Debat

Behov for bedre varedeklaration af andelsboliger

DEBAT: Når der kræves fuld deklaration af marmeladen, er der så meget større grund til at kræve fuld deklaration af andelsboligerne, skriver boligøkonom Morten Skak.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Af Morten Skak
Boligøkonom, SDU

Alle politikere er enige om, at varedeklarationer skal beskrive varen fuldstændigt og korrekt. På marmeladeglasset skal der stå alle de E'r, som indgår i produktet, for at vi kan vide, hvad det er, vi fylder os med. Kun på den måde kan forbrugeren vælge det for hende rigtige produkt under hensyntagen til de økonomiske begrænsninger.Marmelade og andelsboliger. 

Marmelade og andelsboliger
Så langt så godt når det gælder marmelade. Men når det kommer til det noget mere betydningsfulde køb af en andelsbolig, så er politikerne tilsyneladende stået af. Her sejler forbrugeren rundt i uvidenhed, for der står ikke i varedeklarationen, hvad indholdet er. Der står helt sikkert noget om, at det er en dejlig lejlighed med ideel beliggenhed, og at den er den helt rigtige til den rigtige pris for den rigtige køber. Lutter gode ting; og prisen er uden tvivl lav sammenlignet med prisen på en ordinær ejerbolig. Kan man forlange mere?

Ja, man kan forlange, at E'rne også skal nævnes, og at de skal stå på glasset, det vil sige i ejendomsmæglerens udstillingsvindue og på hans webportal. Det bør ikke være således, at man først skal i kontakt med ejendomsmægleren, før man kan få alle de væsentlige oplysninger.

Et stort E er typisk andelsforeningens gæld, som man får med i købet af en andelslejlighed. Foreningens gæld bør være fuldt oplyst i annonceringen sammen med ejendommens fordelingstal. Oplysning om restgældens størrelse og den aktuelle ydelse sammen med den finansieringsmodel (lånetype mv.), der er valgt, skal ikke være noget, som køberen kun med besvær kan få oplyst. En del købere er ikke opmærksomme på, at der her kan ligge en faldgrube, som, hvis de er uheldige, kan give ubærlige udgifter i fremtiden.

Med hensyn til tilstands- og energirapporter kan disse også let lægges ud på en webside. Her er det nok mest rimeligt, at andelsforeningen (og også ejerforeninger for den sags skyld) pålægges altid at have sådanne med en ajourføring af rapporterne f. eks. hvert sjette år. For den enkelte udbudte lejlighed er det uoverkommeligt at få udarbejdet disse rapporter, men ved salg af en lejlighed kan der her være E'r, som ikke bør være skjult for køberen.

Det er politikernes opgave at fremme gennemsigtigheden på markedet inklusive alle E'rne. Det er urimeligt at forlange, at kunderne af sig selv skal spørge efter de E'r, som ikke står på marmeladeglasset.

For øvrigt mener jeg ...
Når vi nu er ved andelsboliger, så er der ingen rimelige argumenter for den skattemæssige forskelsbehandling, der findes mellem andelsboliger og ejerboliger. Ligestilling her er stærkt ønskelig - og efter min opfattelse bør man vælge modellen for ejerlejligheder, hvor der betales ejendomsværdiskat, og man har fradragsret for sin andel af de renteudgifter, som foreningen måtte have.

Jeg ved godt, at politikere har en fobi overfor ændringer i boligpolitikken, men indlysende forbedringer bør kunne samle et bredt flertal, så frygten for stemmetab bliver minimal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Skak

Lektor emeritus, Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, Syddansk Universitet
cand.polit. (København Uni.)

0:000:00