Værst tænkelige udfald eller drømmescenarie? EU-kandidater er splittede om valgoverlap

PREMIERE: For første gang nogensinde overlapper valgkampene frem mod EU-valget og folketingsvalget. Europadagsordenen kommer til at drukne, lyder det fra Rina Ronja Kari (N) og valgforskere. "Et drømmescenarie", svarer Morten Løkkegaard (V).  

BRUXELLES: To valghandlinger med ti dages mellemrum og et valgkampsoverlap på 18 dage.  

Det er realiteterne for det danske vælgerkorps, efter at Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), tirsdag indtog Folketingets talerstol med budskabet om, at han har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der bliver afholdt valg til Folketinget grundlovsdag 5. juni.  

For allerede ti dage inden – 26. maj – skal danskerne afgøre, hvem der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet i de næste fem år.  

På talerstolen begrundede Lars Løkke Rasmussen sin beslutning med, at der nu "både bliver plads til at diskutere Europa og indenrigspolitik. Både hver for sig og i sammenhæng".

"For det hænger sammen," lød det. 

Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, håber, at overlappet mellem de to valgkampe kan skabe "en synergi," selvom den kommende tid "til en vis grad vil være domineret af folketingsvalget". 

"Uanset hvordan man vender og drejer det, så er EU-politik og indenrigspolitik flettet mere sammen end nogensinde før. Vores verden bliver mindre og mindre, så vi bliver mere og mere fælles om det hele," siger Morten Løkkegaard, der betegner situationen som "et drømmescenarie", da et potentielt dobbeltvalg nu er undgået.   

"Der har aldrig været tvivl om, at der ville komme et vist overlap. Men nu har vi (kandidaterne til europarlamentsvalget, red.) fået halvanden uges forspring. Vi hænger allerede i lygtepælene, vi har deltaget i flere tv-debatter, og vi har fået sat scenen for EU-valgkampen. Og så får vi vores egen valgaften med fuld fokus på EU," siger han. 

Lidt mærkeligt og desparat
Jeppe Kofod, spidskandidat til europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet, er enig i, at der kan opstå et vist sammenfald mellem nogle af emnerne i de to sideløbende valgkampe. 

Han nævner skattesnyd, hvidvask, Europas ydre grænser og klima som dagsordener, der kan overlappe. 

"Men jeg synes alligevel, det er lidt mærkeligt og desperat, at han (Lars Løkke Rasmussen, red.) lægger valgene med så kort mellemrum. Nogle kommer nok berettiget til at undre sig over, at de skal stemme to gange på lidt over en uge," siger Jeppe Kofod.   

Værst tænkelige udfald 
Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU "tror bestemt", at EU-valget "kommer til at drukne" i de hjemlige dagsordner.    

"Pressen har haft rigtig meget fokus på folketingsvalget allerede inden udskrivelsen. Det giver mindre fokus på EU-debatten."  

Hun mener desuden, at Lars Løkke Rasmussen med sit overlapsvalg har valgt "den værst tænkelige mellemvej".  

For EU-debatten bliver sat godt og grundigt i baggrunden til fordel for nationale diskussioner om sundhed og pension.  

"Og samtidig ulejliger han danskerne med at skulle ned og stemme med kort tids mellemrum. Fordelen ved et dobbeltvalg var en høj valgdeltagelse til EU-valget, og at samfundet ville spare nogle penge," siger Rina Ronja Kari. 

Læs hele artiklen på Altinget: eu, hvor du får flere kommentarer fra blandt andet DF og en vurdering af konsekvenserne ved valgoverlap for valgudfaldet fra en valgforsker. 

 

Forrige artikel Kontroversiel forsker stiller op for Stram Kurs Kontroversiel forsker stiller op for Stram Kurs Næste artikel EU-overblik: Mulig EU-formand åbner for stemmeret til 16-årige, og Alternativet bakker op EU-overblik: Mulig EU-formand åbner for stemmeret til 16-årige, og Alternativet bakker op
Et halvt år efter finansloven fremlægger regeringen klimaberegningerne

Et halvt år efter finansloven fremlægger regeringen klimaberegningerne

SAMRÅD: Regeringen løfter nu sløret for beregningerne bag finanslovens klimaeffekt. Det sker et halvt år efter, at aftalen blev indgået med politisk pres på for at få konkrete tal på bordet. Regeringen anerkender, at svaret har været usædvanligt længe undervejs.