Pensionerede generaler marcherer direkte til forsvarsindustri og lobbyisme

HAMSKIFTE: Seks topofficerer er i de sidste seks år gået mere eller mindre direkte fra Forsvaret til job i det private erhvervsliv, hvor de sælger produkter og tjenesteydelser til deres tidligere kolleger eller bedriver lobbyvirksomhed over for Forsvaret. En trafik der er ulovlig i USA men tilladt i Danmark.

<span><b>Øverst:</b>&nbsp;Niels
Bundsgaard (Foto: Bjarne Lüthcke, Ritzau Scanpix), Bjørn Bisserup
(Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix), Peter Kølby (Foto:
PlastPack Defence).&nbsp;<b>Nederst:</b>&nbsp;Finn
Hansen (Foto: Lars Aarø, Fokus), Per Ludvigsen (Foto: Bjarne
Lüthcke, Ritzau Scanpix), Stig Østergaard Nielsen (Henning Bagger,
Ritzau Scanpix). 
</span>
Øverst: Niels Bundsgaard (Foto: Bjarne Lüthcke, Ritzau Scanpix), Bjørn Bisserup (Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix), Peter Kølby (Foto: PlastPack Defence). Nederst: Finn Hansen (Foto: Lars Aarø, Fokus), Per Ludvigsen (Foto: Bjarne Lüthcke, Ritzau Scanpix), Stig Østergaard Nielsen (Henning Bagger, Ritzau Scanpix).
Andreas Krog

De seneste seks år har seks topofficerer ladet sig pensionere fra Forsvaret for med det samme eller inden for maksimalt tre måneder efter pensionering at starte som lobbyister eller sælgere i danske forsvarsvirksomheder. Det viser en kortlægning foretaget af Altinget.

De seks pensionerede topofficerer, der er gået mere eller mindre direkte til forsvarsindustrien, lobbybranchen eller konsulentbranchen, tæller en tidligere forsvarschef, to tidligere chefer og en tidligere vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse samt en tidligere chef for Søværnet og en tidligere chef for Flyvevåbnet. (Se boks med de konkrete navne under artikel).

I deres nye jobfunktioner har de skulle sælge produkter og tjenesteydelser til deres tidligere kolleger i Forsvaret eller tale varmt for blandt andet udenlandske våbenproducenter, der ønsker at sælge materiel til det danske forsvar.

Fortsætter dialog
Denne ”svingdørslobbyisme” vækker ikke begejstring hos Transparency International Danmark, der er den danske afdeling af den globale, partipolitisk uafhængige NGO Transparency International, hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden.

Det kan stille spørgsmålstegn ved hvilke kriterier det egentlig er, at Forsvaret køber ind efter.

Jesper Olsen
Transparency International Danmark

”Problemet er at de pensionerede officerer fra den ene dag til den anden fortsætter en dialog. Nu bare i en ny rolle. De har en aktuel viden, som de bare kan fortsætte med at bruge. Det er den aktive viden, som de firmaer, der ansætter dem, selvfølgelig er interesseret i,” påpeger formand for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, og fortsætter:

”Det kan stille spørgsmålstegn ved hvilke kriterier det egentlig er, at Forsvaret køber ind efter.”

31 dage som pensionist
Den seneste i rækken til at marchere fra Forsvaret til lobbyverdenen er Bjørn Bisserup, der fra januar 2017 frem til 30. november sidste år var forsvarschef. I den rolle var han øverstkommanderende for den operative del af Forsvaret og forsvarsministerens militærfaglige rådgiver, der sad med ved møderne i forsvarsforligskredsen.

Når politikerne traf beslutninger i forligskredsen eller indgik nye forsvarsforlig, så var det i høj grad baseret på Bjørn Bisserups rådgivning.

Efter kun 31 dage som pensionist startede Bjørn Bisserup den 1. januar i år som ”public affairs director” i lobbyfirmaet Rud Pedersen.

0:000:00