Sundhedsstyrelsen anbefaler at corona-vaccinere de 12-15-årige

Børn i alderen 12-15 år bør vaccineres mod covid-19, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis Danmark skal bevare kontrollen med corona igennem den kommende vinter, hvor den nye, meget smitsomme delta-variant forventes at dominere, skal vaccinationsprogrammet udvides til at omfatte de største skolebørn.

Det siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ved et pressemøde torsdag.

Vaccinen fra Pfizer/Biontech, som tusindvis af voksne danskere er vaccineret med, er nu godkendt af både de danske og europæiske lægemiddelmyndigheder til brug blandt 12-15-årige.

Og det vil øge chancen for at opnå flokimmunitet i den danske befolkning, hvis den gruppe bliver vaccineret.

Derfor vil Sundhedsstyrelsen forlænge vaccinationsprogrammet, så de 12-15-årige vil blive tilbudt vaccination, når man til september er færdig med at vaccinere de sidste voksne.

Ikke nok immunitet
Søren Brostrøm forklarer:

"Når vi har færdigvaccineret alle de voksne, der ønsker at få en vaccine, og når vi indregner, at vaccinerne er 90 procent effektive, når vi op på, at 60-65 procent af den samlede befolkning være immune. Så kan vi lægge de børn til, som har haft corona - så når vi i bedste fald op på, at 70-75 procent af befolkningen vil være immun. Er det nok? Der er svaret: Det er nok ikke tilstrækkeligt. Vi har brug for ekstra befolkningsimmunitet. Og det får vi, hvis vi vaccinerer de 12-15-årige."

Styrelseschefen oplyser, at vaccination af de store børn vil øge immuniteten i befolkningen med fire ekstra procentpoint.

Formanden for Pædiatrisk Selskab, altså børnelægerne i Danmark, Klaus Birkelund Johansen, deltager også i pressemødet.

Han anbefaler forældre at vente med at beslutte sig for, om deres børn skal vaccineres, til efter sommerferien, hvor man har mere viden om brug af covid19-vaccinerne til børn.*

Læge anbefaler forældre at vente
Søren Brostrøm understreger, at den godkendte vaccine er dokumenteret sikker og "tordnende effektiv".

I det studie blandt børn, der ligger til grund for godkendelsen, var vaccinen 100 procent effektiv, og der var ingen bivirkninger, der gav grund til bekymring. 

Alligevel tager Søren Brostrøm forbehold for, at man vil se på resultaterne fra USA, hvor man henover sommeren vaccinerer over tre millioner børn, før man i praksis går i gang med at udrulle vaccination til danske 12-15-årige.

"Vi har et fint datagrundlag allerede, men opfølgningsperioden er ikke lang, og der var ikke mange mange tusinde eller millioner børn med i det studie. Derfor vil vi gerne have lidt mere data, og det forventer vi at få henover sommeren," siger han.

Klaus Birkelund Johansen siger, at han havde foretrukket, at Sundhedsstyrelsen havde ventet med at træffe beslutningen om at tilbyde vaccination til børn, indtil man havde de nye data fra USA.

Derfor anbefaler han forældre at afvente flere data og en endelig melding fra Sundhedsstyrelsen, før man beslutter, om man vil lade sit barn vaccinere.

Læs også
 

*Tilføjelse 23.6.2021: Klaus Birkelund Johansens navn og titel er tilføjet, da det ved en fejl ikke var kommet med i den oprindelige version af artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00