Debat

FA: Få styr på kvaliteten i undervisningen

DEBAT: Hos FA er kvalitet mere end relevans. Kvalitet er stærk faglighed, som forlænger de studerendes markedsværdi, skriver Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).
Foto: Jon Norddahl/FA
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Men skal Danmark følge med i det globale videnskapløb, skal kvaliteten af uddannelserne løbende forbedres.

Mariane Dissing
Adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Fakta
Altinget | Forskning & Innovation sætter de næste par måneder fokus på kvaliteten i videregående uddannelser. 

Du er altid velkommen til at deltage i debatten - hvad enten det er med et indlæg eller med kommentarer til andre debattørers indlæg.

Send dit indlæg til [email protected].

Af Mariane Dissing
Adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

FA har stillet mange forslag om arbejdsmarkedsrelevans til ekspertudvalget om videregående uddannelser. For os er kvalitet og relevans nemlig to sider af samme sag. En uddannelse mangler kvalitet, hvis den ikke er relevant på arbejdsmarkedet.

Men kvalitet er også mere end relevans. For finanssektoren er kvalitet stærk faglighed på et højt niveau. De studerende skal opnå solide grundlæggende kompetencer, som forlænger deres markedsværdi. De skal tilegne sig både teori og praktisk viden inden for deres fagområder og opnå evnen til at omsætte teori til praksis og hurtigt at kunne lære nyt.

Et internationalt mindset og god forretningsforståelse skal dimittenderne også gerne have med i bagagen, og de skal kunne bruge it som et naturligt arbejdsredskab - det er ikke nok at være superbruger af Facebook og Google.

Kvaliteten er godt på vej
Lad mig straks slå fast, at der findes mange uddannelser med høj kvalitet. FA's medlemsvirksomheder oplever generelt, at dimittender og praktikanter yder en kvalificeret indsats, når de kommer ud på arbejdspladserne. Men skal Danmark følge med i det globale videnskapløb, skal kvaliteten af uddannelserne løbende forbedres.

Styrk de faglige miljøer
Det er en forudsætning for høj kvalitet, at de faglige miljøer ikke er spredt på mange forskellige uddannelsessteder, men er samlet i få stærke knudepunkter. Her skal der være fokus på god undervisning som en udfordrende og værdifuld disciplin. Den skal være forbundet med anerkendelse og prestige – også på universiteterne, hvor undervisningen nogle gange står i skyggen af forskningen.

Studerende skal være klar
Underviserne har kun en ærlig chance for at holde niveauet højt, hvis der er en reel sandsynlighed for, at de studerende kan gennemføre uddannelsen. Måske skal adgangen via kvote 1 tages op til overvejelse? Det er tankevækkende, at det er et gennemsnitstal på et stykke papir, der er grundlag for den vigtige udvælgelse af, hvem der får en videregående uddannelse med SU tilbudt af staten. Spørg en hvilken som helst arbejdsgiver, om hun ville ansætte en ny medarbejder alene på baggrund af et eksamensbevis. Jeg gætter på, at svaret er klart nej!

Optagelsessamtaler om blandt andet ansøgerens motivation kan være en god investering i bedre kvalitet og mindre frafald. En undersøgelse fra tænketanken DEA viser for eksempel, at studerende, der er motiveret af faglig interesse frem for løn, bruger mere tid på studiet.

Kvalitet er hårdt arbejde
En ny undersøgelse fra EVA viser, at der ikke altid er den sammenhæng mellem ECTS-point og arbejdsbyrde på studiet, som der burde være. Det går simpelthen ikke. Studerende på fuldtidsuddannelser skal bruge mindst lige så lang tid på studiet, som en person i fuldtidsbeskæftigelse bruger på sit arbejde. Det er sådan de studerende lærer mest, og sådan de bliver rustet til vilkårene på arbejdsmarkedet.

Kvalitet er ikke kun hårdt arbejde for de studerende. Der arbejdes allerede seriøst med kvalitet på mange uddannelsesinstitutioner. For eksempel bliver FA ofte spurgt til råds af erhvervsakademierne, når de finansielle fag skal revideres, og Københavns Universitet har lige lanceret en fempunktsplan om bedre kvalitet. Jeg håber, at der kommer flere konstruktive initiativer fra uddannelsessektoren, for det er primært der, kvalitetsarbejdet skal ske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00