Debat

S-ordfører i København: Ideen om almene boliger på Christiania er genial

Der er stor mangel på betalbare boliger i byen, og for os i Socialdemokratiet er det et stort ønske, at der skal bygges flere almene boliger. De er bygget på fællesskabets fundament og passer bedre ind på staden, end hvis der skulle bygges dyre ejerboliger, skriver Laura Rosenvinge (S).

En af de ting, der har været på tegnebrættet for de kommende almene boliger, er ældreboliger.&nbsp;Indre by og Christianshavn er de eneste bydele i København, der ikke har et plejehjem, og det har længe været et stort ønske fra de lokale, skriver&nbsp;Laura Rosenvinge (S).<span><br><br></span>
En af de ting, der har været på tegnebrættet for de kommende almene boliger, er ældreboliger. Indre by og Christianshavn er de eneste bydele i København, der ikke har et plejehjem, og det har længe været et stort ønske fra de lokale, skriver Laura Rosenvinge (S).

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Laura Rosenvinge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Christiania er noget særligt. Turister fra hele verden valfarter hertil for at se den alternative bydel, og det forstår man godt.

De farverige huse og gader, de skøre idéer og kontrasten til byen uden for fristaden er værd at opleve. 

Det er også et sted, der kan rumme de skæve eksistenser. Dem, der ikke lige passer ind i samfundets kasser. Jeg er selv bestyrelsesmedlem i Herfra Og Videre, som er et rådgivningstilbud på Christiania, og søsterorganisationen Sundhedshuset.

Det er unikke tilbud, hvor der virkelig er plads til alle. Det er tilbud, som er et nødvendigt supplement til det etablerede - til samfundet udenfor.

Volden gør situationen helt uholdbar

Christiania bidrager med en værdifuld anderledeshed i København, som vi skal værne om og understøtte. 

Temadebat

Kan Christiania bygge sig ud af problemerne?

I en ny aftale med staten har Fonden Fristaden Christiania sagt ja til at købe Christianshavns Vold - mod at der bliver bygget 15.000 kvadratmeter almene boliger.

Spørgsmålet er, om det er det rette tiltag? Og kan man komme kriminalitet og sociale problemer til livs gennem byfornyelse?

Det spørger Altinget By og Bolig en række debattører om i de kommende uger.

Kontakt Altingets debatredaktion, hvis du vil deltage i debatten.

Vi er mange politikere på rådhuset, der er stolte af at have en fristad midt i vores elskede by. 

Men Christiania har som bekendt også en mørkere side.

Hashhandlen fylder meget – alt for meget – i staden, og den tiltagende vold omkring Pusher Street gør situationen helt uholdbar.

Den utryghed, volden har bragt med sig, kan vi selvfølgelig ikke acceptere i København. Heller ikke på Christiania. 

Men hvordan kommer vi volden og utrygheden til livs, og hvordan skaber vi en tryg bydel, samtidig med at vi bevarer Christianitternes ånd, kreativitet og frisind?

Det er ikke en simpel opgave.

Vi står med et historisk momentum

Historikken viser tydeligt, at politiet ikke kan klare opgaven alene.

Det vigtigste arbejde ligger i at få lukket Pusher Street.

Laura Rosenvinge (S)
Politisk ordfører og medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune

Der er brug for andet og mere end razziaer og patruljering.

Derfor er jeg også glad for, at vores socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, har taget initiativ til et unikt samarbejde mellem Københavns Kommune, regeringen, Christiania og politiet om at lave en samlet plan for at få Pusher Street lukket og den hårde kriminalitet ud af området.

Alle er gået positivt ind i arbejdet, og det må siges at være et historisk momentum for at få lukket Pusher Street én gang for alle.

Læs også

Christianitterne er klar til forandring. De er klar til at få banderne og hashhandlen ud af Pusher Street.

De er klar til at samarbejde, og de er klar til at bygge almene boliger.

At de har sagt ja til en aftale, der betyder opførelsen af 15.000 kvadratmeter almene boliger i fristaden, er et tydeligt signal om, at Christiania vil en ny vej. 

Boliger skal bygges med respekt for fristadens værdier

Jeg synes, at ideen om almene boliger på Christiania er genial.

Der er stor mangel på betalbare boliger i byen, og for os i Socialdemokratiet er det et stort ønske, at der skal bygges flere almene boliger.

De er bygget på fællesskabets fundament og passer på den måde meget bedre ind på staden, end hvis der skulle bygges dyre ejerboliger.

Det er klart, at boligerne skal bygges med respekt for Christianias DNA, og i et samarbejde med Christianitterne. Vi er ikke interesserede i at tvinge fristaden til noget.

Læs også

En af de ting, der har været på tegnebrættet for de kommende almene boliger, er ældreboliger.

Fristadens problemer er ikke løst ved at bygge nyt. Men det er et vigtigt skridt på vejen i en fornyelse af området.

Laura Rosenvinge (S)
Politisk ordfører og medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune

Indre by og Christianshavn er de eneste bydele i København, der ikke har et plejehjem, og det har længe været et stort ønske fra de lokale.

At kunne kombinere et stort lokalt ønske, samtidig med at vi kommer lidt af boligmanglen til livs, er jo et smukt eksempel på, hvad vi potentielt kan opnå, når vi samarbejder. 

Man kunne eksempelvis levende forestille sig et profil-plejehjem i stil med Slottet på Nørrebro, der er et LGBT+-plejehjem. Måske et sted med kultur-profil og masser af koncerter, oplæsninger og forestillinger? 

Jeg er sikker på, at christianitterne vil have mange gode idéer, til hvilket slags plejehjem det kunne være, og hvordan man kunne skabe et sted med en særlig ånd.

I Socialdemokratiet tror vi ikke, at problemerne er løst ved at bygge nyt. Det er et godt og vigtigt skridt på vejen i en fornyelse af området. Men det suverænt vigtigste arbejde ligger i at samarbejde bredt og intensivt om at få lukket Pusher Street, og det er vi i fuld gang med.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, Modstrøm
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024