Skrappe sanktioner for brud på udbudsregler

KONKURRENCE: Store bøder og lettere klageadgang er hovedpunkter i regeringens konkurrencepakke. Fine tiltag, men hvis man for alvor vil gøre noget for konkurrencen, skal man ændre udbudsreglerne, lyder det fra Dansk Byggeri.
Det kan blive rigtig dyrt for kommuner eller offentlige myndigheder, hvis de bryder udbudsreglerne.  Nye regler betyder, at der kan gives bøder på helt op til 10 mio. kr.
Det kan blive rigtig dyrt for kommuner eller offentlige myndigheder, hvis de bryder udbudsreglerne. Nye regler betyder, at der kan gives bøder på helt op til 10 mio. kr. Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Det er ikke tilstrækkeligt, hvis man virkelig vil have flere opgaver i udbud og skabe mere konkurrence.

Torben Liborius
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri
Fakta
Nye sanktioner

Klagenævnet for Udbud får flere og større muskler.

Ved grove overtrædelser af udbudsreglerne kan nævnet pålægge en ordregiver en bøde på minimum 25.000 kr. og helt op til 10 mio. kr. i særligt grove tilfælde.

Nævnet får mulighed for at annullere en ordre ved grove tilfælde.

En klage til nævnet får opsættende virkning. Det betyder, at en ordre, der er gået til en bestemt virksomhed uden at have været i udbud, kan bremses af en anden virksomhed eller berørt part.


Kilde: Økonomi- og Erhvervsministeriet
Med indførelsen af et EU-direktiv om mere konkurrencekontrol, slår regeringen et slag for konkurrencen med en såkaldt konkurrencepakke.

Det skal koste dyrt, hvis kommuner og andre offentlige myndigheder ikke overholder udbudsreglerne. Store bøder, lettere klageadgang og mulighed for at annullere kontrakter er en del af pakken.

"Med lovforslaget skærper vi sanktionerne for overtrædelse af udbudsreglerne. For eksempel hvis en offentlig myndighed i strid med udbudsreglerne undlader at udbyde en opgave. Kun når det offentlige skaber konkurrence om opgaverne, er vi sikre på, at opgaverne løses bedst og billigst," siger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K).

Kun et lille skridt  
Men de skærpede sanktionsmuligheder er kun et lille skridt på vejen mod bedre konkurrence til gavn for skatteyderne, mener Dansk Byggeri.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024