Ekspert: Borgermodstand forhindrer den grønne omstilling

INTERVIEW: De folkelige protester er så stærke, at de forhindrer Danmarks mål om at blive uafhængig af fossile brændsler, vurderer DTU-forsker. Hans løsning er langt mere borgerinddragelse og et særligt rejsehold fra Energistyrelsen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Mange vindmølleprojekter bliver droppet på grund af borgermodstand, og det bremser den grønne omstilling.

Fakta
Tema - Den grønne omstilling og borgermodstand
Altinget: forsyning stiller i valgkampen skarpt på den modstand, de grønne projekter møder rundtomkring i Danmark.
Vi taler både med de politikere, som har kontor på Christiansborg, og med dem, der sidder i byrådene, med de borgere, som skaber modstanden, og de virksomheder, som prøver at navigere i den. 

Du kan finde links til de øvrige artikler om den grønne omstilling og borgermodstand i linkboksen.

Sådan lyder konklusionen fra Kristian Borch, forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, som blandt andet har forsket i sociale konflikter i forbindelse med ny teknologi. 

”Det, der i øjeblikket gør, at omstillingen til vedvarende energi går så langsomt, er entydigt borgermodstand,” siger han.

Ifølge en opgørelse fra DTU blev der i 2017 droppet fire vindmølleprojekter, der tilsammen havde en kapacitet på cirka 305 MW. Det svarer til el til cirka 200.000 husstande, skriver TV 2.

Det, der i øjeblikket gør, at omstillingen til vedvarende energi går så langsomt, er entydigt borgermodstand.

Kristian Borch
Forsker ved DTU

Kristian Borch fortæller, at han i et forskningsprojekt har kigget på facebookgrupper imod planlagte vindmølleprojekter. Af de 73 projekter med tilhørende onlinemodstandsgrupper blev kun ét projekt til noget.

”Det skete alene, fordi lokalpolitikerne blev nervøse over den store aktivitet, der kom på de sociale medier, som borgere havde sat i gang. Sociale medier er et stærkt instrument for modstandsgrupper,” siger Borch og tilføjer:

”Selvfølgelig er der nogle projekter, der bliver stoppet på grund af miljørapporter, der vurderer, at det ikke kan lade sig gøre. Og det er fint og helt, som det skal være. Men dem, jeg taler om, bliver stoppet, længe inden de er kommet i gang for alvor. Eller længe efter miljørapporten allerede er blevet godkendt.”

Borgermodstand er en kæp i hjulet
DTU-forskeren fortæller, at borgermodstanden har fået ham til at sætte spørgsmålstegn ved, om Danmark kan nå målet om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050.

”Vi kan sagtens nå det rent teknologisk. Vi har teknologien allerede, og vi kan nå det inden for en kort tidsperiode. Men planlagte projekter bliver i højere grad stoppet, og så når vi på ingen måde det mål,” siger han.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00