Djøf er bekymret for afskedigelser af kommunaldirektører, der "lugter lidt af, at man politiserer embedsmændene"

Fem kommuner har siden januar fyret deres kommunaldirektør, fordi de ønsker “en anden" eller "en ny" profil. Det er en uheldig tendens, der skader vores tradition med partipolitisk neutrale embedsmænd, advarer formanden for Djøf, Sara Vergo. KL er helt uenig. 

Kommunaldirektøren i Lejre er netop blevet fyret, fordi et politisk flertal ønsker "en anden profil".
Kommunaldirektøren i Lejre er netop blevet fyret, fordi et politisk flertal ønsker "en anden profil".Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Efter ni år som kommunaldirektør i Lejre blev Inger Marie Vynne for få dage siden fyret.

Begrundelse: Økonomiudvalget ønsker “en anden profil”.

Og Lejre er ikke ene om at skille sig af med sin kommunaldirektør med den forklaring.

“Vi synes, det er ved at blive en tendens, at man går ud og siger, at nu ønsker man “en anden profil”. Det bekymrer os, fordi det lugter lidt af, at man politiserer embedsmændene,” siger formanden for Djøf, Sara Vergo.

Hvorfor mener I, det er et problem?

“I Danmark har vi et partipolitisk neutralt embedsværk, der skal kunne betjene det politiske niveau uanset partifarve, og der skal være fuld tillid til, at embedsmænd loyalt varetager deres opgaver, uanset hvem der sidder i kommunalbestyrelsen. Når man siger, at man vil have en anden profil, så rokker man ved kommunaldirektørens autoritet. Vi er bekymrede for, at det er et tegn på, at det er usagligt, eller man i hvert fald ikke har tillid til denne her person,” siger Sara Vergo.

I Lejre har et politisk mindretal på 12 ud af 25 kommunalpolitikere stemt imod fyringen af Inger Marie Vynne, fordi de finder, at afskedigelsen er “uforståelig, usaglig og utilstrækkeligt begrundet”.

“Vi finder, at der er tale om en politisk betinget fyring. Der er tale om et skred i den kommunale tradition i forhold til embedsstanden, som partierne bag protokollen ikke vil medvirke til at fremme,” lyder det fra mindretallet bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. 

Der er flyttet syv mandater fra den tidligere borgmesters flertal over til os. Det er et meget kraftigt signal om, at der er et ønske om en anden retning.

Knud Vincents (V)
Borgmester, Slagelse

Udtalelsen fremgår af et referat fra kommunalbestyrelsens møde den 30. maj, som også er omtalt af Sjællandske Medier.

0:000:00