rektor, Erhvervsakademi SydVest

Det skal ikke skjules fra min side, at det vakte glæde på vores kanter, da den nye uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen allerede efter kort tid i embedet satte fokus på betydningen af et udbud af videregående uddannelser i hele Danmark.

Den meget konkrete udmelding fra ministeren var måske ikke helt nye toner fra ”Central-Danmark”, men dog en tiltrængt opmuntring til os, der dagligt agerer i den del af Danmark, der ofte må finde sig i betegnelser som ”udkantsdanmark” og ”den rådne banan”.

Derfor er budskabet vigtigt for os. Spørgsmål som; Hvorfor skal der absolut placeres videregående uddannelser langt væk fra de metropoler og de byer, som vi ved, mange unge er stærkt tiltrukket af? Og kan vi overhovedet magte opgaven med at levere relevante videregående uddannelser – i den rigtige kvalitet, da det er dyrere at være til stede regionalt i byer som Esbjerg og Sønderborg, hvor Erhvervsakademi SydVest har sine to afdelinger, kan vi svare enkelt på.

Fakta
Fra 28. januar og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på regional videnspredning.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Rammerne skal være rigtige
Selvfølgelig kan vi det, vil ikke overraskende være mit svar. Men rammerne skal være de rigtige, og det er derfor, at vi har behov for en minister og et ministerium, der vælger det regionale udbud til. Efterfølgende skal beskeden sendes videre i systemet, således at f.eks. akkrediteringsinstitutionen forstår, at udbud af en uddannelse i f.eks. Sønderborg godt kan foregå på et højt fagligt niveau, selv om der ikke nødvendigvis er 100 studerende og 10 undervisere på uddannelsen.

I Sønderborg er et optag på f.eks uddannelsen til finansøkonom på 35 en kæmpesucces – og vel at mærke passer optaget i den størrelsesorden også til det lokale arbejdsmarked, der efterfølgende skal ansætte de færdige dimittender.

Vi er her, fordi vi er nødvendige. I al beskedenhed gør vi det ret godt.

Henrik Larsen
Rektor, Erhvervsakademi Sydvest

Eksemplet med finansøkonomuddannelsen illustrerer på bedste vis, hvorfor der er behov for videregående fuldtidsuddannelser i vores geografiske område. De lokale pengeinstitutter, ejendomsmæglere m.v. har gennem flere år oplevet, at det har været vanskeligt at trække medarbejdere til det sønderjyske.

Og omvendt har unge med interesse i at uddanne sig inden for dette område, hidtil måtte rejse ud af området for at tage uddannelsen – og når de først er rejst ud, kommer de ikke tilbage igen.

En analyse fra Region Syddanmark viser, at det kun er omkring de 10 % af de unge, der forlader området for at tage en videregående uddannelse, der vender hjem igen.

På Erhvervsakademi SydVest ser vi derfor vores udbud af uddannelser som en ren ”win-win”-situation: Vi giver unge mulighed for at tage en relevant uddannelse i nærområdet, samtidig med at vi sikrer det lokale erhvervsliv kvalificerede medarbejdere. Til gavn for en lokal udvikling. Det sker på en lang række uddannelsesområder i både Esbjerg og Sønderborg.

Men det sker ikke nødvendigvis med optag på 100 eller 200 studerende på en enkelt uddannelse. Samlet set optog vi eksempelvis 210 studerende i Sønderborg i 2015 – på 8 forskellige uddannelser. I Esbjerg optog vi ca. 600 studerende på 13 uddannelser.

Vi gør det ret godt
Så kan man jo ikke levere kvalitet, kan jeg allerede nu høre Søndergård-udvalget og andre påstå. Altså de, der mener, at kvantitet er en forudsætning for kvalitet. Efter min bedste overbevisning har de uret.

For det første har vi bestået adskillige uddannelsesakkrediteringer i de senere år, og for det andet har Erhvervsakademi SydVest de seneste fem år haft de mest tilfredse studerende på de ni erhvervsakademier, når man måler på studieglæde og udbytte.

Et resultat, vi er overbeviste om, skyldes, at vi altid har som ambition at være tæt på: Tæt på de studerende i form af klasserumsundervisning og mange lektioner og tæt på erhvervslivet i den geografi, vi er en del af.

Vi er her, fordi vi er nødvendige. I al beskedenhed gør vi det ret godt. Det glæder os, at ministeren har taget det budskab til sig. Vi glæder os over, at regional uddannelsesdækning er en del af vores udviklingskontrakt, og vi ser frem til at det knæsættes i alle dele af systemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Larsen

Rektor, Erhvervsakademi SydVest, formand, Esbjerg Rektorkollegium, Esbjerg Gymnasium, og EVA’s Repræsentantskab, bestyrelsesmedlem, Education Esbjerg og Business Esbjerg
cand.rer.soc. (Odense Uni. 1989), EMP (Insead 2010)

0:000:00