Aftale: Overenskomst for 2.200 FGU-ansatte er nu på plads

HÅNDSLAG: Uddannelsesforbundet og Moderniseringsstyrelsen har efter et langstrakt forhandlingsforløb nu indgået en aftale om en samlet overenskomst for de kommende FGU-lærere.

Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers
Fakta
Om FGU'en:
I 2017 blev regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF enige om at oprette en helt ny grunduddannelse ved navn ’Den Forberedende Grunduddannelse’ (FGU).   

FGU åbner officielt dørene 1. august og skal efter planen rumme 50.000 unge under 25 år, der hverken er i job eller uddannelse. FGU står til at overtage aktivitet fra produktionsskolerne samt en stor del af VUC.   

Den nye uddannelse vil bestå af 2.200 ansatte fordelt over 27 afdelinger med i alt 88 skoler rundtom i landet. 

Fakta: Undervisningsministeriet

Kilde: Undervisningsministeriet

Efter fire måneders intensive forhandlinger er det tirsdag lykkedes Uddannelsesforbundet og Moderniseringsstyrelsen at lande en overenskomstaftale for de kommende FGU-ansatte.

Det oplyser Uddannelsesforbundet.

Dermed ligger der en samlet aftale på plads for de 2.200 lærere, vejledere og konsulenter, som nu kan ånde lettet op og se frem mod 1. august, hvor de møder ind på deres nye arbejdsplads.

Dokumentation

Hovedelementerne i aftalen

  • Overenskomsten dækker alle lærere, vejledere og konsulenter, der varetager undervisning, vejledning eller har andre elevrettede pædagogiske funktioner.
  • Der er aftalt et ens lønforløb for alle lærere og vejledere, uagtet hvilke linjer de arbejder på.
  • Arbejdstiden følger tjenestemændenes arbejdstidsaftale som øvrige lærere. Ved undervisning i mere end 102 timer i en kalendermåned udløses et tillæg per time.
  • Desuden sikrer aftalen lærerne, vejlederne og konsulenterne samme rettigheder med hensyn til blandt andet ferie, barsel og tillidsrepræsentanter, som gælder for andre ansatte i staten.

Særligt for virksomhedsoverdragede lærere

  • Får en virksomhedsoverdraget lærer i dag højere løn end den aftalte, gives et udligningstillæg, der løbende procentreguleres som øvrig løn, så længe læreren er ansat i stillingen.
  • De ansatte, der i dag har ret til aldersreduktion eller seniordage, bevarer den rettighed, så længe de er ansat i stillingen.
  • Alle lærere skal have defineret et hovedarbejdssted, og skal der arbejdes andre steder end på hovedarbejdsstedet, gælder tjenesterejsereglerne.

Kilde: Uddannelsesforbundet


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00