Dan Jørgensen klar med skrappere regler for brug af biomasse

BIOMASSE: Det skal være slut med historier om dansk brug af klimaskadelig biomasse, mener klimaministeren. Tirsdag indleder han forhandlingerne om lovkrav til biomasse, der også kommer til at omfatte mindre værker og importører af træpiller til private.

Tirsdag tager regeringen hul på forhandlingerne om lovkrav til biomasse, der skal sikre, at der ikke bruges klimaskadelig biomasse til at lave varme og el i Danmark.

Afbrænding af biomasse såsom træpiller og flis opgøres officielt som Danmarks største grønne energikilde, men har i årevis været kritiseret for ikke at være CO2-neutral, sådan som det opgøres i klimaregnskaberne.

Og i maj konkluderede Energistyrelsen så i en analyse, at ”dansk forbrug af biomasse kan i nogle tilfælde føre til global udledning af drivhusgasser, som ikke bogføres.”

Med de nye lovkrav vil regeringen have strengere regler til, hvornår biomassen er bæredygtig og hvordan det skal dokumenteres og kontrolleres.

”Vi skal skabe sikkerhed om, at den biomasse, der bruge også reelt er bæredygtig,” siger klimaminister Dan Jørgensen (S) forud for forhandlingerne og tilføjer:

”Der er allerede en frivillig brancheaftale, men den er ikke god nok. Nu kommer vi med lovkrav, der går videre, og som også stiller skrappere krav end der er på vej fra EU.”

Omfatter også mindre værker og private
Cirka halvdelen af den biomasse, der bruges i Danmark, kommer fra udlandet. Og det er særligt importen af træpiller og flis til de danske kraftvarmeværk fra USA, Rusland og Amazonas, der er blevet kritiseret for at pynte på klimaregnskaberne.

Dan Jørgensen fortæller, at regeringens forslag vil stille krav til, at biomassen skal komme fra lovligt fældede træer, at de genplantes og man beskytter de naturområder, der berøres. Det skal være med til at sikre kulstoflagrene opretholdes og at man ser på hele produktionskæden.

"Samlet set vil man se meget mere affaldstræ og flis som vil gøre, at biomassen er bæredygtig," siger ministeren og tilføjer, at alle kravene skal kontrolleres af en uafhængig tredjepart for at sikre, at det går rigtigt for sig, og man kan stole på det indberettede.

Læs hele artiklen på Altinget Energi og Klima. Her får du også reaktioner fra Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Energi.

Forrige artikel Regeringen fritager kommende ambassadør fra tjeneste Regeringen fritager kommende ambassadør fra tjeneste Næste artikel Koldings borgmester stopper ved næste valg Koldings borgmester stopper ved næste valg