Debat

Forsker: Nærområderne skal ikke bruges til at minimere flygtningestrømmen

DEBAT: Formålet med nærområdeindsatser er ikke at minimere flygtningestrømmene, men at skabe ordentlige livsbetingelser for flygtningene. Det skriver Adam Moe Fejerskov, ph.d.-studerende ved DIIS.

Nærområdeindsatserne er utroligt vigtige, fordi de er med til at sikre menneskers liv, og at nabolande til konflikter ikke selv bryder sammen, mener Adam Moe Fejerskov, ph.d.-studerende ved DIIS.
Nærområdeindsatserne er utroligt vigtige, fordi de er med til at sikre menneskers liv, og at nabolande til konflikter ikke selv bryder sammen, mener Adam Moe Fejerskov, ph.d.-studerende ved DIIS.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Adam Moe Fejerskov
Ph.d.-studerende ved DIIS

Nærområdeindsatser er i dansk politik blevet en slags magisk pulver, der kan hives frem og drysses ud over krisesituationer. På trods af at begrebet lyder næsten varmt med ordet ’nærhed’ så centralt, så er der i den politiske ordbog ofte tale om et begreb, der skal sørge for at holde verdens problemer så langt væk som muligt fra Danmark.

I virkeligheden er der dog rent faktisk tale om et instrument, som både politikerne (og det gælder netop alle politikere, både dem, der er bange for flygtningestrømme, og dem, der ikke er) og de faglige eller professionelle miljøer kan enes om, er en god ide. Dog på helt forskellige måder. For politikere både til højre og venstre for midten er der tale om et redskab, som kan være med til at dæmme op for flygtningestrømme, og det gennem arbejde, der foregår langt fra danske grænser.

For de mere faglige eller professionelle miljøer, der arbejder med denne her slags sager, er nærområdeindsatser en absolut nødvendig del af at sikre både menneskers og landes overlevelse. Ingen nabolande kan klare så voldsomme flygtningestrømme, som vi har set over det sidste stykke tid, uden massiv støtte, og her er der tale om den af finansiel art, ikke bare politisk eller moralsk støtte, der hverken sørger for den fysiske infrastruktur til at modtage disse mennesker eller garanterer deres overlevelse gennem nødhjælp og lignende.

Fakta
Fra 26. oktober og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på hjælpen i nærområderne.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Teknisk set, så er nærområdeindsatserne en vag paraplybetegnelse for en lang række aktiviteter fra den akutte humanitære hjælp til den mere langsigtede støtte til, at nabolandene til konflikter kan håndtere det her pres, der opstår, når tusinder, hvis ikke millioner af mennesker flygter fra krig og ødelæggelse.

Det er langt hen ad vejen en indsats, hvor Danmark trækker på partnere i det danske og internationale civilsamfund og på multilaterale organisationer som FN’s UNHCR, WFP og andre. Der er altså tale om en yderst kompleks blanding af udenrigs-, udviklings- og humanitære instrumenter, der skal arbejde sammen, og det ofte i en indsats, der går på tværs af adskillige grupper af aktører.

Nærområdeindsatser er i dansk politik blevet en slags magisk pulver, der kan hives frem og drysses ud over krisesituationer.

Adam Moe Fejerskov
Ph.d.-studerende ved DIIS

Kræver markante investeringer
Nærområdeindsatser er altså ikke noget, der kan gøres ordentligt med et slag fra en tryllestav. De kræver markante investeringer på både det humanitære- og på udviklingsbudgettet, og det ofte i en størrelsesorden, som hverken danske eller andre europæiske politikere i sidste ende er villige til at foretage.

I forlængelse heraf kræver en sammenhængende nærområdestrategi, at man ikke fra hverken politiske side af eller fra Udenrigsministeriet stirrer sig blinde på de for nuværende opblussede konflikter.

Ja, de massive flygtningestrømme, vi er vidne til nu, sker naturligvis på grund af den forfærdelige krig i Syrien, men hvis vi ikke forstår at yde nærområdeindsatser mere strategisk omkring andre fremtidige brændpunkter, vil vi altid være bagud i vores forsøg på at yde humanitær- og udviklingshjælp. Og det stiller bare endnu større krav til størrelsesordenen på de midler, der er brug for.

Formålet med nærområdeindsatser er ikke, og bør naturligvis ikke være, at minimere flygtningestrømmene til Danmark for de mulige udfordringer, de medfører. Formålet er at skabe ordentlige livsbetingelser for både de mennesker, der kommer til et nyt land tæt på der, hvor de er flygtet fra, og for de mennesker, der i forvejen er bosat og lever i modtagerlandene.

Og det netop, fordi vi godt ved, at langt de fleste mennesker hverken har de materielle eller psykiske ressourcer til at flygte på tværs af kloden, og fordi at de mennesker, der vælger denne udvej oftest skal igennem forfærdelige rejser for at nå dertil, hvor de gerne vil hen.

Nærområdeindsatserne er utroligt vigtige, fordi de er med til at sikre menneskers liv, og at nabolande til konflikter ikke selv bryder sammen. De er vigtige, ikke fordi de foregår langt væk fra danske grænser og måske kan være med til at begrænse flygtningestrømmene herhjem til, sådan som nogle politikere lader til at tro det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Moe Fejerskov

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
ph.d. i internationale studier (Roskilde Uni. 2016), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2011)

0:000:00