Danmark har ”et problem” med biomasse: Regeringen på vej med ny lov

BIOMASSE: Som en del af regeringens klimaudspil, der kommer onsdag, foreslår klimaminister Dan Jørgensen (S) et indgreb, der skal sikre reel bæredygtig biomasse i de danske energianlæg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmark brænder biomasse af til energi som aldrig før, men måske er det faktisk slet ikke ikke så grønt endda.

Fakta
Fra Energistyrelsens nye biomasse-rapport

"Flere lande har ikke p.t. forpligtende klimamål eller medregner ikke LULUCF-sektorens udledninger i deres eventuelle mål. Det gælder f.eks. Rusland og USA, som i 2018 leverede omkring en fjerdedel af den biomasse, som Danmark importerede til energiformål. Forskellige LULUCF-regelsæt, valg af forskellige opgørelsesmetoder og forskellige fortolkninger af det komplicerede faglige grundlag gør det desuden vanskeligt at gennemskue og kontrollere om udledninger fra LULUCF-sektoren opgøres retvisende.

Det kan konkluderes, at selvom forbruget af biomasse i energisektoren i henhold til internationale regler regnes som nuludledning i Danmark, kan der være risiko for at biomasseforbruget fører til udledninger globalt."

Kilde: Enegistyrelsen

Det viser en ny rapport lavet af Energistyrelsen for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Regeringen bruger nu rapporten som afsæt til at ville stramme reglerne for bæredygtig biomasse.

Det skriver Dagbladet Information.

Konkret vil klimaminister Dan Jørgensen som en del af regeringens klimaudspil, der kommer onsdag, foreslå, at der indføres lovkrav på baggrund af en række kriterier, der skal sikre, at den biomasse, der fyres af i de danske energianlæg, nu også reelt er bæredygtig.

Al saglighed og forskning på området viser os, at det er faktuelt forkert bare at se på fast biomasse som værende bæredygtigt per definition. Det er derfor, vi nu indfører nogle kriterier, så vi sikrer, at det bliver bæredygtigt fremover.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Det kan man nemlig ikke være sikker på nu, konkluderer Energistyrelsen.

”Dansk forbrug af biomasse kan i nogle tilfælde føre til global udledning af drivhusgasser, som ikke bogføres,” hedder det i Energistyrelsens rapport, der blev offentliggjort mandag aften på styrelsens hjemmeside.

Danmark har "et problem"
Det skyldes ifølge rapporten, at med de internationale regler indgår udledning fra afbrændingen af biomasse ikke i det danske drivhusgasregnskab, da udledningerne skal indgå i opgørelsen for arealsektoren i det land, hvor biomassen høstes.

Flere lande har imidlertid ikke i dag forpligtende klimamål eller medregner ikke arealsektoren i deres mål. Det gælder blandt andet USA og Rusland, som Danmark i stor stil importerer fra.

Over halvdelen af træbiomassen og 95 procent af træpillerne til afbrænding i de danske energianlæg importeres.

Den danske minister er ikke i tvivl om, at Danmark har ”et problem”, og at de nuværende regler ikke er stramme nok.

”Al saglighed og forskning på området viser os, at det er faktuelt forkert bare at se på fast biomasse som værende bæredygtigt per definition. Det er derfor, vi nu indfører nogle kriterier, så vi sikrer, at det bliver bæredygtigt fremover,” siger Dan Jørgensen til Information.

Biomasse opgøres officielt som Danmarks største grønne energikilde, men kritikken af opgørelsesmetoderne har til tider været yderst skarp.

Støttepartier ønsker afgift
I Danmark har man i stor stil satset på at afbrænde træ som erstatning for kul i kraftvarmeværkerne, og det er politisk blevet understøttet gennem afgifter, der favoriserer biomasse frem for fossil energi.

Det har fået flere til at mene, at omstillingen til biomasse er skæv og nu er med til at begrænse andre vedvarende energiformer fra at slå rigtigt igennem.

Tilbage i marts foreslog Radikale derfor, at der skal indføres en afgift på biomasse til energi på anlæg over en megawatt.

”Biomasse er ikke noget, man skal gøre sig afhængig af i det lange løb. Vi kan ikke køre vores energiforsyning på at fremme biomasse,” sagde Radikales Ida Auken til Altinget i marts.

Mandag aften skrev Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, at forslaget om certificering af biomasse, som regeringen foreslår, "slet ikke er nok."

Også Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, er ikke tilfreds med regeringens udspil. 

"Det er godt, at der til en start kommer nogle bæredygtighedskrav, men det er slet ikke nok. Vi skal have nogle afgifter på biomasse, så det kommer til at koste at brænde det af. Det er et alternativ, der ikke er så klimavenligt, som det giver sig ud for," siger Mai Villadsen til DR

Dansk Energi har sammen med Dansk Fjernvarme haft en frivillig brancheaftale siden 2014, der skulle sikre ”bæredygtig biomasse”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00