Debat

Krifa: Moderaterne modarbejder både iværksættere og det moderne arbejdsmarked

Moderaternes forslag om, at virksomheder med overenskomster skal have adgang til fri udenlandsk rekruttering, er urimeligt. Det går ud over iværksættere, selvstændige og små og nyopstartede virksomheder, skriver Jane Heitmann.

Et nyt forslag fra Moderaterne skal ifølge Lars Løkke Rasmussens udlægning forstås som en håndsrækning til dem, som ikke er organiseret i gule fagforeninger, skriver Jane Heitmann.
Et nyt forslag fra Moderaterne skal ifølge Lars Løkke Rasmussens udlægning forstås som en håndsrækning til dem, som ikke er organiseret i gule fagforeninger, skriver Jane Heitmann.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jane Heitmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Knapt var udenrigsminister og formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen landet efter sin tur til Kenya, og knapt havde røgen lagt sig fra hans kontroversielle forslag om en motorvej for afrikanere ind på det danske arbejdsmarked, før endnu et opsigtsvækkende forslag kom for dagens lys på Moderaternes sommergruppemøde. 

Denne gang en overhalingsbane med fri adgang for udenlandsk arbejdskraft uden om Siri-systemet, hvis blot 3F og ligesindede fagforeninger har tegnet en landsdækkende kollektiv overenskomst med virksomheder, der akut mangler arbejdskraft. 

Forslaget skal ifølge Lars Løkke Rasmussens udlægning forstås som en håndsrækning til dem, som ikke er organiseret i gule fagforeninger. 

Moderaterne misser udviklingen 

Set fra min stol er det en meget overraskende udmelding fra et parti, som ofte italesætter behovet for at nedbryde magtblokke i det danske samfund og herigennem sikre et moderne Danmark. Det konkrete forslag går den stik modsatte vej. 

Forslagets hensigter rammer forbi udviklingen på det moderne danske arbejdsmarked, ligesom analysen bag den faldende organisationsgrad og faldende overenskomstdækning rammer skævt.

Svaret på den danske models udfordringer er ikke at lukke det danske arbejdsmarked om sig selv ved at udelukke op mod en halv million lønmodtagere fra indflydelse og køre hen over iværksættere og små- og mellemstore virksomheders behov.

Jane Heitmann
Formand, Krifa

Når en fjerdedel af det private arbejdsmarked ikke er overenskomstdækket, skyldes det ikke social dumping og armod på det danske arbejdsmarked, som Moderaterne peger på.  

Den faldende overenskomstdækning skyldes først og fremmest, at det højtuddannede arbejdsmarked ruller ud over Danmark, og at nye jobs og nye arbejdsformer, der kræver højtuddannede og højtlønnede medarbejdere, ikke nødvendigvis passer ind i det eksisterende overenskomstsystem. 

Op mod en halv million lønmodtagere har gjort brug af det frie fagforeningsvalg og valgt en moderne fagforening uden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), fordi de netop efterspørger noget moderne og tidssvarende.  

Fra Krifas side anerkender vi et moderne arbejdsmarked med nye arbejdsformer og nye måder at organisere sig på, og hvor individuelle overenskomster/lønaftaler vinder frem. Det er en udvikling, som kræver en modernisering af den danske model. 

Lars Løkke Rasmusen har også tidligere ment, at den danske model bør ”moderniseres”. Det er åbenlyst, at den danske model har udfordret det danske samfund de senere år, blandt andet gennem lærerkonflikt og sygeplejerskestrejke.  

Men svaret på den danske models udfordringer er ikke at lukke det danske arbejdsmarked om sig selv ved at udelukke op mod en halv million lønmodtagere fra indflydelse og køre hen over iværksættere og små- og mellemstore virksomheders behov.

Forslag rammer iværksættere

Jeg har stor respekt for Moderaternes fokus på vækst gennem iværksætteri. Men forslagets krav om overenskomst og tillidsmandssystem er et politisk selvmål, fordi iværksættere, selvstændige og nye og små virksomheder som oftest ikke har overenskomst eller tillidsmandssystem.  

Ni ud ti virksomheder i Danmark er små virksomheder, og hvert år startes der cirka 20.000 iværksættervirksomheder. Disse virksomheder kan have et lige så stort behov for specialiseret udenlandsk arbejdskraft, men med Moderaternes forslag hægtes de nu af og rykkes bagerst i køen.  

Med andre ord; De store etablerede virksomheder med 3F inden for døren sikres nu en urimelig fordel.

Læs også

Krifa har gennem snart 125 år bidraget til det danske arbejdsmarked ved blandt andet at insistere på frit fagforeningsvalg, fri aftaleret og stærke overenskomster. Det vil vi gerne fortsætte med på et moderne arbejdsmarked, hvor vi ved, at flere fleksible arbejdsformer vinder frem, og der er brug for både aftalefrihed, overenskomster og individuelle lønaftaler. 

Moderaterne skriver på deres hjemmeside: ”For meget handler om dagens avisoverskrifter og morgendagens meningsmåling – for lidt om, hvad vi for alvor skal forandre, hvis vi ikke bare vil fastholde, men udbygge vores velfærd, velstand og muligheder”.  

Det er velvalgte ord, som vi fra Krifas side gerne bidrager til at gøre til virkelighed i en tid, hvor vi har alle muligheder for et opgør med de etablerede magtblokke og sammen rykke ind i en ny æra for det moderne arbejdsmarked. Velstand og velfærd starter med at tage bestik af nye muligheder i en moderne dansk model. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00