Debat

Faglige Seniorer: Coronahelte skal ikke straffes, bare fordi de er efterlønsmodtagere

Regeringen vil fritage folkepensionister for modregning i pensionen, når de påtager sig opgaver relateret til covid-19. Den regel bør naturligvis også gælde efterlønsmodtagere, skriver Palle Smed, direktør for Faglige Seniorer.

Foto: Søren Zeuth
Palle Smed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Coronahelte”.

Regeringen har fundet på denne poetiske titel, når den mere snørklet foreslår en ”forlængelse af midlertidig ordning om ret til at få fratrukket merindtægt som følge af arbejde relateret til covid-19 ved indtægtsregulering af folke-, senior- og førtidspension m.v.”

Pensionister bliver med andre ord belønnet, hvis de giver en hjælpende hånd under corona-epidemien. Efterlønsmodtagere er derimod ikke omfattet af lovforslaget og bliver således straffet og modregnet i deres indtægt, hvis de påtager sig opgaver som ”coronahelte”.

Men lige nu mangler der helt akut personale både i sundhedsvæsenet og i ældreplejen, og derfor foreslår Faglige Seniorer, at modregningen i efterlønnen også skal droppes, sådan at folkepensionister og efterlønsmodtagere ligestilles. Mindst syv kommuner har i øjeblikket måtte skære ned på ydelser og flere fortæller, at det snart kan komme på tale.

Derfor foreslår Faglige Seniorer, at modregningen i efterlønnen også skal droppes, sådan at folkepensionister og efterlønsmodtagere ligestilles.

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Der er i dag omkring 50.000 efterlønsmodtagere, herunder tidligere beskæftigede i sundhedsområdet fra den sundhedsfaglige a-kasse og FOA's a-kasse. Faglige Seniorer vurderer, at der er op imod 10.000 personer, som potentielt kan mobiliseres i en trængt situation såfremt det rette incitament er til stede.

Der er flere årsager til den akutte mangel på personale i flere kommuner. Men kommunerne selv peger på fravær som følge af coronasmitte samt de ekstraopgaver, personale i ældreplejen må påtage sig, når sygehusene sender patienter hjem hurtigere end normalt for at sikre ledige sengepladser til corona-smittede.

I den situation er det jo fuldstændig tosset, at folkepensionisten slipper for modregning, mens efterlønsmodtagere ikke kan påtage sig opgaver på samme vilkår.

Hun tjener reelt kun 71 kroner i timen, selv om hun udfører præcis samme arbejde som alle de andre.

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Dagbladet Politiken kunne forleden fortælle om Anna-Lisse Ingemann, der arbejder som vaccinatør i et af de regionale vaccinationscentre. Hun tjener reelt kun 71 kroner i timen, selv om hun udfører præcis samme arbejde som alle de andre.  Det er 100 kroner mindre i timen end de fleste af sine kolleger, fordi Anna-Lisse Ingemann bliver modregnet i sin ydelse og mister den efterløn, hun har sparet op til gennem sit arbejdsliv, fordi hun hjælper til med at vaccinere.

Men viser man samfundssind er det vel ligegyldigt om man er folkepensionist eller efterlønsmodtager?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

0:000:00