Debat

Landbrug & Fødevarer: Brug for dansk tilstedeværelse i Afrika

DEBAT: Hvis danske virksomheder vil drage fordel af den store vækst i Afrika, er de nødt til at møde afrikanske handelspartnere som ligeværdige og opbygge langvarige relationer. Det mener Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Hvis danske virksomheder ønsker at drage fordel af den store vækst i Afrika, er de nødt til at mødes som ligeværdige og opbygge langvarige relationer. Det mener Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.
Hvis danske virksomheder ønsker at drage fordel af den store vækst i Afrika, er de nødt til at mødes som ligeværdige og opbygge langvarige relationer. Det mener Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.Foto: Landbrug & Fødevarer
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hækkerup
Adm. direktør, Landbrug & Fødevarer

Landbrugs- og fødevaresektoren er vigtig for de fleste afrikanske samfund. Størstedelen af befolkningen bor på landet og er beskæftiget i landbruget, der mange steder drives ved håndkraft. Behovet for udenlandsk teknologi og knowhow er åbenlyst. Ikke kun i selve landbruget, men også i hele forarbejdningsindustrien.

De dage er forbi, hvor udenlandske erhvervsdelegationer bliver mødt med betingelsesløs beundring fra lokale erhvervsfolk, der bare ønsker at få fingre i vestlig teknologi. I dag bliver mange virksomheder fra Vesten mødt med krav om at investere lokalt i virksomheder og arbejdspladser til gengæld for lettere markedsadgang.

Det har vi først og fremmest set i nogle af de afrikanske lande, som har de mest veludviklede økonomier, eksempelvis Kenya og Nigeria. Fænomenet er ikke nyt. Vi kender det fra andre vækstøkonomier som Kina og Rusland.

Fakta
Fra 12. januar og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på fremtidens udviklingspolitik.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Et fælles politisk ønske
Fælles for de nævnte lande er et politisk ønske om at blive selvforsynende med fødevarer. Den nigerianske minister for landbrug meldte eksempelvis ud i december, at regeringen har en plan om, at Afrikas folkerigeste land skal være selvforsynende med mejeriprodukter og måske endda producere nok til at påbegynde eksport. I dag importerer landet mejeriprodukter for ni mia. kr. årligt.

Arla har allerede taget konsekvensen af den ambitiøse plan, blandt andet ved at stifte fælles distributionsselskaber med to virksomheder i Senegal og Nigeria. De to joint ventures er led i Arlas strategi om at udvikle nye markeder uden for EU. I dag er Arlas omsætning i Afrika syd for Sahara på knap 700 mio. kr. årligt. Målet om fem år er at nå over tre mia. kr.

Hvis danske virksomheder vil være med i konkurrencen om de afrikanske forbrugere, skal de indstille sig på, at konkurrencen bliver hårdere.

Karen Hækkerup
Adm. direktør, Landbrug & Fødevarer

I Østafrika bidrager Thisted-virksomheden Cimbria ligesom Arla til at opbygge den lokale landbrugsproduktion. Fra det regionale hovedkontor i Kenya sælger og monterer Cimbrias lokalt ansatte avancerede anlæg til blandt andet korntørring, sortering af kaffebønner og siloopbevaring.

Det er netop investeringer i produktion, som Afrika på sigt har brug for, hvis økonomierne på kontinentet skal bevæge sig væk fra at være råstofbaserede. Fremstillingsvirksomhed og beskæftigelse er opskriften på at udrydde den enorme ungdomsarbejdsløshed, som er en af kontinentets allerstørste hovedpiner.

Derfor er jeg glad for, at IFU (Investeringsfonden for udviklingslande) har etableret en landbrugs-investeringsfond, Danish Agribusiness Fund, med 700 mio. kroner afsat til investeringer i landbrugs- og fødevaresektoren. Fonden forventes at generere investeringer på 6 mia. kr.

L&F er parate til at støtte
Hos Landbrug & Fødevarer står vi parate til at støtte medlemsvirksomheder, som ser muligheder for bæredygtig forretning i Afrika. Blandt andet har vi en række markedsaktiviteter i kalenderen i 2016 i Nigeria, Kenya, Ghana og Sydafrika. Det er vigtigt, at vi er til stede på kontinentet, så netværk og forbindelser kan blive skabt.

Vi skal vænne os til, at en række lande i Afrika er ved at udvikle sig til stabile vækstmarkeder med årlige vækstrater på 6-10 procent. Middelklassen vokser hastigt og omfatter allerede i dag omkring en tredjedel af alle afrikanere.

Hvis danske virksomheder vil være med i konkurrencen om de afrikanske forbrugere, skal de indstille sig på, at konkurrencen bliver hårdere. En række andre europæiske lande er allerede et godt stykke foran os, når det gælder forretninger i Afrika.

Samtidig skal danske virksomheder ruste sig til at møde forretningsfolk, embedsmænd og politikere, der kender deres værd og forventer at blive mødt som ligeværdige.

Hvis danske virksomheder vil opbygge langvarige relationer i Afrika, må de være en del af samfundet, investere i arbejdspladser og samarbejde med civilsamfundet. Præcis som det forventes på andre markeder rundt i verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00