Verden i kø hos landsstyreformanden

RECEPTION: Ambassadører og ministre stod i sidste uge i kø til at ønske den grønlandske landsstyreformand godt nytår. Han havde et klart budskab til især den amerikanske ambassadør.

Landsstyreformand Kim Kielsen (t.h.) hilser på forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. 
Landsstyreformand Kim Kielsen (t.h.) hilser på forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Walter Turnowski
Andreas Krog

Store limousiner med blå diplomatnummerplader holdt i kø foran Grønlands repræsentation på Nordatlantens Brygge på Christianshavn i København, da Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen i sidste uge havde inviteret til nytårsreception på Grønlands ”ambassade” i København.

Ambassadører fra hele verden udgjorde nemlig en stor del af gæsterne ved den politibevogtede reception i den flotte sal på femte etage i det gamle pakhus, som i mere end 200 år var det travle centrum for samhandlen med Færøerne, Finmarken, Island og især Grønland. Tørfisk, saltede sild, hvaltran og skind blev losset, lastet og lagret på området, inden varerne blev solgt videre til det europæiske marked.

Den amerikanske ambassadør til Danmark, den ihærdige Trump-støtte Carla Sands, samt den kinesiske ambassadør Deng Ying var bare to af de mange diplomater, der havde fundet det umagen værd at aflægge et besøg og høre landsstyreformandens tale, der vanen tro blev holdt på grønlandsk og simultantolket til engelsk.

Økonomisk nytte
Kim Kielsen understregede i sin tale, at det for landsstyret er vigtigt at have gode diplomatiske forbindelser til Grønlands nærmeste nabolande samt til strategiske og økonomisk samarbejdspartnere.

Han slog fast, at forsvarssamarbejdet med USA og Nato er meget vigtigt for Grønland. Men også at det er vigtigt, at Grønland får den ”naturlige økonomiske nytte, som tilkommer os, i forhold til at vi i rigsfællesskabet er værter for det amerikanske militær”.

Det budskab havde direkte adresse til den amerikanske ambassadør Carla Sands og den amerikanske centraladministration i relation til de igangværende forhandlinger om den fremtidige drift af Thulebasen i Nordvestgrønland. Her har det nemlig indtil videre vist sig svært at blive enige om en aftale, som kan gøre alle parter tilfredse oven på, at det amerikanske forsvar for et par år siden tildelte den såkaldte servicekontrakt til et amerikansk firma. Kontrakten handler om at stå for de civile supportopgaver på basen og lå gennem adskillige årtier hos et dansk-grønlandsk firma. 

Langt mellem oppositionspolitikere
Ud over Kim Kielsen var landsstyret repræsenteret ved landsstyremedlem for finanser og nordisk samarbejde, Vittus Qujaukitsoq, og landsstyremedlem for uddannelse, kultur, kirke og udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger. Foruden ambassadører så kunne de tre landsstyrerepræsentanter også byde blandt andre forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, samt hofmarskal Michael Ehrenreich på et glas hvidvin og kanapéer med grønlandske specialiteter.

Til gengæld var der langt mellem politikere fra oppositionspartierne. Kun Socialdemokratiets grønlandsordfører, Karin Gaardsted, havde taget turen fra Christiansborg over Københavns Havn til Nordatlantens Brygge.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00