Debat

Alternativet: Genindfør Familieministeriet

Siden afskaffelsen af Familieministeriet i 2007 er debatten om familielivet forsvundet ud af dansk politik. Lovgivning besluttes alene ud fra arbejdsmarkedets behov, og familierne har mistet deres talerør, skriver tre alternativister.

Med afskaffelsen af Familieministeriet er også den familiepolitiske debat blevet stort set ikke-eksisterende, mener Alternativet.
Med afskaffelsen af Familieministeriet er også den familiepolitiske debat blevet stort set ikke-eksisterende, mener Alternativet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Familieministeriet blev afskaffet i 2007. Siden da har der været betydeligt mindre fokus på det familiepolitiske perspektiv i lovgivningen samt i den politiske debat. '

Dette har haft store konsekvenser for danske familiers liv såvel som for samfundet som helhed. Derfor foreslår Alternativet, at vi genindfører Familieministeriet som en vigtig brik i skabelsen af det bæredygtige samfund.

Et ensidigt fokus på arbejdsmarkedets behov
Som et parti, der har et ambitiøst og omfattende børne- og familiepolitisk udspil, ser vi det som en stor udfordring, at vi ikke længere har et familieministerium, der varetager familiens stemme i de mange politiske dagsordener, der berører privatsfæren og familielivet.

Et bæredygtigt familieliv er fundamentet for det gode liv og den mentale sundhed og trivsel. Men siden 2007 er de politiske beslutninger, der har påvirket danske familiers hverdagsliv, i for høj grad blevet besluttet med et enøjet blik på arbejdsmarkedets behov.

Dette gælder eksempelvis sager som barsel og barnets sygedage. Disse to områder ligger lige nu på beskæftigelses- og ligestillingsministeriets bord, hvilket oftest medfører, at man i sagsbehandlingen hovedsageligt fokuserer på arbejdsmarkedet, mens trivsels- og omsorgsperspektivet falder i baggrunden.

Konsekvenserne ved dette er, at der laves lovgivning og træffes beslutninger, som ikke favner helheden og de menneskelige forhold, der gør sig gældende i alle familier. Vi er levende væsener, som påvirkes af de rammer, vi færdes i, og er de ikke skabt med trivsel for øje, så rammes vi netop på den. Vores trivsel.

Siden 2007 er de politiske beslutninger, der har påvirket danske familiers hverdagsliv, i for høj grad blevet besluttet med et enøjet blik på arbejdsmarkedets behov.

Nanna Høyrup Andersen, Helene Liliendahl Brydensholt og Mira Issa Bloch
Medlemmer af Alternativet

Lovgivning forankret i familien
I Danmark er tusindvis af borgere i alle aldre ramt af stigende mistrivsel, stress, angst og depression. Ifølge stressforeningen lider 250.000-300.000 danskere af stress, 30.000 indlægges årligt på grund af stress, og de stressrelaterede samfundsudgifter ligger årligt på 14 milliarder kroner.

Psykologer og eksperter mener, at vi har brug for at skabe nogle rammer, der understøtter et liv, hvor der er balance mellem arbejdslivet og familielivet. For når et medlem af familien mistrives, så gør resten af familien det også. Derfor er vi nødt til at have et skærpet politisk fokus på familien, når der udarbejdes ny lovgivning.

Som samfund er vi afhængige af, at mennesker har det godt, og det kræver en sund og bæredygtig familiepolitik. Dette vil øge folkesundheden og hermed også gavne økonomien.

Derfor mener vi i Alternativet, at en genindførelse af Familieministeriet er den helt rigtige vej at gå. Så familien får det tiltrængte talerør, der kan sikre en langt større trivsel blandt store og små.

Genindførelsen af Familieministeriet vil bevirke, at lovgivning, der har indflydelse på familielivet, rent faktisk er forankret i familiernes virkelighed. Et sådan ministerium spiller en afgørende rolle for den samfundsforandring, vi ønsker i Alternativet. En forandring mod det bæredygtige liv - i et samfund hvor mennesker har det godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00