Kronik

Radikale: Sæt kommuner og regioner fri til at løse velfærdskrisen

Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal løse velfærdskrisen. At sætte kommuner og regioner mere fri til at håndtere manglen på medarbejdere, er det vigtigste, vi kan gøre for at sikre vores velfærdssamfund, skriver repræsentanter fra Radikale Venstre.

I 2030 kommer der til at mangle over 13.000 pædagoger, 13.000 lærere, 8000 sygeplejersker og 600 socialrådgivere, skriver Sofie Carsten Nielsen, Tine Hessner m.fl.
I 2030 kommer der til at mangle over 13.000 pædagoger, 13.000 lærere, 8000 sygeplejersker og 600 socialrådgivere, skriver Sofie Carsten Nielsen, Tine Hessner m.fl.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi hører dagligt nødråbet fra sygeplejersker, pædagoger, lærere og social- og sundhedsassistenter. Det går for hurtigt på arbejdet. Der er ikke ressourcer nok, og det betyder mangel på tid til at løse opgaven ordentligt og mulighed for nærvær med borgerne.

Arbejdspresset går ud over dem, som har mest brug for det. Børn, der mistrives. Ensomme ældre. Syge mennesker, der venter på behandling i årevis.

Fremover ser det ikke lysere ud. I 2030 kommer der til at mangle over 13.000 pædagoger, 13.000 lærere, 8000 sygeplejersker og 600 socialrådgivere. Det viser en analyse, som blev lavet for Danske Professionshøjskoler i 2021. Samtidig vil der i 2030 være næsten 150.000 flere personer over 80 år, som kræver mere praktisk hjælp, personlig pleje og sundhedsydelser.

Afsendere

Alle fra Radikale Venstre:

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder

Tine Hessner, formand for Kultur, Fritid og Idræt i Furesø

Johan Brødsgaard, medlem af KL's bestyrelse og 1. viceborgmester, Silkeborg

Karin Friis Bach, medlem af Danske Regioners bestyrelse, og gruppeformand, Region Hovedstaden

Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal løse velfærdskrisen. Vi har en fempunktsplan, som er et bud på, hvad der skal til. At sætte kommuner og regioner mere fri til at håndtere manglen på medarbejdere, er det vigtigste. Christiansborg kan ikke løse krisen alene.

Som landets største arbejdsgivere spiller kommuner og regioner en nøglerolle. Der skal lyttes til medarbejdere på alle niveauer, og vi skal have tillid til, at man lokalt i børnehaven og plejecentret kan finde de nødvendige løsninger.

Efter det kommende valg må det nye Folketing indgå et nationalt kompromis for at løse manglen på arbejdskraft. Det kunne lade sig gøre på forsvarsområdet, og velfærdskrisen kræver samme beslutsomhed. Det er hovedopgaven, som en ny regering, bør løse inden for de første 100 dage, hvad enten den er venstreorienteret, midtersøgende eller borgerlig. 

Her er vores plan:

Regelforenkling op i tempo
Slotsholmen kan ikke styre alt, og skal holde op med at prøve på det. Vi skal derimod stole på den enkelte leder, medarbejder, virksomhed og borger og tro på, at de kan udfylde rammerne på en ordentlig måde. Vi ved at dobbeltarbejde og meningsløst bureaukrati hæmmer lysten til at møde ind på arbejde blandt offentligt ansatte.

Der kan gøres meget mere for at skabe bedre tid til kerneopgaven ved at arbejde systematisk med regel- og administrationsforenkling. Det gælder både regler, som er besluttet fra kommunens og regionens side samt de lovpligtige regler, som er vedtaget i Folketinget.

Aalborg Kommune har vist vejen frem for lokal regelforenkling gennem et spændende projekt fra i år. På Slotsholmen foreslår vi, at der indføres en målsætning om, at samtlige ministerier skal fjerne en procent af alle deres regler hvert år. Det kan sagtens lade sig gøre, da meget lovgivning og tilhørende bekendtgørelser er blevet så komplicerede, at reglerne ofte spænder ben for hinanden.

Nye offentlige karriereveje og uddannelsesmuligheder
Bedre job- og uddannelsesmuligheder til vores professionsuddannede, faglærte og ufaglærte er en væsentlig del af løsningen. Vi skal gøre op med den gamle verden, hvor vi først er på skolebænken i 10-20 år og bagefter skal arbejde 37 timer om ugen i samme job i 40 år.

Den offentlige sektor skal være fuld af livslang læring, karriereveje og faglig udvikling

Sofie Carsten Nielsen, Tine Hessner (R) m.fl.

Den offentlige sektor skal være fuld af livslang læring, karriereveje og faglig udvikling. Vi skal have hævet det faglige niveau i behandling, pleje og omsorg. Og de nye muligheder skal gøre arbejdet på velfærdsområdet mere attraktivt for unge mennesker, som i dag går andre veje, selvom de har interessen, fordi de oplever, at der mangler karrieremuligheder.

Der skal tænkes helt nyt i forhold til uddannelse og åbnes nye uddannelsesmuligheder i stedet for at lukke, afkorte og spare. Vi foreslår at gøre hele deltidsuddannelser gratis, åbne nye deltidsuddannelser i hele landet og give social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og andre med tre- fireårige uddannelser ret til en videreuddannelsesplads sideløbende med, at de arbejder.

Så flere ufaglærte kan blive faglærte, så faglærte kan gå på erhvervsakademi eller blive professionsbachelor, og så flere professionsuddannede kan specialisere sig og blive solide faglige fyrtårne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Johan Brødsgaard

1. viceborgmester (R), udvalgsformand for Kultur, Fritid, Outdoor og Idræt, Silkeborg Kommune) bestyrelsesmedlem, formand for Kultur, Erhverv og Plan, KL, medlem, Økonomi- og Erhvervsudvalget, Silkeborg Kommune.
læreruddannelsen (VIA UC 2017)

Karin Friis Bach

Regionsrådsmedlem og 2. næstformand (R), Region Hovedstaden, formand, Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, Region Hovedstaden, formand, Danske Regioners Sundhedsudvalg
cand.scient.pharm. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00