Ellen Trane Nørby
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Ellen Trane Nørby (V) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om at sikre - i forlængelse af høringssvar fra DLO og Friskolerne - at også private dagtilbud og dagtilbud i tilknytning til frie grundskoler kan få godkendelse som særtilbud til ukrainske børn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 201, Spørgsmål 2
Vil ministeren sikre - i forlængelse af høringssvar fra DLO og Friskolerne - at også private dagtilbud og dagtilbud i tilknytning til frie grundskoler kan få godkendelse som særtilbud til ukrainske børn, således at alle tilbud på området kan løfte en del af opgaven?

Svar fra onsdag den 18. maj 2022
Med den politiske aftale af 21. april 2022 om øget fleksibilitet i modtagelsen af fordrevne børn og unge fra Ukraine på børne- og undervisningsområdet er det aftalt at give mulighed for, at private leverandører, som driver en selvejende daginstitution, en udliciteret daginstitution og en privat dagpleje, jf. dagtilbudslovens § 19, stk. 3 og 4 og § 21, stk. 3, og som ønsker det, kan drive såkaldte særtilbud i form af et dagtilbud, hvor alle pladserne er forbeholdt børn fra Ukraine, jf. den foreslåede § 22 b, jf. lovforslag nr. L 202’s § 1, nr. 4. I særtilbuddene vil der bl.a. ikke være krav om dansk som hovedsprog, idet der vil kunne tales ukrainsk i tilbuddene.

Herudover er det aftalt, at kommunerne vil kunne beslutte, at der vil kunne tales ukrainsk i private pasningsordninger.

Det indgår ikke i lovforslaget, at privatinstitutioner, jf. dagtilbudslovens §

19, stk. 5, skal kunne oprette særtilbud i form af et dagtilbud. Dette indgår ikke som en del af aftalen bag de to lovforslag. Kommuner kan i medfør af gældende regler ikke anvise børn til en privatinstitution som led i at opfylde pasningsgarantien på dagtilbudsområdet, ligesom der ikke er loft over forældrebetalingen i privatinstitutioner. Disse privatinstitutioner vil dog uændret og fortsat kunne optage et fordrevet barn fra Ukraine i privatinstitutionen, såfremt forældrene ønsker en plads, og der er plads i privatinstitutionen.

Sagsnr.: 22/09725 Jeg mener på den baggrund, at vi med aftalen har sikret, at også private leverandører vil kunne løfte en del af opgaven, og jeg mener ikke, at der skal ændres ved aftalen, så privatinstitutioner, herunder dem som er oprettet i tilknytning til en fri grundskole, kan få godkendelse til at drive særtilbud i form af et dagtilbud, hvor alle pladser er forbeholdt børn fra Ukraine.
0:000:00