Debat

Enhedslisten: S har svigtet i kampen mod social dumping

REPLIK: Socialdemokratiet peger fingre ad regeringens håndtering af social dumping, men hvad har partiet selv gjort for at løse problemet? Ikke meget, mener Enhedslistens Finn Sørensen, der klandrer S for at svigte lønmodtagernes kamp for rettigheder.

Foto: ft.dk
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Finn Sørensen (EL)
Arbejdsmarkedsordfører

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn raser i Altinget imod Lars Løkke, fordi han intet gør for at bekæmpe konsekvenserne af EU-reglerne om fri bevægelighed. Leif Lahn mener, at EU's fri bevægelighed af arbejdskraft presser det danske arbejdsmarked i et ræs mod bunden.

Det har Leif Lahn fuldstændig ret i. Og det er en fuldstændig berettiget kritik af Lars Løkke, der absolut intet har gjort for at dæmme op for det problem.

Pilen peger tilbage på S
Men når man peger fingre ad andre, så peger fire fingre mod en selv. Så spørgsmålet er: Hvad har Leif Lahn og Socialdemokratiet selv gjort?

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Leif Lahn henviser til, at S sammen med DF, SF (og Enhedslisten) vedtog at afvikle green card-ordningen, som helt klart blev misbrugt til at lokke højt kvalificeret arbejdskraft til Danmark, hvoraf mange endte med at deltage i konkurrencen om lavtlønsjob i taxabranchen og andre udsatte brancher.

Det har jo bare ikke noget med det fedt at gøre, Leif Lahn. Green card-ordningen handler om borgere fra såkaldte tredjelande – dvs. uden for EU/EØS. Her kan vi selv regulere importen af arbejdskraft og selv stille krav, der sikrer, at de udenlandske arbejdere arbejder her på lige vilkår. Det kan vi ikke, når det drejer sig om EU's regler om fri bevægelighed af arbejdskraft og tjenesteydelser.

Hvad gjorde Socialdemokratiet for at løse det grundlæggende problem, som Leif Lahn selv peger på: EU-reglerne om fri bevægelighed? Ingenting.

Finn Sørensen (EL)
Arbejdsmarkedsordfører

Og hvad har Socialdemokratiet så gjort for at gøre noget ved det?

Ikke ret meget. Jo, under Thorning-regeringen skruede vi i fællesskab op for kontrolindsatsen og strammede reglerne for at sikre, at virksomheder fra andre EU-lande overholdt reglerne. Vi gav flere midler til arbejdstilsyn, skat og politi, ligesom vi også gav fagforeningerne lidt bedre redskaber til at få fat i de udenlandske virksomheder for at sikre fornuftige løn- og arbejdsvilkår.

Det er den glimrende indsats, som Lars Løkke gerne vil rulle tilbage.

S stemte imod Enhedslistens forslag
Men hvad gjorde Socialdemokratiet for at løse det grundlæggende problem, som Leif Lahn selv peger på: EU-reglerne om fri bevægelighed? Ingenting.

Eller rettere, de stemte imod forslag fra Enhedslisten, der netop handlede om det. De stemte nej til at rejse kravet fra den europæiske fagbevægelse om en social protokol, som kan sikre, at faglige og sociale rettigheder bliver overordnet reglerne om fri bevægelighed.

De stemte imod vores forslag om en ændring af udstationeringsdirektivet, som gør op med EU-domstolens indgreb i konfliktretten og sikrer, at de udenlandske virksomheder og deres ansatte arbejder her på lige vilkår.

De stemte imod vores forslag om, at EU-EØS borgere kun skal kunne arbejde her i landet, hvis de har en ansættelseskontrakt, som er godkendt af den fagforening, der har overenskomsten.

De stemte imod vores forslag om, at arbejdsgiverne skal slå alle ledige job op på jobnet.dk, så de ikke bare kan importere udenlandsk arbejdskraft, uden at herboende ledige har en chance for at byde på jobbet.

Socialdemokratiet er omsider nået til den erkendelse, at reglerne om fri bevægelighed har fået forrang over lønmodtagernes rettigheder. Det er godt.

Men vil partiet tage konsekvensen af det og rejse krav om ændringer af EU-reglerne, så lønmodtagernes rettigheder bliver overordnet de økonomiske friheder? Jeg ser frem til, at Leif Lahn og hans parti kommer ind i kampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00