Debat

Børn bidrager til indsats i sociale boligområder

DEBAT: Børn fra sociale boligområder kan bidrage med nye perspektiver og viden om deres vilkår og muligheder. Det kan forbedre indsatsen på området, mener formand for Børnerådet Per Larsen.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Larsen
Formand for Børnerådet

Glæden var stor i Børnerådet i denne uge, da børnenes minister, Manu Sareen, meldte ud her på Altinget.dks socialdebat, at vi skal blive bedre til at lytte til børnene – særligt de udsatte børn.

Ministeren følger dermed op på mit seneste debatindlæg her på siden, hvor jeg argumenterer for, at mere børneinddragelse er helt nødvendig for en bedre børne- og ungeindsats.

Jeg er glad for, at ministeren er enig, og at han vil satse endnu mere på børneinddragelse i fremtiden. Tak for det!

Fakta

Fra 20. februar og en måned frem tager Socialdebatten området for udsatte børn op til debat.

Mød denne måneds debatpanel her.

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Børn kan bidrage med ny viden
Kongstanken i Børnerådets arbejde er og har altid været at lytte til børn og unge og sørge for at få deres stemmer frem i lyset og få dem i spil - både i hverdagen og i den offentlige debat.

I Børnerådet mener vi, at børneinddragelse er alfa og omega for en målrettet indsats, der virker. Samtidig viser vores erfaring, at det har utrolig stor værdi for børnene at føle sig hørt og set. Børn – for eksempel dem, der er anbragt - mister tilliden til systemet, hvis de føler sig flyttet rundt på uden at blive inddraget og hørt.

Det har utrolig stor værdi for børnene at føle sig hørt og set.

Per Larsen
Formand for Børnerådet

Vi har derfor specialiseret os i at tale med børn og bringe deres oplevelser og holdninger frem. Vi har inden for det sidste år blandt andet talt med anbragte børn, børn i psykiatrien, børn, der har været udsat for magtanvendelse og børn udsat for seksuelle overgreb. Alle undersøgelserne har resulteret i ny viden og nye perspektiver på børns vilkår og muligheder.

Vores holdning er, at alle børn har ret til at blive hørt – og komme med deres perspektiver på deres egen situation og livsvilkår. Også børn, som af mange bliver opfattet som utilpassede og problematiske.

Nye perspektiver på sociale boligområder
Netop sådan en gruppe af børn skal vi ud og tale med hen over de næste par måneder. Børnene er alle fra Vollsmose og er i den kriminelle risikozone. Formålet med undersøgelsen er at blive klogere på, hvordan det er at vokse op i Vollsmose set fra børnenes eget perspektiv.

Vi vil især sætte fokus på de forskellige forhold, vi ved har en indflydelse på risikoen for at havne i kriminalitet. Projektet omfatter gruppeinterviews, workshops og andre former for samtaler med en gruppe af børn og unge.

Vi er som bekendt ikke de første, der interesserer os for, hvordan man kan forebygge, at børn og unge i sociale boligbyggerier begår kriminalitet. Men vi mener, at der på nuværende tidspunkt ikke er nok viden om børnenes egne perspektiver på det. Tidligere undersøgelser har mest været baseret på interviews med for eksempel gadeplans-personale. Vi synes, det er på tide at få viden om, hvordan børnene selv oplever det – og bruge den viden til at forbedre indsatsen.

Vi glæder os meget til at komme i gang med undersøgelsen og finde ud af, hvad børnene mener - og måske få deres egne anbefalinger til, hvad der skal til for at forbedre deres chancer for et liv på den rigtige side af loven.

På baggrund af undersøgelsen kan vi give gode råd til ministre, myndigheder og organisationer, der arbejder med børn og unge i sociale boligområder, om, hvordan de kan blive bedre til børneinddragelse. 

Jeg håber, at der vil være bred interesse for undersøgelsens resultater, og at den vil være til inspiration for både ministerens indsats – men også det kommunale og frivillige arbejde i de sociale boligområder.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

Fhv. formand, Børnerådet, chefpolitiinspektør, Politi, vicepræsident, Kræftens Bekæmpelse
politibetjent (1966)

0:000:00