Grønne organisationer kritiserer ny plastikaftale: Uambitiøs og ukonkret

PLASTIK: Den nye plastikaftale har hele Folketinget bag sig, men imponerer ikke i det grønne Danmark. Pengene er for små, og der mangler konkrete ambitioner, lyder kritikken fra WWF, DN og Det Økologiske Råd.

<div>En række grønne organisationer savner konkrete mål for nedbringelsen af plastikforurening i ny, bred plastikaftale. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix).<br></div>
En række grønne organisationer savner konkrete mål for nedbringelsen af plastikforurening i ny, bred plastikaftale. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Den nye plastikaftale, som alle Folketingets partier 1. februar blev enige om, vækker ikke jubel i det grønne organisationsdanmark. Tværtimod.

I stedet karakteriserer en række grønne ngo’er plastikaftalen som lommeuld uden større substans. Der mangler både kroner og ører samt konkrete mål, regeringen og dens støtter kan holdes op på, lyder det.

”Regeringen afsætter 80 millioner kroner til et vildsvinehegn, som man ikke ved om vil virke. Men kun 50 millioner kroner over fire år i en plastikaftale, der skal gøre op med en af vor tids store miljøproblemer. Det er ikke godt nok,” siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Plastikaftalen er den første bredt vedtagne handlingsplan mod plastikforurening i Danmark. Med den etableres et nationalt plastikcenter, der skal skabe viden om og forske i smart genanvendelse af plastik. Og så forbyder regeringen uddeling af gratis bæreposer med hank og ændrer pantsystemet, så også juice- og saftflasker kan pantes fra 2020.

Jeg mener ikke, at man kan kalde aftalen en handlingsplan. Det er snarere nogle uforpligtende hensigter.

Malene Møhl, WWF Verdensnaturfonden

Der er flere fremskridt, men overordnet får planen ikke Det Økologiske Råd op af stolen af begejstring.

”Der mangler milepæle og konkrete tiltag, hvor ord bliver til handling, og hvor der virkelig sættes ind mod plastikforurening. Aftalen er basalt set en masse hensigter om at gøre det bedre, men ingen konkrete delmål. Der er for meget gulerod og for lidt pisk,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver hos Det Økologiske Råd.

Hun peger på pant eller afgifter på plastikposer i supermarkedet som et af flere ønsker, plastikaftalen burde have opfyldt.

Plastikcenter uden muskler
Det nationale plastikcenter, som står centralt i den nye aftale, får heller ikke megen ros fra de grønne organisationer. Ideen er god, men størrelsen på pengechecken halter.

”Du får altså ikke meget forskning for det beløb, som aftalen afsætter til plastikcenteret samt alle de øvrige initiativer. Det er dejligt, at der kommer mere viden på området, men plastik er ikke noget, vi lige har opdaget. Centeret er en god ide, men må ikke blive en hvilepude til ikke at handle,” siger Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024