Ellen Trane Nørby
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Ellen Trane Nørby (V) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, hvem der har tilsynspligten i tilfælde af, at kommunen henviser en elev til den frie grundskole

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 201, Spørgsmål 3
Ministeren bedes redegøre for, hvem der har tilsynspligten i tilfælde af, at kommunen henviser en elev til den frie grundskole og redegøre for, at kommunen ikke har beslutningskompetence i forhold til undervisningen, undervisningens indhold, tilrettelæggelse m.v. eller i øvrigt har særlig tilsynspligt, jf. høringssvar fra Danmarks Private Skoler.

Svar fra onsdag den 18. maj 2022
Det er med forslaget fortsat muligt for en kommune at henvise en elev til en fri- eller privatskole efter den eksisterende bestemmelse i folkeskolelovens § 22, stk. 1, nr. 3. En henvisning efter § 22, stk. 1, nr. 3, kan kun ske efter henvisning med forældrenes samtykke. Ved henvisning efter denne bestemmelse gælder de almindelige regler om tilsyn og beslutningskompetence i lov om friskoler og private grundskoler m Der lægges med lovforslag nr. L 202’s forslag til § 22 a, stk. 1, nr. 2, i folkeskoleloven op til, at kommunalbestyrelsen vil kunne henvise elever til friskoler og private grundskoler uden forældre samtykke med henblik på at sikre kommunernes mulighed for at benytte kapaciteten på disse institutioner i størst muligt omfang, i tilfælde hvor kommunen skønner at have behov for at kunne gøre brug af ledig kapacitet, herunder lokale- og lærerressourcer, andre steder, som kommunalbestyrelsen ikke selv har til rådighed, og hvor kommunen skønner at henvisning efter den foreslåede bestemmelse er den mest hensigtsmæssige løsning.

Det følger af de specielle bemærkninger til § 22 a, stk. 3, at det foreslåede vil indebære, at der ikke ændres ved de almindeligt gældende ansvars- og tilsynsregler ved de tilbud, der kan henvises til på bl.a. fri- og privatskoler.

Henvisning efter § 22 a, stk. 1, nr. 2, forudsætter, at der er indgået en overenskomst mellem kommunen og den pågældende fri- eller privatskole i henhold til de af ministeren fastsatte regler om indgåelsen og indholdet af overenskomsten.

Kommunen vil således alene have en tilsynspligt eller beslutningskompetence i forhold til undervisningen, undervisningens indhold, tilrettelæggelse m.v. eller i øvrigt har særlig tilsynspligt, såfremt dette er fastsat ved overenskomst. Det følger heraf, at det er op til den enkelte fri- og privatskole, om de ønsker at indgå en overenskomst, hvorefter det aftales, at kommunen får tilsynspligt eller særlig beslutningskompetence vedrørende undervisningen i den pågældende skole.
0:000:00