Jens Henrik Thulesen Dahl
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om at oversende tal for statens, regionernes og kommunernes nuværende målopfyldelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 120, Spørgsmål 15
Vil ministeren om muligt oversende tal for statens, regionernes og kommunernes nuværende målopfyldelse fordelt på branche og enhedsniveau pr. kommune og region, og vil ministeren oplyse, om hun vil sikre, at det fremadrettet bliver muligt politisk at følge målopfyldelsen brancheopdelt på virksomhedsniveau for den enkelte kommune og region og i bekræftelsen fald oplyse, hvordan det vil blive sikret?

Svar fra tirsdag den 15. december 2020
En måde at illustrere sektorernes og branchernes målopfyldelse i ordningen med det praktikpladsafhængige AUB-bidrag er ved at se på antal virksomheder inden for hver sektor, der hhv. opfylder og ikke opfylder måltallet. Antal og tilsvarende andele fremgår af hhv. tabel 1 og tabel 2.

Tabel 1 Kommune 827 792 40.068 15. december 2020 Sags nr.: 20/24719 Tabel 2 Andel virksomheder der ligger hhv. over og under måltallet, 2018-2019 Privat 69%

68%

I 2019 opfyldte hhv. 20 pct., 17 pct. og 18 pct. måltallet i den statslige, regionale og kommunale sektor. 32 pct. af virksomhederne i den private sektor opfyldte måltallet i 2019.

Disse tal er imidlertid ikke fuldt dækkende for, hvilke arbejdsgivere der tager det største uddannelsesansvar. Det skyldes, at måluddannelsesratioerne, der fastsætter virksomhedernes måltal, varierer mellem sektorer og brancher.

Måluddannelsesratioerne, dvs. målet for forholdet mellem faglærte ansatte og elever/lærlinge, er lavest inden for den private sektor og højest inden for den regionale sektor. Det betyder, at virksomheder i den private sektor skal have færre elever pr. faglært for at opfylde kravet, mens virksomheder i den offentlige sektor skal have flere elever pr. faglært.

Måluddannelsesratioerne for virksomheder i den regionale sektor i 2020 varierer mellem 10-18 praktikårselever pr. 100 ansatte faglærte, mens måluddannelsesrationerne for virksomheder i den private sektor varierer mellem 2-4 praktikårselever pr. 100 ansatte faglærte.

Jeg har ikke planer om at opgøre målopfyldelse på virksomhedsniveau.

Men jeg har fuld forståelse for, at der er behov for flere oplysninger om, hvordan det praktikpladsafhængige AUB-bidrag fungerer, og det kan mest hensigtsmæssigt ske gennem nogle standardiserede årlige opgørelser på aggregeret niveau.

AUB vil årligt kunne offentliggøre sådanne nøgletal på aggregeret niveau.

Dette kan ske i form af et notat, der efter den årlige opgørelse af praktikpladsregnskabet indeholder information om f.eks.:

- Måluddannelsesratioer fordelt på brancher/sektorer - Antal og andel af virksomheder, der opfylder hhv. ikke opfylder måluddannelsesratioer inden for hver sektor - Faktiske antal praktikårselever inden for hver sektor - Opkrævet merbidrag inden for hver sektor - Udbetalt elevtilskud inden for hver sektor - Elevtilskud pr. praktikårselev inden for hver sektor - Omfang af de forskellige ordninger for merbidragsfritagelse inden for hver sektor.

2 Det vil ikke kræve lovændring for AUB at offentliggøre sådanne nøgletal på aggregeret niveau.

Børne- og Undervisningsministeriet vil gå i dialog med AUB mhp. tilvejebringelse af øget information om nøgletal i ordningen.
0:000:00