R og DF vil øge uddannelsers grundbevilling

BEVILLING: Både De Radikale og Dansk Folkeparti går til forhandling om bevillingsreform med ønsker om øget grundbevilling. Samtidig er begge partier for færre styringsmekanismer.

De Radikales forskningsordfører, tidligere uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, er klar til et opgør med både dimensionering og fremdriftsreform, hvis en ny bevillingslov skal rumme mål om studietid og beskæftigelse.<br><br>
De Radikales forskningsordfører, tidligere uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, er klar til et opgør med både dimensionering og fremdriftsreform, hvis en ny bevillingslov skal rumme mål om studietid og beskæftigelse.

Foto: Kim Vadskær
Mads Bang

Den vigtigste del af vores forslag er at stoppe dobbeltregulering.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Forskningsordfører
Fakta
De Radikales forslag

En grundbevilling på 25 pct., der sikrer budgetsikkerhed, udviklingsmuligheder og som understøtter uddannelser i hele landet.

Et aktivitetstilskud på 65 pct., der fastholder, at der skal være en sammenhæng mellem studieaktivitet og bevillinger.

Et kvalitetstilskud på 10 pct.
, der fordeles mellem institutionerne på baggrund af, hvor gode de er til at udvikle kvaliteten i uddannelserne. Vi foreslår, at midlerne fordeles på baggrund af målopfyldelsen i individuelle kvalitetskontrakter mellem uddannelsesinstitutionerne og uddannelsesministeren



Kilde: De Radikale

Både i oppositionen og hos støttepartiet Dansk Folkeparti er der ønsker om at skrue op for grundbevillingen til de videregående uddannelser.

I sidste uge begyndte forhandlingerne om et nyt bevillingssystem. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) har spillet ud med en model, hvor tyve procent af bevillingerne gøres til en grundbevilling. Flere partier foreslår nu, at grundbevillingen bliver endnu højere.

De Radikale vil øge grundbevillingen til 25 procent af den samlede bevilling, og samtidig give endnu mere til de regionale uddannelsessteder som en del af grundbevillingen.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00