Debat

Ny debat om mistrivsel blandt anbragte børn og unge

DEBAT: 28 procent af anbragte børn og unge har på et tidspunkt forsøgt at tage deres eget liv, viser nye tal. Bør det få alarmklokkerne til at ringe? Og hvad kan vi gøre for at forhindre det? Altinget tager debatten.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Anbragte børn og unge er stærkt overrepræsenterede, når det kommer til selvmordsforsøg og selvmordstanker.

28 procent har på et tidspunkt forsøgt at tage deres eget liv. Og hele 44 procent, næsten halvdelen, af de anbragte børn og unge har overvejet eller udøvet selvskadende adfærd.

Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort forskningsrapport fra SFI, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) har refereret over for Folketingets socialudvalg (se mere om tallene her).

Bør de nye tal få alarmklokkerne til at ringe? Er der brug for en styrket indsats? Og hvad skal der i så fald gøres? Altinget har spurgt et nyt hold af debattører. Mød dem her. 

Marianne JelvedMarianne Jelved (R)
Socialordfører. Marianne Jelved har været medlem af Folketinget siden 1987. Hun har tidligere været kulturminister, økonomiminister og minister for nordisk samarbejde. Marianne Jelved var formand for Radikale i 17 år i perioden 1990-2007. Hun er uddannet som lærer i 1967 og fik en cand.pæd. fra Danmarks Lærerhøjskole i 1979.

Carl HolstCarl Holst (V)
Socialordfører for Venstre. Carl Holst er tidligere forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde. Han er forhenværende regionsrådsformand for Region Syddanmark og næstformand i Danske Regioner. Carl Holst er valgt i Sydjyllands Storkreds.

Pernille Rosenkrantz-TheilPernille Rosenkrantz-Theil (S)
Socialordfører. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2011. Hun har desduen været medlem af Folketinget for Enhedslisten i flere omgange. Første gang i 1999. Hun er tidligere ledelseskonsulent i 3F's formandssekretariat og uddannet bachelor i statskundskab.

Trine HammershøyTrine Hammershøy
Direktør i Det Sociale Netværk/headspace Danmark. Trine Hammershøy har tidligere arbejdet som direktør i kommunikationsbureauet PRspektiv og Holm Kommunikation, Dansk Management Forum (nuværende Center for Ledelse) LO og Europa-Parlamentet. Hun var informationschef i Statsministeriet 2000 – 2002. Uddannet cand.comm. på RUC i 1997.

Rasmus KjeldahlRasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår. Rasmus Kjeldahl er tidligere direktør i Forbrugerrådet. Han er desuden medstifter af tænketanken Concito. Kjeldahl er uddannet agronom og har en ph.d. fra University of London. 

Niels Christian BarkholtNiels Christian Barkholt
Niels Christian Barkholt har været næstformand i Dansk Socialrådgiverforening siden 2012. Han er politisk ansvarlig for området for udsatte børn og unge, psykiatri, handicap, uddannelse og forskning. Som socialrådgiver har han i mere end ti år specialiseret sig inden for det myndighedsudøvende arbejde med udsatte børnefamilier i kommunerne. Niels Christian Barkholt er uddannet socialrådgiver og cand.scient.soc. fra Aalborg Universitet.

 

Anne LindhardtJørgen SøndergaardAnne Lindhardt og Jørgen Søndergaard
Hhv. formand for Psykiatrifonden og tidligere direktør for SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Anne Lindhardt er speciallæge i psykiatri. I 25 år har hun været leder, senest som centerchef for Psykiatrisk Center København. I dag er hun deltidsansat ved Oasis Rehab, hvor hun behandler flygtninge med PTSD. Jørgen Søndergaard er medlem af bestyrelsen i Psykiatrifonden. Han er økonom og tidligere administrerende direktør for SFI. Desuden har han været sekretariatschef i Det Økonomiske Råd og leder af sekretariatet for Socialkommissionen.

Rikke Fuglsang OlsenMette LaustenRikke Fuglsang Olsen og Mette Lausten
Hhv. forsker i Afdeling for Social Politik og Velfærd og seniorforsker i Afdeling for Udsatte Børn, Dagtilbud og Skole, begge ved SFI. Rikke Fuglsang er uddannet cand. scient. pol. og ph.d. fra Aarhus Universitet. Hun beskæftiger sig med analyser af nogle af de mest udsatte børn og unge i Danmark. Mette Lausten er uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet og er ph.d. fra Aarhus School of Business. Hun er daglig projektleder for Forløbsundersøgelsen af anbragte børn født i 1995, der har fokus på, hvilke indsatser/forløb der bidrager til en gunstig udvikling for de anbragte både under og efter forløbet. 

Hanne WarmingHanne Warming
Hanne Warming er cand.scient.soc. og professor (mso) i sociologi ved Roskilde Universitet, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv. Hun er tidligere medlem af Børnerådet, og aktuelt leder af forskningsgruppen Social Change Dynamics. Hendes primære forskningsområder er barndom, ungdom, børne-/ungeperspektiver, levet medborgerskab samt socialt og pædagogisk arbejde.

Frank Cloyd EbsenFrank Cloyd Ebsen
Docent ved Institut for Socialt Arbejde på professionshøjskolen Metropol, og arbejder med forskning i socialt arbejde med udsatte børn og unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00