Marie Krarup
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Marie Krarup (UFG) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om regeringen har vurderet risikoen for, at der med lovforslaget skabes nye parallelsamfund i Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 201, Spørgsmål 1
Kan ministeren oplyse, om regeringen har vurderet risikoen for, at der med lovforslaget skabes nye parallelsamfund i Danmark, og mener ministeren i forlængelse heraf, at der er behov for en mere tydelig hjemsendelsesstrategi fra regeringens side, så de pågældende ukrainere kan vende hjem, når muligheden opstår?

Svar fra tirsdag den 17. maj 2022
Det fremgår af lovforslag nr. L 201, almindelige bemærkninger, pkt. 2, og af lovforslag nr. L 202, almindelige bemærkninger, pkt. 1, at der er behov for at skabe nogle rammer, som giver fordrevne børn og unge fra Ukraine de forudsætninger, de skal have for at lykkes, uanset om de snart kan vende tilbage til Ukraine, eller deres ophold i Danmark måtte blive af længere varighed. Det er derfor vigtigt, at de fordrevne børn og unge får gode rammer for at indgå i det danske samfund i den tid, de er her uden at give afkald på deres tilknytning til ukrainsk sprog, kultur og identitet.

Det skal blandt andet give kommunerne muligheden for at oprette særlige tilbud kun for fordrevne børn og unge fra Ukraine. Intentionen er samtidig, at fordrevne børn og unge fra Ukraine kan overgå til almenområdet efterhånden, som kommunen i samarbejde med det enkelte barn, den unge og dets forældre vurderer, at barnet eller den unge er klar til det.

Det ligger således i rammerne for den foreslåede ordning, at eleverne skal bibringes forudsætningerne for at indgå i det danske samfund.

Spørgsmål om anvisning af bolig i udsatte boligområder hører under indenrigs- og boligministeren. Indenrigs- og Boligministeriet har oplyst, at:

Sagsnr.: 22/09725 ”Med vedtagelsen af L 169 (ændring til særloven for fordrevne fra Ukraine) skal kommunalbestyrelsen følge reglerne i almenboligloven, hvis de vil anvise en almen bolig til fordrevne fra Ukraine.

Det betyder, at kommunalbestyrelsen ikke må anvise boligsøgende i udsatte boligområder, der ikke er borgere i EU, et EØS-land eller Schweiz. Studerende er undtaget. Efter almenboliglovens § 59, stk.

9, skal kommunen dog, hvis det vurderes, at der ikke er mulighed for at anvise ledige boliger, der ikke er beliggende i et udsat boligområde, anvise en ledig bolig i disse områder.

Der er dermed sikret en balance mellem behovet for at skaffe tag over hovedet til de mange fordrevne, og hensynet til at værne om de resultater, der er opnået i de udsatte boligområder ift. at bekæmpe parallelsamfund.” Spørgsmål om hjemsendelse af udlændinge, der er omfattet af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, hører under udlændinge- og integrationsministeren. Udlændinge- og Integrationsministeriet har oplyst, at:

”For så vidt angår hjemrejseindsatsen for udlændinge omfattet af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer fordrevet fra Ukraine henvises til besvarelsen af UUI L 169 spørgsmål 1.”
0:000:00