Bestyrelse bakker op om handicap-direktør

HPV: Det var i orden, at Dansk Handicap Forbunds direktør truede Sundhedsstyrelsen med at skabe øget mistillid til HPV-vaccinen, mener Handicapforbundets næstformand.

Dansk Handicap Forbund er medlem af Danske Handicaporganisationer. Og de har fælles hovedsæde i Taastrup. Danske Handicaporganisationer ønsker dog ikke at kommentere sagen. 
Dansk Handicap Forbund er medlem af Danske Handicaporganisationer. Og de har fælles hovedsæde i Taastrup. Danske Handicaporganisationer ønsker dog ikke at kommentere sagen. Foto: Danske Handikaporganisationer
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Eksperter betegner det som afpresning. Og en række Christiansborg-politikere er stærkt kritiske over for Dansk Handicap Forbunds metode i bestræbelserne på at få Sundhedsstyrelsen til at inddrage forbundet i HPV-sagen.

LÆS: Handicap-direktør afpressede styrelse i HPV-sag

Men Dansk Handicap Forenings direktør, Jens Bouet, der har presset Sundhedsstyrelsen, har opbakning fra Dansk Handicap Forenings bestyrelse.

”Man kan altid diskutere, om ordlyden af nogle mails skulle være anderledes. Men grundlæggende har Jens Bouet gjort et godt stykke arbejde,” siger næstformand i Dansk Handicap Forbund, John Sørensen.

Man kan altid diskutere, om ordlyden af nogle mails skulle være anderledes. Men grundlæggende har Jens Bouet gjort et godt stykke arbejde.

John Sørensen
Næstformand, Dansk Handicap Forbund

Flere eksperter i Altinget hæfter sig ved det afpressende præg i handicap-direktørens mails (Se de omtalte mails nederst i artiklen). Blandt andet skrev Jens Bouet i en mail til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, 17. december 2015.

”Så længe vi to ingen dialog har (her tænker jeg ikke på dialog gennem medier), er jeg tvunget til aktivt at skabe mistillid til vaccinen, da jeg ikke kan stole på, at udredning og behandling fremadrettet sker på et sagligt og objektivt grundlag.”

Ultimatum var OK
Men direkte adspurgt om denne passage afviser John Sørensen, at Jens Bouet burde have udeladt den.  

”Nej, den, mener vi, er i orden. Fordi der er mange tvivlsspørgsmål til HPV-vaccinen. Og vi synes, at der er nogle piger, der er kommet i klemme i sundhedssystemet,” siger John Sørensen. Han henviser til de piger, der frygter, at de har fået uforudsete bivirkninger af HPV-vaccinen, og som ikke mener, at sundhedsvæesnet tager dem alvorligt.

Sundhedsordførerne fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og til dels sundhedsminister Sophie Løhde (V) kritiserer Jens Bouets forsøg på at presse Sundhedsstyrelsen til at inddrage forbundet.

LÆS: Politikere i hård kritik af handicapforbund i HPV-sag

Talsmand for HPV-Update Trine W. Larsen støtter imidlertid op om indholdet i Jens Bouets mails til Søren Brostrøm. HPV-Update er medlemsforening under Dansk Handicap Forbund. HPV-Updates medlemmer er blandt andet de piger, der frygter, at de er ramt af bivirkninger fra HPV-vaccinen

"Sundhedsstyrelsen har ikke villet inddrage os. Så er det klart, at vi eller Dansk Handicap Forbund ikke kan gå ud og blåstemple det arbejde, Sundhedsstyrelsen udfører bag lukkede døre. Og det skaber jo mistillid," siger Trine W. Larsen. Hun mener, at det er styrelsens egen skyld, hvis der derfor opstår øget mistillid til vaccinen.  

Paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer har Dansk Handicap Forbund som medlem. Og de to organisationer har hovedsæde i samme bygning i Taastrup. Men Danske Handicaporganisationers direktør, Poul Erik Petersen, oplyser, at organisationen ikke ønsker at udtale sig i sagen.    

Formanden for Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, er ligesom Dansk Handicap Forbunds direktør, Jens Bouet, i udlandet.

DOKUMENTATION: 
Mails mellem Dansk Handicap Forbunds direktør, Jens Bouet, og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Mails er her bragt i kronologisk rækkefølge: 

Fra: Jens Bouet
Sendt: 17. november 2015 15:52
Til: Søren Brostrøm
Emne: Arbejdsgruppen vedr. tilrettelæggelse af indsatsen for patienter med uklare symptomer den 20. november i Sundhedsstyrelsen

Kære Søren

Den udsendte deltagelistes profiler peger jo alle i én samlet retning, Jesper Mehlsen og muligvis en konsulent undtaget.

Det giver dig naturligvis en intern fred og ro i skrive og indholdsproces, men glem ikke, at dette har den store offentlighedes bevågenhed. En for snæver klinisk proces, vil blive angrebet alle steder fra.

Det er nu vi skal sikre, at der tages hånd om pigerne og ikke gennem foruddefinerede holdninger og betragtninger, der er ligeså udokumenterede som alt andet. Det er nu vi skal genskabe tilliden til sundhedssystemet og det gøres ikke ved at gå i ”enerum”.

Hvor er patienterne henne?
Hvor er lægemiddelstyrelsen?
Hvor er de læger (med praktisk erfaring) henne, der ikke finder at begrebet funktionel lidelse kan stå alene?

Jeg beklager rigtig meget Søren, men jeg er nødt til at reagere offentligt på denne sammensætning, hvis den står til trone.

Med venlig hilsen
Jens Bouet
Direktør

- - -

Fra: Søren Brostrøm
Sendt: 18. november 2015 10:03
Til: Jens Bouet
Emne: SV: Arbejdsgruppen vedr. tilrettelæggelse af indsatsen for patienter med uklare symptomer den 20. november i Sundhedsstyrelsen

Kære Jens,

Tak for din henvendelse. Jeg forstår ikke din beklagelse.

Vi er fuldstændigt åbne omkring dette arbejde, som foregår efter samme principper som andet tilsvarende arbejde vi laver her i Sundhedsstyrelsen, som vi f.eks. også har brugt for nylig da vi skulle sætte rammer for udredning og behandling af hjertepatienter med specifikke lidelser.

Fokus for denne arbejdsgruppe er at udarbejde faglige anbefalinger for en ensartet og hensigtsmæssig indsats for patienter med uklare symptomer.

Vi forventer at arbejdet munder ud i en rapport med anbefalinger for henvisning og visitation, anbefalinger for udredningsforløb og eventuelt anbefalinger for behandlingsmuligheder.

Fokus vil være på en multidisciplinær tilgang med anbefalinger til den tværfaglighed, der skal være repræsenteret i temaet omkring patienten, ligesom vi håber på at arbejdet vil munde ud i ensartede anbefalinger vedr. information til patienten samt anbefalinger til registrering, evaluering og monitorering.

Da sigtet er fagligt og organisatorisk, og vedrører regionernes opgavevaretagelse, er det helt naturligt at arbejdsgruppen er sammensat med faglige or organisatoriske repræsentanter.

Som jeg også nævnte for dig da vi talte i telefon forleden så lægger vi i Sundhedsstyrelsen meget vægt på åbenhed og dialog, og vi deltager løbende i dialog med patientorganisationer og andre aktører på området, ligesom vi f.eks. gjorde med dialogmødet vi holdt herinde d. 19. august 2015.

Og som jeg nævnte i telefonen så møder vi også meget gerne op på det dialogmøde som jeg kunne forstå på dig at I ville arrangere.

Sig endelig til hvis du har brug for yderligere fra mig.

Mange hilsner,
Søren

- - -

Fra: Jens Bouet
Sendt: 17. december 2015 19:28
Til: Søren Brostrøm
Emne: Genskabe tillid til HPV vaccinen....

Kære Søren,

Først og fremmest - stor ros for en sober og ligefrem introduktion til HPV vaccinen og din afbalancerede form i dine svar. Når det er sagt er jeg rigtig glad for, at du og Henrik blev som tilhørere i "2. halvleg".

Uden at jeg vil konkludere på høringen, må jeg dog konstatere, at der er mange indgange og holdninger (lægefaglige) til dette HPV mulige bivirkningsmareridt. Jeg konstaterer også, at vi fortsat ikke har en fælles opfattelse af den virkelighed pigerne og sundhedssystemet befinder sig i.

Jeg anerkender og respekterer dit ønske om en større tillid til vaccinen samt til sundhedsmyndighederne generelt.

Efter i dag er det med ligeså stor beklagelse, at jeg atter en gang føler mig mere forvirret end oplyst.

Så længe vi to ingen dialog har (her tænker jeg ikke på dialog gennem medier), er jeg tvunget til aktivt at skabe mistillid til vaccinen, da jeg ikke kan stole på, at udredning og behandling fremadrettet sker på et sagligt og objektivt grundlag.

Jeg kan betro dig, at dette ikke er min stil, men du efterlader mig ikke andre muligheder. Hvis din arbejdsgruppe i sammenhængen udarbejdelsen af "kliniske retningslinjer" ikke skal have deltagelse af andre end fagfolk (læs lægefaglige), må du finde en anden måde at holde mig inde i loopet.

Kun gennem tillid til det du laver, kan jeg hjælpe dig med at genoprette troen på sundhedssystemet og HPV vaccinen.

Din egen troværdighed blandt dem jeg repræsenterer er nærmest ikke eksisterende. Det håber, at du ved. Du har ikke skyggen af en chance for selv at genskabe den tillid, og din måde at vise handlekraft på i denne sag er i den grad politisk uklog.

Jeg vil som sagt gerne hjælpe, hvis du vil bevise overfor mig, at du arbejder for et objektivt udrednings- og behandlingsforløb samt at Sundhedsstyrelsen ligeledes vil gøre hvad de kan, for at sikre satspuljemidlernes allokering til objektiv forskning på området.

Dette kan kun gøres gennem dialog - formel eller uformel - og på præmisser vi begge to sætter. Mit største juleønske er derfor, at du sagligt vurderer, hvordan du kan bruge mig og hvordan du undgår, at jeg igen gennem medier og gennem lægefagligt input underminerer tilliden til dig, din styrelse og HPV vaccinen.

Sidstnævnte er ret nemt efter i dag.

Jeg er på ingen måde efter dig personligt, og det er ikke mig der har anbragt dig i skudlinjen. Men du står der - og jeg er repræsenterer en del af skydeholdet.

Med venlig hilsen
Jens Bouet
Direktør

- - -

Fra: Søren Brostrøm
Sendt: 18. december 2015 16:59
Til: 'Jens Bouet'
Emne: SV: Genskabe tillid til HPV vaccinen....

Kære Jens,

Selv tak, jeg synes også det var en god og sober debat, og jeg fik snakket med mange i pauserne og efter mødet.

Jeg er bange for at jeg ikke kan følge alt hvad du skriver i din mail, jeg kan ikke helt se hvordan det forholder sig til noget jeg eller Sundhedsstyrelsen har gjort.

Men jeg vil under alle omstændigheder gerne ønske dig en God Jul og et Godt Nytår, med et ønske om bedre samarbejde i 2016!

Mange hilsner,
Søren

- - -

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00