Regeringen trækker SU-nødbremse

SU: Et stigende antal EU-borgere modtager dansk SU, og det får regeringen til at kræve et værn mod udviklingen.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Emma Qvirin Holst

Flere og flere EU-borgere får dansk SU, når de læser i Danmark, og det får regeringen til at trække den såkaldte SU-nødbremse og kræve et værn mod udviklingen.

Det skriver Jyllands-Posten.

En EU-dom fra 2013 betyder, at EU-borgere, der arbejder 10 til 12 timer ved siden af studiet, er berettiget til samme SU som danske studerende. Det skyldes, at de opnår status som 'vandrende arbejdstagere'. Fra 2013 til februar i år er der godt 5.000 flere EU-borgere, som modtager SU.

Og det vækker bekymring hos uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs:

”Jeg er meget bekymret over den store stigning, vi kan se i tallene. Det er ikke og har aldrig været meningen, at det danske uddannelsessystem og SU’en skal bruges til at uddanne de andre EU-landes borgere,” siger hun til Jyllands-Posten.

Ministeren indkalder derfor nu partierne bag SU-forliget med henblik på at finde initiativer, der skal begrænse, hvilke EU-borgere der kan modtage SU.

Stigningen af udenlandske SU-modtagere er størst på erhvervsakademierne. I 2015 var hver 10. studerende en EU-borger med ret til SU. Til sammenligning var det kun en studerende for hver 50 studerende på professionshøjskolerne og universiteterne.

Derfor vil Ulla Tørnæs også se nærmere på kvaliteten af erhvervsakademiernes engelsksprogede uddannelser og deres ret til at fremover at udbyde dem.

Socialdemokraterne vil gerne have en forklaring på stigningen og finde redskaber, der kan kontrollere stigningen. Men partiet vil helst ikke lukke engelsksprogede uddannelser og påpeger også vigtigheden af, at der er internationale studerende i Danmark.

Radikale maner til besindighed
Dommen om dansk SU til EU-borgere kom fra EU-domstolen to måneder før den seneste SU-reform. Derfor indskrev forligspartierne i aftaleteksten, at hvis udviklingen af antallet af EU-borgere afveg fra det forventede, så var partierne forpligtet til sikre ny finansiering indenfor SU-området og finde relevante værnsinitiativer.

Netop det betegnes som nødbremsen, og det er den regeringen nu trækker, hvor 5.446 EU-borger er godkendt til at modtage dansk SU. Det aftalte loft for en bremse var 5.500 EU-borgere.

Forligspartiet Radikale mener ikke, at det er tid til at trække bremsen og maner til besindighed. Partiet er ikke bekymret for udviklingen og påpeger, at det ligger inden for den forventede ramme på 5.500 studerende.

"Der er en grænse for, hvornår vi skal kigge på dette her. Og den er skrevet ind i aftalen. Den er ikke overskredet, så jeg synes regeringen skal pakke panikken sammen. De papirer, vi har fået fra ministeriet, maner slet ikke til alarm," siger Ida Auken i følge Politiko.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00