Status: Sådan er det gået med nationalparkerne

NATUR: Lørdag indvies landets fjerde nationalpark i Skjoldungernes Land. Men hvordan er det gået med nationalparkerne? Aktører og politikere gør status.

Der er delte meninger om nationalparkernes succes.<br>
Der er delte meninger om nationalparkernes succes.
Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Lørdag kan miljøministeren og H.K.H Kronprinsen indvie Danmarks fjerde nationalpark, Skjoldungernes Land. I Nordsjælland har en række borgmestre præsenteret et forslag til landets femte, som politikerne på Christiansborg tygger på i disse måneder.

Falder forslaget om Kongernes Nordsjælland på plads, har Danmark fået de fem nationalparker, som et bredt flertal i Folketinget - alle partier undtagen Enhedslisten - har besluttet.

Men hvordan er det egentlig gået med de nationalparker, som stammer helt tilbage fra Wilhjelm-udvalgets anbefalinger fra 2001?

Ikke synderligt godt, lyder det fra grønne organisationer.

Min intention med nationalparkerne har ikke kun været bedre natur, men lige så meget at helt almindelige danskere kommer mere ud og bruger naturen. Det skal ikke kun være for de få udvalgte, der er specielt interesseret i naturen.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører

"Det er ikke gået, som vi har ønsket det. Og det er heller ikke gået, som Wilhjelm-rapporten lagde op til i 2001. Nationalparkerne skulle være det ypperste natur og hjørnestenen i en sammenbinding af naturen i Danmark. Og det er ikke blevet tilfældet," siger præsident i DN, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun har svært ved at svare entydigt på, om nationalparkerne overhovedet har gavnet naturen. Tværtimod mener hun, at arbejdet indtil videre mere har handlet om menneskets behov for at bruge den natur, som allerede er der.

"Der har været for mange sidestillede formål med nationalparkerne, hvor man også skulle fremme erhvervsudvikling. Problemet er, at man ikke fra lovgivers side har præciseret klart, at bedre natur er vigtigst i det her arbejde," siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

For meget branding - for lidt natur
Fra DOF-formand, Egon Østergaard, er vurderingen stort set den samme. Han mener nemlig heller ikke, at naturen har fået første prioritet i de parker, der er vedtaget.

"Man har eksempelvis brugt mange penge i Thy og Vadehavet på formidling og friluftsliv. Så vi venter på, at der også skal komme noget til naturen. Og dér hører vi faktisk, at der er noget på vej. Så det kan godt være, at vi ender med at få, hvad vi havde forventet, men det er ikke gået så hurtigt, som jeg havde håbet på," siger Egon Østergaard.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024