K: Vi skal ignoreres mere, før vi ændrer loven

FLERTAL: Hvis regeringer i fremtiden ofte overhører et flertal i Folketinget, kan der være behov for klarere regler på området. Det mener Konservative, som dog stemte mod et lovforslag på området.

Henrik Axel Lynge Buchter

Konservative støttede fredag i Folketinget ikke det lovforslag fra SF, der i fremtiden ville sikre, at regeringer er tvunget til at gennemføre de love, et folketingsflertal står bag.

Konservatives partiformand påpegede, at der kan være behov for regler på området i fremtiden, hvis den byder på flere tilfælde, hvor regeringer ignorerer et flertal i Folketinget.

"Jeg vil ikke udelukke, at man kan komme til et tidspunkt, hvor man må bore mere ud i det her, hvis det begynder at blive for ofte, at vi vil se en regering, der ikke følger et flertal i Folketinget," sagde Søren Pape Poulsen, grundlovsordfører og partiformand i Konservative.

Han mener dog, at partierne har muligheder nok, som det er i øjeblikket, for at presse regeringer til at følge det flertal, der tegner sig i Folketinget.

Holger K. Nielsen (SF) påpegede over for Søren Pape Poulsen, at når netop Konservative har bragt regeringen i mindretal i dette folketingsår, ville loven være kærkommen for dem.

"Jeg mener, vi har de politiske muligheder, vi skal have. Og så vil jeg lige påpege, at det jo ikke er normen, at regeringen ikke følger flertallet i Folketinget," sagde Søren Pape Poulsen.

Der var ikke flertal for lovforslaget ved førstebehandlingen. Enhedslisten, Alternativet og Radikale bakkede op om SF’s forslag.

Justitsministeren påpegede i sin tale, at lovforslaget strider mod Grundloven, fordi den vil indskrænke regeringers mulighed for at fremstille love samt ændre på magtens tredeling om den lovgivende, udøvende og dømmende magt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00