Rigsrevisionen kritiserer ministeries tilsyn med PostNords regnskaber

KRITIK: Transportministeriet og Trafikstyrelsen har ikke ført tilstrækkeligt grundigt tilsyn med PostNords økonomi, lyder det i ny rapport fra Rigsrevisionen. Vi skal blive bedre, siger Engelbrecht. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Myndighederne har ikke ført grundig nok kontrol med PostNords økonomi.

Sådan lyder det i en ny rapport fra Rigsrevisionen, der på en række punkter kritiserer Transportministeriet og Trafikstyrelsen for mangelfuld kontrol med det statsejede selskabs regnskaber. 

“Rigsrevisionen vurderer, at Transportministeriets tilsyn med Post Danmarks regnskabspraksis i perioden 2011-2019 ikke har været helt tilfredsstillende. Konsekvensen er, at Transportministeriet ikke på alle områder har haft en indsigt, der kan betrygge ministeriet i, at Post Danmarks regnskabspraksis er korrekt,” skriver Rigsrevisionen i rapporten.

Kritikken lyder blandt andet, at myndighederne ikke har sikret sig, hvorvidt PostNord har tjent for mange penge på prisstigninger på omdeling af frimærkefrankerede breve. 

"Trafikstyrelsen har ikke haft nedskrevne procedurer for godkendelse af Post Danmarks priser på frimærkefrankerede breve og har heller ikke fastsat objektive kriterier for, hvad styrelsen vurderer som en rimelig avance," står der. 

Ikke “baggrund” for frifindelse
En anden og helt central del af kritikken fra Rigsrevisionen lyder, at Transportministeriet ikke har gjort nok for at undersøge påstande om, at PostNord har brudt statsstøttereglerne ved at finansiere en underskudsgivende del af forretningen med statsmidler.

Konkret skriver Rigsrevisionen, at en ekstern undersøgelse i marts 2020 frikendte PostNord for en stribe anonyme anklager om såkaldt krydssubsidiering mellem den statsstøttede del af selskabet, der står for postomdelingen, og en anden del af selskabet, PostNord Logistics, der arbejder med levering af pakker på konkurrencevilkår. 

Den rapport, der blev færdiggjort i marts 2020, "understøttede" dengang Benny Engelbrechts tillid til PostNords ledelse, udtalte han. 

“Det er ikke befordrende for det politiske samarbejde, at der verserer rygter om en virksomhed, som hører under mit ministerium. Derfor bad vi med det samme om at få undersøgt forholdene omkring påstandene. Jeg er meget tilfreds med, at der ikke er hold i dem,” sagde han. 

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00