Debat

Fire fagforeninger: De gule fagforeninger er et problem for lønmodtagerne og fagbevægelsen

Der er kommet for mange discountfagforeninger, som ikke kan rådgive deres medlemmer godt nok. Fagforeningen skal kende miljøet, overenskomsten og arbejdspladserne for at kunne skræddersy den nødvendige hjælp, skriver fire fagforeninger.

Vi tror på, at vi som fagforeninger skal være meget stærke i rådgivningen inden for de enkelte fag og dermed kan være en meget håndgribelig hjælp tæt på medlemmerne, skriver fire fagforeninger.
Vi tror på, at vi som fagforeninger skal være meget stærke i rådgivningen inden for de enkelte fag og dermed kan være en meget håndgribelig hjælp tæt på medlemmerne, skriver fire fagforeninger.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fagbevægelsen er generelt udfordret i de her år.

Det kan synes paradoksalt, for de rigtige fagforeninger leverer på mange måder resultater i topklasse. Det gælder i forhold til hjælp til enkelte medlemmer, hvor de faglige organisationer dagligt støtter, rådgiver og årligt henter millioner af kroner til medlemmer.

Afsendere
  • Tine Johansen, formand, Dansk Journalistforbund
  • Benny Yssing, formand, Dansk El-Forbund
  • Henrik W. Petersen, formand, Blik- og Rørarbejderforbundet
  • Tonny Olsen, formand, Malerforbundet

Og det gælder alle de kollektive resultater i form af stærke overenskomster, hvor der over årene er leveret en sjette ferieuge, ret til uddannelse, tryghed samt en alene lang liste med goder til danske lønmodtagere. Og selvfølgelig ikke mindst en lønudvikling, der har sikret, at Danmark er et af verdens mest lige lande med muligheder for de fleste.

Man kan bare tage et kig ud i verden og se, hvordan det står til i lande, hvor fagbevægelsen ikke er stærkt repræsenteret. Og man skal bare huske tilbage til foråret 2023, for at se hvad der kan ske, hvis vi overlader det hele til Folketinget.

Med andre ord: Danske lønmodtagere har brug for fagforeningerne. Men hvordan kan det så være, at de ikke ved det alle sammen?

Ja, det er et godt spørgsmål, som vi faktisk tror vi har et af svarene på. 

Læs også

Gule fagforeninger er en discountvare

I dag er mange såkaldte gule fagforeninger kommet til. Problemet er blot, at de ikke forhandler overenskomst, at de ingen ekspertise har inden for fagene og i det hele taget ikke har fæste på arbejdspladserne. Med andre ord: Det kan godt være det er billigt, men det er også en discountvare.

En fodboldspiller er jo heller ikke medlem af en håndboldklub eller omvendt.

Tine Johansen, Benny Yssing m.fl. (se afsendere i boks)

Desværre har vi selv i fagbevægelsen været med til at sløre dette billede, ved ofte også at tilstræbe at blive store organisationer, hvor medlemmerne ikke kan genkende sig selv.

Stordriften skal sikre et konkurrencedygtigt kontingent, og det er også afgørende. Der er for så vidt heller ikke noget i vejen for at forbund slår sig sammen og bliver store.

Vi har bare valgt en anden vej. I 2026 flytter vi sammen i Forbundshuset, gerne sammen med endnu flere forbund. Idéen, som nu manifesterer sig i et nyt forbundshus, er imidlertid mere end mursten.

Vi tror nemlig på, at vi som fagforeninger skal være meget stærke i rådgivningen inden for de enkelte fag og dermed kan være en meget håndgribelig hjælp tæt på medlemmerne.

Man skal simpelthen møde et miljø, hvor man kender faget, kender overenskomsterne og helst også arbejdspladsen. Det giver den bedste service. En fodboldspiller er jo heller ikke medlem af en håndboldklub eller omvendt.

Vi kender fagene. Vi kender arbejdspladserne. Det er afgørende for, at vi kan være relevante. Vi skal være de bedste inden for vores område. Og vi skal selvfølgelig gøre det så effektivt som muligt.

Det giver et fagligt miljø og individuel rådgivning om eksempelvis uddannelse, der er skræddersyet til lige præcis det enkelte medlem. 

Læs også

Vi vælger det bedste fra begge verdener

Til gengæld er der bag denne individuelle rådgivning en masse ting vi kan være fælles om. Vi kan drive administrative systemer og IT sammen. Ja, vi kan faktisk drive alt det, der går på tværs, herunder altså også et fælles forbundshus med en række fælles faciliteter. Det er med til at holde kontingentet nede.

Det vi er bedst til, er ikke at kopiere en discountvare, som medlemmerne reelt ikke kan bruge til så meget.

Tine Johansen, Benny Yssing m.fl. (se afsendere i boks)

Samtidig tager vi vores egen medicin. Byggeriet lever op til de krav, vi selv stiller til arbejdsgivere, når det gælder vilkårene for byggearbejderne, lærepladser og sikring mod social dumping. Og det bliver en bygning med den højeste certificering for bæredygtighed, både i selve byggeriet og i den daglige brug fremover. Vel at mærke til en lavere pris end det, vi betaler i dag

Dermed har vi med denne strategi valgt det bedste af begge verdener. Vi beholder hver især vores stærke faglige identitet og skarpe, skræddersyede rådgivning, målrettet professionerne. Og vi høster gevinsterne af stordriftsfordele dér, hvor det ikke går ud over vores rådgivning til medlemmerne i de fag, vi hver især repræsenterer.

Vi tror det er en af vejene for fagbevægelsen. At gøre det vi er bedst til. Og det vi er bedst til, er ikke at kopiere en discountvare, som medlemmerne reelt ikke kan bruge til så meget. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tine Johansen

Formand, Dansk Journalistforbund
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

Benny Yssing

Forbundsformand, Dansk El-Forbund
Elektriker

Tonny Olsen

Forbundsformand, Malerforbundet
bygningsmaler

0:000:00