Dagens overblik: Udvalg kræver undersøgelse af støttekroner til V-ministers investering

POLITISK OVERBLIK: Finansudvalget kræver en hasteredegørelse fra erhvervsministeren. Og så afslører interne dokumenter, at en medarbejder i centralt ministerium lækkede sager og truede chefer. Få dagens overblik her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvorfor støttede staten et e-sportsfirma, hvor uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) ejede anparter?

Det kræver et flertal i Folketingets Finansudvalg svar på, og de har derfor bedt om en hasteredegørelse fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Det skriver Jyllands-Posten.

Tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tildelte to millioner kroner til e-sportsfirmaet Rfrsh. Men støttekronerne blev godkendt i blinde på grund af manglende information om, at Tommy Ahlers ejede anparter, mener finansudvalgsmedlemmer fra S, SF, EL og DF.

”Jeg kan ikke komme i tanke om et fortilfælde, hvor sådan et skridt har været nødvendigt i de 11 år, jeg har siddet i Folketinget, men et flertal i Finansudvalget føler sig ført bag lyset, så det er en meget alvorlig sag,” siger S-ordfører Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten.

Ahlers solgte anparterne, samme dag som udvalget blev bedt om at bevilge pengene til virksomheden.
 
Ansat i i centralt ministerium lækkede sager
I løbet af sommeren skete der en række læk fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor hemmelige lydfiler og en stor politisk plan blev lækket under aliasser som ”Slotsholmen Insider” og ”To anonyme ACere”.

Ifølge en aktindsigt, som Berlingske har lavet, stod én ansat i ministeriet angiveligt bag. Medarbejderen brugte flere anonyme e-mailkonti til at kritisere chefer både internt i ministeriet og eksternt.

Ifølge Berlingske var motivet hævn over en række chefer, og den ansatte truede i en anonym e-mail en særlig rådgiver med, at flere sager ville blive lækket, hvis ikke Ammitzbøll-Bille fyrede sin departementschef.
Ministeriet bekræfter overfor Berlingske, at man har en mistanke om, at alle mails er sendt fra en og samme person, ”som ikke længere er ansat i ministeriet”.

Læs mere her.
 
Aftale om næste års fiskekvoter er på plads
Danske fiskere kan se frem til, at de må fange flere torsk, rødspætter og brisling næste år. Det står klart, efter at EU’s fiskeriministre mandag blev enige om en ny aftale om fiskekvoter i Østersøen for 2019.

Aftalen indebærer også, at der må fiskes mere efter blandt andet sild, end EU-kommissionen havde lagt op til. Og det får kritik fra Greenpeace:

”Vi savner en oprigtig erkendelse fra både politikere og fiskerierhvervet af, at et økonomisk bæredygtigt fiskeri forudsætter kvoter i tråd med videnskabens anbefalinger,” siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace. Læs mere om aftalen her.
 
Nyt rod i Niko Grünfelds CV
Alternativets københavnske kulturborgmester har i sit CV på Altingets kandidattest fra både folketingsvalget 2015 og kommunalvalget 2017 oplyst, at han har en kandidatgrad som sit uddannelsesniveau.

Men som Radio27syv i sidste uge kunne fortælle, så har Niko Grünfeld en HD fra Handelshøjskolen i Aarhus – og ikke en masteruddannelse i positiv psykologi. En HD svarer til bachelor-niveau, og ikke til en kandidatgrad, oplyser Handelshøjskolen i Aarhus til Radio24syv.

I Altingets kandidattest indtaster kandidaterne selv deres oplysninger, og kandidattesten ligger også hos DR. Niko Grünfeld har ikke ønsket at stille op til interview med Radio24syv.
 
Nu prøver Löfven at danne svensk regering
Mandag blev der taget et nyt skridt for at danne en ny svensk regering.  Efter at Moderaternes leder, Ulf Kristersson, efter flere ugers forhandlinger dagen forinden havde opgivet at danne en borgerlig regering, er turen nu gået videre til den næste i rækken, nemlig Stefan Löfven.

Löfven er socialdemokratisk leder og fungerende statsminister, og han vil nu forsøge at få stablet et samarbejde over midten på benene.

Regeringsforhandlingerne har stået på siden 9. september, hvor der var valg til den svenske Rigsdag.
 
Kommuner straffes for at hæve skatterne
De danske kommuner samlet hæver i 2019 skatterne med 69,3 millioner kroner. For selvom ti kommuner sænker skatten, så fortæller det samlede regnestykke for alle landets 98 kommuner, at skatten altså stiger næste år.

”Jeg undrer mig virkelig over, at der ikke er flere kommuner, som sætter skatten ned, når der gives tilskud til det. Dertil kommer, at kassen bugner i en række kommuner. Det er frækt over for de borgere og virksomheder, som betaler skatten,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

At skatten stiger får både konsekvenser individuelt og kollektivt, oplyser indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). 

Hvilke kommuner, der ændrer skatten, kan du se her. 

Det sker i dag

  • Klokken 9:30: EU-landenes udenrigsministre og europaministre mødes for at forberede EU-topmødet om brexit senere på ugen. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager.
  • Klokken 13.00: Konservatives tidligere generalsekretær Jens Karoli bisættes fra Køge Kirke. Han blev 79 år gammel.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)









0:000:00