Ny planlov skaber bekymring for det åbne land

PLANLÆGNING: Et nyt forslag til planloven skal give udvikling i udkantsområderne, men grønne organisationer frygter, at det vil ske på bekostning af natur og landskab. Landbruget frygter, at erhvervet kommer i klemme.
En ny planlov skal skabe liv i yderområderne, men grønne organisationer frygter, at loven vil skade landskab og natur.
En ny planlov skal skabe liv i yderområderne, men grønne organisationer frygter, at loven vil skade landskab og natur. Foto: Colourbox.dk
Anders Jerking

Lovforslaget betyder et farvel til mange års planlægning i det åbne land, og til forsøget på at samle erhverv i områder planlagt til formålet.

Danmarks Naturfredningsforening
Høringssvar

Regeringens forslag til en ny planlov skal skabe mere udvikling i landdistrikterne, men det kan blive på bekostning af naturen og landskabet. Sådan lyder advarslen fra en række organisationer, som frygter, at forslaget vil give mere spredt bebyggelse og mere erhverv uden for de planlagte erhvervsområder.

Folketinget skal torsdag førstebehandle lovforslaget om ændringen af planloven, som udmønter en aftale fra november mellem regeringen, Enhedslisten og Konservative. 

Forslaget tilbageruller på nogle punkter de ændringer, som VKO vedtog i 2011. På andre punkter får alle kommuner nu de muligheder, som kun 29 udvalgte kommuner fik med 2011-loven. Således åbner forslaget yderligere op for, at der kan etableres boliger og erhverv i nedlagte erhvervsbyggerier og bygges nye boliger i tilknytning til eksisterende landsbyer. Det forslag mødes med skepsis af flere organisationer, som frygter, at det åbne land bliver præget af mere spredt og uplanlagt byggeri.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024