Debat

V: Bevar Danmarks støtte til Mellemøsten

DEBAT: Selvom Det Arabiske Forår hurtigt blev til et efterår, så er det fortsat vigtigt, at vi støtter de demokratiske kræfter i Mellemøsten. Det skriver Venstres udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen.

Lykken er i dag meget langt fra Arabien. I stedet er det som om alle verdens ulykker netop er samlet i Mellemøsten, og det er svært at se en løsning på alle udfordringerne. Det skriver Michael Aastrup Jensen (V).
Lykken er i dag meget langt fra Arabien. I stedet er det som om alle verdens ulykker netop er samlet i Mellemøsten, og det er svært at se en løsning på alle udfordringerne. Det skriver Michael Aastrup Jensen (V).Foto: Ft.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Udviklingsordfører

I 1761 drog Carsten Niebuhr ud på den lange rejse mod Yemen på opdrag fra Kong Frederik d. 5. Yemen var dengang kendt som ”Det Lykkelige Arabien”. Mere end tre århundrede senere er Danmark fortsat engageret i Mellemøsten, men i dag findes lykken ikke i Yemen, tværtimod.

Yemen er som stat i frit fald, og det er desværre ikke et særsyn i Mellemøsten. Med undtagelse af emiraterne ved Den Persiske Golf, så er alle staterne i Mellemøsten kraftigt udfordret på legitimitet og på længere sigt også deres overlevelse.

Lykken er væk
Lykken er i dag meget langt fra Arabien. I stedet er det som om, alle verdens ulykker netop er samlet i Mellemøsten, og det er svært at se en løsning på alle udfordringerne. Desværre er vi også selv begyndt at mærke konsekvenserne af et ustabilt Mellemøsten. Terroren kastede sin grumme skygge over Paris, og flygtningestrømmene har også nået Danmark.

Fakta
Fra 24. november og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på Det Arabiske Initiativ.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Vi har derfor en interesse i at sikre stabilitet og udvikling i den del af verden. Både på den korte og lange bane er førsteprioriteten at få fjernet ISIL fra jordens overflade og skabe fred i Syrien. Her er der både en militær løsning på problemet, men også en civil indsats, hvor Det Arabiske Initiativ kommer ind i billedet både i forhold til Syrien, men også resten af regionen. Navnlig Jordan og Libanon risikerer ganske enkelt at bukke under, hvis der ikke kommer støtte udefra.

Eksempelvis har Det Arabiske Initiativ til formål at skabe vækst og arbejdspladser. Det er der i høj grad brug for i en region, der lider under en enorm ungdomsarbejdsløshed. Samtidig er det økonomiske grundlag for mange af Mellemøstens stater eroderet i forbindelse med det kraftige prisfald på råolie.

Vi kan ikke overlade Mellemøstens store ungdomsårgange til mørke mænd og fanatisk islamisme, vi må vise at der er et bedre alternativ.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udviklingsordfører

Kontrakten mellem regime og befolkning er derfor i fare, når den basale velfærd er truet. Det skaber grobund for stor usikkerhed og yderligere ustabilitet i regionen. Økonomisk vækst, og dermed arbejdspladser, baseret på andet end olie er derfor en høj prioritet.

Tunesien – et godt eksempel
Selvom Det Arabiske Forår hurtigt blev til et efterår, så er det fortsat vigtigt at vi støtter de demokratiske kræfter i Mellemøsten. Demokrati, frihed og ligestilling er de værdier som har skabt den velstand, vi har i vores del af verden, og disse værdier har naturligvis også gyldighed i Mellemøsten. Vi kan ikke overlade Mellemøstens store ungdomsårgange til mørke mænd og fanatisk islamisme, vi må vise, at der er et bedre alternativ.

Det er vanskeligt at skrive noget om Mellemøsten uden at blive alvorligt deprimeret. Der er dog et enkelt lyspunkt, og det er Tunesien. Det var her det hele begyndte, da folket smed den korrupte præsident Ben Ali på porten. Hvis Tunesien kan lykkes som et moderne demokrati, så kan succesen sprede sig til resten af regionen.

Det er en vanskelig opgave, og terroristerne er udmærket klar over, at det tunesiske demokrati udgør en stor fare for deres formørkede planer. Derfor er det vigtigt, at vi fra dansk side støtter Tunesien og deres vej mod et demokratisk samfund. Det er et lille land med en relativt veluddannet befolkning, så opgaven er ikke nær så uoverskuelig, som den er andre steder i regionen, eksempelvis i Egypten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00