SF i kovending om studieoptag

OPTAG: SF trak i sidste øjeblik støtten til en alternativ model for at begrænse optaget på de videregående uddannelser. Modellen ville have bragt regeringen i mindretal. Venstres ordfører raser over SF's retræte.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) undgik i ellevte time at komme i mindretal i Folketinget på grund af en alternativ model til optag af studerende på de videregående uddannelser. Nu skændes Esben Lunde Larsen (V) og Annette Vilhelmsen (SF) om, hvem der løb fra hvilke aftaler. <br>
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) undgik i ellevte time at komme i mindretal i Folketinget på grund af en alternativ model til optag af studerende på de videregående uddannelser. Nu skændes Esben Lunde Larsen (V) og Annette Vilhelmsen (SF) om, hvem der løb fra hvilke aftaler.
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Mads Bang

Tirsdag morgen var SF klar til at bringe uddannelsesministeren i mindretal i sagen om begrænsning af optag på de videregående uddannelser. Tirsdag aften vendte partiet på en tallerken og støtter nu ministerens model.

SF mener, at partiet har fået indrømmelser. Venstre raser og besluttede efterfølgende at aflyse hele hasteforespørgselsdebatten, som var planlagt til i dag, onsdag. 

Esben Lunde Larsen, forskningsordfører for Venstre, er stærkt utilfreds med, at SF's forskningsordfører Annette Vilhelmsen trak sin støtte i sidste øjeblik.

”SF er løbet fra en aftale. Jeg har svært ved at vurdere hvorfor. Annette Vilhelmsen har ikke fået en eneste indrømmelse på selve modellen,” siger Esben Lunde Larsen.

SF er løbet fra en aftale. Jeg har svært ved at vurdere hvorfor. Annette Vilhelmsen (SF) har ikke fået en eneste indrømmelse på selve modellen.

Esben Lunde Larsen (V)
Forskningsordfører

Han angriber Annette Vilhelmsen for at bryde den aftale, som partierne bag hasteforespørgselsdebatten indgik om at støtte vedtagelsesteksten.

”Annette Vilhelmsen har vidst det helt fra, vi anmeldte forespørgselen, og vi gjorde det klart, at vi ikke ville have hasteforespørgslen, med mindre der var enighed om vedtagelsen,” siger Esben Lunde Larsen.

Det var Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Uffe Elbæk fra Alternativet, som havde ønsket debatten, der efter planen skulle finde sted onsdag eftermiddag, og et forslag fra de samme partier skulle til afstemning torsdag morgen.

Vilhelmsen ærgrer sig
Hos SF er tolkningen af tirsdagens forløb ganske anderledes. Annette Vilhelmsen mener, at Esben Lunde Larsen ikke forholder sig til, at ministeren kom med en række indrømmelser i løbet af dagen.

Annette Vilhelmsen fremhæver en række indrømmelser, som gør, at hun ikke ville bringe ministeren i mindretal: Der er udmøntet regionale hensyn, ministeren har bebudet mere inddragelse af institutioner, faglige miljøer og politikere, og der vil være en klar indstilling om, at indfasningen sker på bachelorniveau. Desuden kommer der en evaluering af ordningen.

”Man laver altid en vedtagelsestekst, og når jeg ser på den tekst, som jeg har sagt ja til, så har vi fået indrømmelser på langt det meste, der står i den. Når jeg ser på, hvad jeg har fået, så giver det ikke grundlag for at stemme ministeren ned,” siger Annette Vilhelmsen.

Hun ærgrer sig over, at Esben Lunde Larsen og Venstre besluttede helt at aflyse forespørgselsdebatten.

”Nu løber han med 100 kilometer i timen væk fra, at vi skulle have ministeren til at komme med sine argumenter i en debat i Folketingssalen,” siger Annette Vilhelmsen.

Venstre fastholder kritik
Esben Lunde Larsen mener, at de punkter, Vilhelmsen ser som indrømmelser, ikke ændrer noget ved modellen, fordi der stadig dimensioneres ud fra optaget i 2012, begrænses på kandidatniveau og stadig er en central styring af, hvilke grupper der skal dimensioneres.

Esben Lunde Larsen angriber især de regionale hensyn, som Vilhelmsen fremhæver. Samtidig med at hasteforespørgselsdebatten har været på vej i Folketinget, så har ministeriet nemlig meldt de endelige tal ud til alle institutionerne.

”Nu har ministeren fordelt nogle pladser for at strø sukker på kagen. Det viser jo hele håbløsheden i den her model,” siger Esben Lunde Larsen.

”Det er jo en styrelse, der sidder og fordeler 15 pladser hist og 17 pladser pist. Og det illustrerer jo problemet med, at det er en styrelse, der fordeler pladser, i stedet for at det er institutionerne,” siger han.

Dårligt håndværk
Esben Lunde Larsen mener, at Annette Vilhelmsen har lavet decideret dårligt politisk håndværk.

”Ethvert forsøg på at sælge det som indrømmelser, er det rene bluff. Der er tale om en parlamentariker, som ikke har lavet sit håndværk ordentligt og løber fra en aftale” siger han.

Men kan man ikke sige, at det er dig, der ikke har lavet dit håndværk ordentligt, når du ikke kan holde sammen på det flertal, I havde uden om regeringen?

”Det spørgsmål er så fornærmende, at det vil jeg ikke engang svare på. Hvis ikke man kan lave en aftale med fire partier, som man står ved i en vedtagelse, man har indkaldt i Folketinget, så hører alt jo op. Det er Folketinget det her – ikke en børnehave,” siger Esben Lunde Larsen.

Han mener desuden, at Annette Vilhelmsens ønske om at afholde debatten alligevel er helt forkert.

”Det illustrerer Annette Vilhelmsens totale amatøragtighed. Man holder selvfølgelig ikke en hasteforespørgsel, som der ikke er flertal for. Det behøver jeg ikke spilde Folketingets ressourcer på,” siger Esben Lunde Larsen.

Annette Vilhelmsen skyder tilbage på Esben Lunde Larsen, som hun mener, selv har givet ministeren lov til at dimensionere optaget igennem forligskredsen på området. Hun mener, at SF har fået det optimale ud af situationen.

”Jeg er ikke en del af forligskredsen og kan ikke påvirke den vej. Jeg går efter resultater, og det har jeg fået,” siger Annette Vilhelmsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00