Ny aftale: Bredt flertal vil forbyde tynde bæreposer og ændre pantsystem

AFTALE: Alle Folketingets partier stiller sig bag ny aftale, der forbyder flere typer af plastikposer, udvider pantsystemet og opretter et nationalt plastikcenter. Socialdemokratiet og DF er misfornøjede, men bakker alligevel op.

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) <br>
(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Anders RedderAnders Brønd Christensen

Et enigt Folketing har i dag indgået en aftale om en national handlingsplan med 38 initiativer, der skal stramme op for brugen af plastik, sikre mere genanvendelse og sørge for, at Danmark kommer i mål med implementeringen af EU’s nye plastikregler.

Centralt i aftalen er etableringen af et nationalt plastikcenter. Centeret skal skabe viden om cirkulært plastforbrug og nedbringe antallet af plastikemballagetyper markant.

Derudover forbyder man tynde plastikbæreposer med hank og uddeling af gratis plastposer med hank i supermarkedet. Aftalen udvider også pantsystemet fra 1. januar 2020, så juice og saftevand i plastikflasker fremover kan pantes.

Målet er, at Danmark i 2025 skal genanvende 50 procent af al plastik. I dag genanvendes under 20 procent.

”Partierne er enige om, at det kræver en solid indsats og et markant politisk fokus at stoppe plastikforurening og fremme cirkulær økonomi. Jeg er derfor glad for, at alle partier bakker op om at samarbejde de næste fire år,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Læs også

Mere producentansvar og oprydning
Den nye plastikaftale indeholder 38 initiativer. 27 af dem var en del af regeringens plastikudspil fra december. Dertil er 11 nye initiativer landet undervejs i forhandlingerne.

Aftalen samler op på EU’s nye plastikdirektiv og placerer et større ansvar for forurening hos producenterne fra 2025. Industrien skal fremover sørge for, at emballage er miljørigtigt designet og ikke ender som forurening i naturen.

EU’s plastikdirektiv forbyder i løbet af de kommende år eksempelvis take away-beholdere af flamingoplast og pådutter producenter at udvikle låg til drikkevarer, der sidder fast på flasken, så låget ikke ender i naturen.

Folketinget vil også reducere forbruget af kildevand på flaske. Derfor laves der en app, så almindelige danskere kan få nys om offentligt tilgængelige vandfontæner, så de ikke skal en tur i supermarkedet efter kildevand.

En tilskudspulje på 16 millioner kroner til frivillige skal over en fire-årig periode sikre, at de danske strande rengøres for plastikaffald. Dertil kommer en landsdækkende kommunikationsindsats, så danskerne får mere viden om bæredygtig brug af plastik.

DF er utilfreds, men støtter op
Dagens plastikaftale er speciel i den forstand, at det er en samarbejdsaftale, ikke en stemmeaftale. Det betyder helt konkret, at alle partier grundlæggende bakker op om planen. Men hverken Dansk Folkeparti eller oppositionen forpligter sig til at stemme for aftalen.

Der har været flere knaster, som det ikke er lykkedes regeringen at høvle af. Det forklarer Pia Adelsteen, miljøordfører for Dansk Folkeparti. 

"For vores vedkommende har det handlet om, at regeringen ville forbyde bæreposer med hank og de små knitreposer. Det synes vi er noget pjat, for de udgør slet ikke et miljøproblem," siger hun og pointerer, at Miljøstyrelsens egne undersøgelser også når samme konklusion.

Hun kalder derfor forbuddet for rent spil for galleriet og kritiserer samtidig regeringen for at se bort for støttepartiets input. 

”Regeringens plasthandleplan var aldrig til forhandling, så det vi reelt mødtes om var, om vi havde andre gode idéer, som kunne komme med i en aftale. Derfor er aftalen, som den er, hvor vi bliver enige om, at vi skal have mere viden på plastikområdet, og det er jo en god ting,” slutter hun.

Mere fokus på mikroplast
Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen kalder aftalen for ”uambitiøs”. Alligevel vil partiet stemme for, når den skal omsættes til lov i folketingssalen.

”Vi er ikke imod aftalen, for den er trods alt et skridt i den rigtige retning. Men jeg mener slet ikke, at regeringen er klar med nok konkrete initiativer til genanvendelse af plastik," siger han.

Ordføreren fremhæver, at regeringens plastikhandlingsplan med 27 initiativer er blevet udbygget med yderligere 11 punkter.

”Vi har fået sat en retning på plastikcenterets arbejde, så det i højere grad skal beskæftige sig med reduktion af mikroplast i vandplanlægningen,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Også Enhedslisten er med i aftalen, men melder om mangler.

”Vi havde håbet på, at der kunne opnås enighed om konkrete mål og tiltag – eksempelvis grænseværdier for udledning af mikroplast i havmiljøet og pantordning på bæreposer. Men vi er med i aftalen, da den trods alt tager et lille skridt i den rigtige retning,” siger Øjvind Vilsholm i en pressemeddelelse.

Hele plastikaftalen kan ses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00