Dagens overblik: V overvejer hjælp til landmænd, og S bruger millioner på konsulenter

OVERBLIK: Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal i samråd om brugen af sit embedsværk, Venstre overvejer politisk hjælp til tørkeramte landmænd, og Socialdemokratiet henter mere hjælp fra konsulenter. Få dagens nyhedsoverblik.

Venstre er klar til at se på landmændenes ønskeseddel til politikerne efter mange uger uden regn.
Venstre er klar til at se på landmændenes ønskeseddel til politikerne efter mange uger uden regn.Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik over nyheder i dansk politik.

Vi starter hos TV 2, som skriver, at Enhedslisten nu  hiver økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i åbent samråd om hans brug af sine embedsmænd. Det sker, efter at ministeren ifølge Jyllands-Posten og Politiken har brugt sine embedsfolk til at regne på 49 politiske tiltag, som ligger tæt op ad Liberal Alliances 2025-plan.

Enhedslistens kommunalordfører Finn Sørensen kalder det "groft misbrug af embedsmændene", for de må ikke bidrage til partipolitisk arbejde.

”Jeg kan kun finde et eneste af de mange forslag, som henhører under økonomi- og indenrigsministerens ressort, og det er forslaget om at sløjfe statens refusion til kommunerne. Resten henhører, så vidt jeg kan se, under andre ministre,” siger Finn Sørensen ifølge TV 2.

Ekspert: Ammitzbølls ordre er inden for skiven
Vi bliver lidt ved økonomi- og indenrigsministerens brug af embedsværket.

For den tidligere formand for det udvalg, som har lavet retningslinjer for embedsmænds pligter i centraladministrationen, Bo Smith, vurderer, at Simon Emil Ammitzbøll-Billes ordre til embedsfolkene var helt i orden. Det skriver Altinget.

"Jeg mener, at en minister kan bede embedsmænd regne på, jeg har nær sagt, alle de idéer og forslag, en minister ønsker at behandle. Det kan ikke være sådan, at det er embedsmændene, der skal vurdere, om det nu også er regeringens politik, eller om det er noget, ministeren kun får regnet på, fordi han vil bruge det i en senere valgkamp," siger Bo Smith.

Læs i interviewet med ham her, hvorfor han mener, at det ville have været udemokratisk, hvis embedsmændene kunne sige nej. 

Læs også

Venstre overvejer hjælp til tørkeramte landmænd
På grund af den månedlange tørke overvejer Venstre, om der skal politisk hjælp til tørkeramte landmænd. Det siger partiets fødevareordfører Erling Bonnesen ifølge Berlingske.

”Jeg kan ikke love noget her fra morgenkvisten. Men vi tager det meget seriøst og alvorligt og tager det ind til overvejelse,” siger Erling Bonnesen ifølge Berlingske.

Onsdag holdt Landbrug & Fødevarer et ekstraordinært møde om tørken og sendte en liste af ønsker til politikerne. Landmændene ønsker blandt andet, at man fremrykker landbrugsstøtten, der ellers skulle udbetales til december, og at betalingsfristerne for moms udsættes.

Erling Bonnesen er klar til at se på alle forslag, og nævner blandt andet at man kan se på undtagelsesvis at give tilladelse til at bruge græs fra brakmarker til foder.

S har skruet op for konsulenter
Socialdemokratiets konsulentregning er steget fra Fra 340.000 kroner i 2016 til over 4 millioner kroner i 2017. Det skriver Jyllands-Posten, der har gennemgået folketingsgruppernes regnskaber.

Forklaringen findes ifølge Jyllands-Posten i en omdiskuteret aftale fra 2016, hvor regeringspartierne sammen med Socialdemokratiet, SF og Alternativet blev enige om at hæve støtten til folketingsgrupperne med 40 procent.

Dengang var begrundelsen, at der var behov for at kunne hyre flere eksperter til at rådgive og komme med input til ny politik. Og særligt S har gjort brug af den mulighed.

Sekretær for Socialdemokratiets folketingsgruppes bestyrelse Christine Antorini (S) begrunder den øgede konsulentregning med et øget behov for at kunne matche regeringens embedsværk.

”Det bunder i et bredt ønske i Folketinget om at styrke partierne overfor regeringen. Der er forskel på det embedsmandsapparat, en siddende regering har til rådighed, og så de muligheder partierne i Folketinget har haft,” siger hun til avisen.

Uenighed om ansvar for danske Syrien-krigere
Onsdagens TV 2’s dokumentar om den 24-årige Ömer Kücükavci, der er født og opvokset i Danmark og drog i krig for islamisk stat, har skabt flere reaktioner i det politiske landskab. Også i debatten her på Altinget. Ömer Kücükavci fortryder nemlig sin beslutning og vil gerne hjem til Danmark.

Men for ham er der ikke meget hjælp at hente fra danske politikere, da han ikke er dansk, men tyrkisk statsborger.

”Det er ikke et dansk problem. Det har ikke noget med Danmark at gøre,” siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til TV 2. Kun Enhedslisten og Alternativet mener, at Danmark har ansvaret for Ömer Kücükavci, fordi han er født og opvokset i Danmark.

Anderledes er det med en kvinde, som er dansk statsborger og etnisk dansk, men har været gift med et medlem af Islamisk Stat.

"Hvis hun er dansker, så er hun dansker, og så har hun et retskrav til at komme tilbage til det land, hun kommer fra," siger Michael Aastrup Jensen til TV 2.

DF er utilfreds med nyt Tibet-kommissorium
Den nye Tibet-kommission skal ikke undersøge, hvorfor flere ministerier i første omgang ikke udleverede lovpligtigt materiale til Tibet-kommissionen.

Det udløser stor utilfredshed i Dansk Folkeparti, skriver Berlingske

”Det er helt vildt. Selvfølgelig skal vi have undersøgt, om nogen i systemet aktivt forsøger at hindre kommissionen at gøre dens arbejde. Hvis der sidder nogen på Slotsholmen eller andre steder bag et skrivebord og bekæmper, at alt kommer frem, skal det da blotlægges,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod ifølge Berlingske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Smith

ESS-chefforhandler, Styrelsen for Forskning og Innovation, formand, RUVU, Det Faglige Råd for National Koordination, fhv. departementschef, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00