Dagens overblik: Sverige lukker kassen for nødstedte SAS, og kommuner bruger millioner på fyrede direktører

Patienterstatningen advarer om påfaldende få erstatningssager i det nære sundhedsvæsen. Folketinget kan afgøre SAS's fremtid. Statsministeren er bekymret over EU-aftale om mindsteløn. Kommuner bruger millioner på gyldne håndtryk til fyrede kommunaldirektører. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets rids over dagens vigtigste nyheder i dansk og europæisk politik.

Fem kommuner har samlet set alene i år brugt godt 19 millioner kroner på at fyre deres kommunaldirektører.

Det skriver DR på baggrund af aktindsigt hos de 12 kommuner, som senest har fyret topdirektøren. I forbindelse med otte af fyringerne har kommunaldirektøren kunnet tage to års fuld løn med sig.

Beløbet kan dog potentielt blive mindre, hvis den afgående direktør hurtigt kommer i nyt job.

De klækkelige bonusser kan særligt skabe kritiske røster i kommuner, hvor der er udsigt til besparelser. Det siger kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

”I en kommune, hvor borgere kan høre om besparelser og kommunale budgetter, der ikke hænger sammen, så sidder der nogle borgere og tænker: ”Kunne vi ikke have sparet de her millioner og brugt dem til noget mere fornuftigt?”, siger han.

Altinget har også for nyligt beskrevet, hvordan Djøf er bekymret over fyringerne. Her mener man, at det er udtryk for en kritisabel politisering af embedsværket.

Vi synes, det er ved at blive en tendens, at man går ud og siger, at nu ønsker man “en anden profil”. Det bekymrer os, fordi det lugter lidt af, at man politiserer embedsmændene,” lød det her fra formanden for Djøf, Sara Vergo.

Hvorfor mener I, det er et problem?

“I Danmark har vi et partipolitisk neutralt embedsværk, der skal kunne betjene det politiske niveau uanset partifarve, og der skal være fuld tillid til, at embedsmænd loyalt varetager deres opgaver, uanset hvem der sidder i kommunalbestyrelsen.”

Læs mere her.

Sverige lukker kassen for nødstedte SAS

Den svenske stat afviser at skyde milliarder i nødstedte SAS, som lige nu kæmper for at kunne efterleve sine betalingsforpligtelser.

Både Danmark og Sverige har hver især en ejerandel i flyselskabet på knap 22 procent. Derfor er det helt afgørende for selskabets fremtid, om den danske stat fortsat vil sikre økonomisk støtte.

Og vælger de danske politikere også at smække kassen i, kan det få vidtrækkende konsekvenser, lyder advarslen i Berlingske fra en stribe eksperter samt Københavns overborgmester.

”SAS er en meget vigtig del af Københavns Lufthavn, fordi de er med til at sikre lokale arbejdspladser, men endnu vigtigere at gøre København til centrum for flyruter i hele Skandinavien. Og det er det, der er på spil her: Om vi fortsat skal have flyruter til store dele af verden,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) til avisen.

Læs også

Påfaldende få erstatningssager i det nære sundhedsvæsen

Borgere går glip af erstatninger, når der sker patientskade i det kommunale sundhedsvæsen.

Det vurderer direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast på baggrund af meget lavt antal ansøgninger om erstatning, skriver Altinget.

Kommende årstal for 2021 viser, at ansøgninger om patienterstatning fra hjemmeplejen, bosteder, sygeplejeklinikker og de kommunale sengepladser kun udgør godt 2 procent af de ansøgninger, Patienterstatningen får ind om året.

"Antallet af ansøgninger om erstatning virker ikke realistisk, set i forhold til den rapport. Ikke fordi regelbrud altid medfører patientskader, men det er ikke sandsynligt, at der sker så få skader," siger Karen-Inger Bast.

"Vi har på fornemmelsen, at patienterne falder i et hul, så der er mange, der ikke ved, de kan søge erstatning."

Svensk justitsminister overlever tillidsafstemning

Der manglede blot en enkelt stemme for at vælte den svenske justitsminister, Morgan Johansson, da der tirsdag var tillidsafstemning i den svenske Riksdag, skriver Ritzau ifølge Politiken. 

Oppositionen ønskede at afsætte Johansson, fordi man ikke mener, han har gjort nok for at bekæmpe kriminalitet i landet.

Den svenske statsminister, Magdalena Andersson, havde inden afstemningen meldt klart ud, at et flertal for at vælte hendes minister ville betyde, at hele regeringen ville trække sig tilbage. Men sådan endte det altså akkurat ikke. 

Statsministeren bekymret over ny EU-aftale

Europa-Parlamentet og medlemslandene er enige om grundlaget for et nyt EU-direktiv, som skal sikre en bedre mindsteløn til europæerne.

I Danmark har der længe hersket bekymring om, hvad en EU-aftale om styrkelse af mindstelønnen kan betyde for den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter fastlægger arbejdsvilkårene med mindst mulig politisk indblanding.

EU’s beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit har gentagende gange understreget, at direktivet ingen betydning får for Danmarks indretning af arbejdsmarkedet.

Alligevel udtrykker statsminister Mette Frederiksen (S) bekymring over, at der nu er taget et afgørende skridt i EU mod en fastlagt mindsteløn.

”Vi har hele tiden gjort opmærksom på det problematiske ved, at et af de mest velfungerende arbejdsmarkeder i verden risikerer at blive undermineret med den her aftale,” siger hun til TV 2.

Ajour: Løkke-udmelding er et enormt problem for Ellemann

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har inviteret politisk kommentator Erik Holstein i podcaststudiet.

Her diskuterer de Mette Frederiksens udmelding på Grundlovsdag om, at hun er åben over for at diskutere muligheden for en regering på tværs af midten efter et valg.

De kommer også omkring Lars Løkke Rasmussens melding om, at hans parti, Moderaterne, ikke kommer til at pege på en blå regering. 

Lyt med her.

Det sker i dag:

  • Klokken 9:15: Transportminister Trine Bramsen er i samråd, hvor hun skal forklare årsagen til de lange ventetider på både køreprøver, udstedelse af kørekort samt chaufførtilladelser. Hun skal også redegøre for, hvad hun konkret vil gøre for at komme den lange sagsbehandling hos Færdselsstyrelsen til livs.
  • Klokken 9:30: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er kaldt i samråd. Her er han blevet bedt om en holdning til sager, hvor politiet har brugt fysisk magt og beroligende indsprøjtninger i forbindelse med tvangsudsendelser fra danske udrejsecentre.
  • Klokken 13:00: Der er møde i Folketingssalen, hvor flere lovforslag skal behandles. Blandt andet skal der tages endeligt stilling til et lovforslag om at stramme reglerne for, hvor længe medfølgende familie til udenlandske arbejdstagere eller studerende kan opholde sig i Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00