Tørnæs åbner for at justere forskningsmål

HJEMTAG: Dansk forskning lever op til målet om at hente mere end 2,5 procent af EU's Horizon 2020-midler. Tid til at hæve barren, lyder kritikken fra prorektor fra Københavns Universitet. Minister åbner for justeringer.

Prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, slår sammen med to kollegaer fra DTU og Aarhus til lyd for nyt fokus i Danmarks indsats i EU-forskningsprogrammerne.<br><br>
Prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, slår sammen med to kollegaer fra DTU og Aarhus til lyd for nyt fokus i Danmarks indsats i EU-forskningsprogrammerne.

Foto: Pressefoto/Københavns Universitet
Mads Bang

Det vigtigste er, at vi skal være mere systematiske i vores påvirkning af de programmer, så vi får slået de store midler op på områder, som Danmark er interesseret i.

Thomas Bjørnholm
Prorektor for forskning, Københavns Universitet
Fakta
Dansk forskning har hentet mere end  2,7 milliarder kroner fra Horizon 2020 siden programmet åbnede i januar 2014.

Danmark er på en fjerdeplads over de lande, der hjemtager flest midler fra Horizon 2020, set i forhold til BNP.

Set i forhold til indbyggertal, er Danmark nummer to, kun overgået af Holland.


Kilde: ufm.dk

Fint. Men ikke nok. Sådan lyder bedømmelsen af dansk forsknings hjemtag af EU-midler fra Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning på Københavns Universitet. Danmark har ellers lige nået det politisk erklærede mål om at hente flere EU-forskningspenge til Danmark.

Over en årrække har det været målet at hente mere end 2,5 procent af det samlede beløb i de store EU-forskningprogrammer. Og det ser ud til at lykkes i det nuværende program Horizon 2020, hvor de seneste to opgørelser viser, at Danmark lever op til målet om at hente 2,5 procent af de samlede midler til Danmark.

Mens succesen på papiret ser ud til at være hjemme, så halter Danmark efter på flere områder. Det er konklusionen fra Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning på Københavns Universitet, Henrik Wegener, prorektor på DTU, og EU-rådgiver ved Aarhus Universitet Søren E. Frandsen i en kronik i mandagens udgave af Jyllands-Posten.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00