Danmark indgår ny aftale med Mærsk om Nordsøen

Onsdag blev regeringen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale enige om at investere et tocifret milliardbeløb i olie- og gasudvindingen i Nordsøen. Professor i klima og økonomi på DTU mener dog, at Danmark ville kunne klare sig fint uden nordsøolie.

Aftalen skal være med til at genoprette det nedslidte Tyra-felt, hvor mere end 90 procent af gasproduktionen i den danske del af Nordsøen forbehandles. Mens finansminister Kristian Jensen (V) er tilfreds med at man nu kan hente de resterende ressourcer op af Nordsøen, stiller Kirsten Halsnæs, professor i klima og økonomi på DTU og medlem af FN's klimapanel, sig kritisk overfor aftalen. 

Kirsten Halsnæs mener at Danmark kan klare sig uden fossilerne fra Nordsøen, og at Nordsøaftalen er et udtryk for, at regeringen prioriterer selvforsyning med olie og gas på relativt kort sigt: "Set ud fra et forsyningssynspunkt, er Nordsøaftalen ikke nødvendig for Danmark, for vi kan sagtens dække vores energiforsyning med vedvarende energi", lyder det fra professoren der henviser til rapporter og planer fra regeringen og Energistyrelsen, som indeholder mål for 100 procent vedvarende energi i 2035 under den forrige røde regering og i 2050 under den nuværende blå.

Hos regeringen forventer man dog, at der med den nye aftale vil blive tale om en skatteindtjening på op imod 26 mia. kroner frem mod 2042. Kirsten Halsnæs mener dog, at processen bag aftalen tyder på, at regeringen har lagt vægt på en kortsigtet beregning af, hvilke skatteindtægter, en fortsættelse af olieindvinding indebærer, og ikke har set på sammenhængen med energi og klimapolitikken.

Hun mener desuden ikke at der er noget der peger på, at det er nødvendigt eller fordelagtigt at fortsætte med olieudvinding i Nordsøen og at Nordsøaftalen desuden er i klar modstrid med en politik om, at man gerne vil begrænse en global temperaturændring.

Energi-, forsynings- og klimaministerminister Lars Chr. Lilleholt (V), forklarer at han er opmærksom på problemstillingen i at indgå Nordsøaftalen og samtidig have fokus på omstilling til vedvarende energi, men fastholder, at de indtægter, der kommer fra olie og gas, skal være med til at understøtte Danmarks grønne omstilling.

Kilde: Altinget & Ingeniøren


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget